Dacă dorești să îți listezi compania în SUA, atunci vei fi obligat de către SEC (Securities and Exchange Comissions) să depui o serie de rapoarte. Unele anual, altele doar o dată.
Acestea sunt:
- 10-K – un raport anual de 10 kilometri care dă detalii despre performanța companiei din anul respectiv. Zic 10 km pentru că unul are, în medie, 100 de pagini.
- 10-Q – la fel ca si 10-K, dar cu mai puțină informarție, din cauză că acesta este la final de quarter.
- 8-K – fornular deobicei scurt, care detaliază un eveniment care s-a întâmplat recent și despre care shareholderii trebuie să știe (schimbări de dividend, oferit de guidance la earnings reports, etc)
- Form4 – descrie activitatea insider-ilor
- S-1 – trebuie completat când o firmă din SUA vrea statut de IPO
- F-1 – trebuie completat când o firmă din afara SUA vrea listare în SUA (caz recent – Endava)
Aceste formulare (care sunt publice și disponibile oricui), deși necesită răbdare și atenție, sunt extrem de utile pentru că înăuntrul lor pot apărea informații pe care, de-alungul anului, nu le-ai văzut prin presă.
Discutăm astăzi despre 10-K-ul firmei Amazon, lansat în 2 Februarie, 2018.
Având 86 de pagini, voi atinge doar punctele care mie mi se par importante și utile, iar la final o să atașez întreg documentul, dacă vrei să-ți faci o idee mai detaliată.
1.) Item I – Business
! E de reținut că nu toate 10-K-urile au exact același conținut. Au aceeași structură și același Cuprins, dar formatul conținutului poate să difere.
Partea asta îți oferă detalii despre business: cănd s-a înființat, ce lideri are, ce misiune are, etc. Trebuie citită, mai ales dacă acum e prima dată când dai peste un 10-K al companiei respective. Nu de alta, dar dacă trăiești cu impresia că tu chiar cunoști compania, s-ar putea să n-ai dreptate și să aflii informații noi.
La Amazon vedem așa:
- sunt împărțiți în 3 segmente: North America, International și Amazon Web Services (AWS)
- sunt concentrați pe:
- consumeri – pentru care au site-uri, aplicații mobile, Alexa și care pot să le viziteze fizic magazinele. Apoi mai au Kindle, Fire tablets, Fire TVs.
- furnizori – pentru care au combinații de rate-uri fixe, procent din vânzări, dobândă, etc.
- entreprise-uri și dezvoltatori – aici intră start-up-uri, agenții guvernamentale, instituții academice. Pentru toate astea ei oferă serviciul de AWS.
- content-creators – Autori, muzicieni, dezvoltatori de aplicații. Ei au acces la Kindle Direct Publishing și Amazon Publishing.
Tot în secțiunea asta aflăm că afacerea lor depinde mult și de sezon. Între 32% și 34% din bănuți vin din vânzările din Q4.
Ca fapt divers, au și 566,000 de angajați.
2.) Item IA – Risk factors
O secțiune dragă mie. Aici apar toate posibilele și probabilele scenarii care ar putea să le afecteze condiția financiară.
Riscurile curente pentru Amazon sunt:
- competiția
- expansiunea mare pe care o au pune presiune pe management, operațiuni și resurse financiare
- tot legat de expansiune, riscă să vină cu un produs sau serviciu pe care clienții să nu-l prea vrea
- sunt obligați să-și optimizeze mereu operațiuniile
- treaba cu cererea mare din Q4. Pentru acea perioadă, trebuie să-și facă stocul exact.
- achiziții de companii făcute sau integrate prost.
- etc.
Întreaga listă de riscuri e pusă în document și fiecare idee exprimată mai sus vine și cu câteva paragrafe de explicații.
3.) Item 2 – Properties
Aici vedem proprietățile deținute fizic. Clădiri de birouri, data center-uri, etc. La ora actuală, divizia de North America deține cele mai multe.
4.) Item 3 – Legal Proceedings
În mare, plimbări prin instanță. Preferabil să nu aibă, dar viața nu-i mereu utopică. În loc să detalieze aici, ne redirecționează la Item 8 – Part II. Vorbim când ajungem acolo.
Acum, vine unul mai lung
5.) Item 5 – Market for the Registrant’s Common Stock, Related Shareholder Matters, and Issuer Purchases of Equity Securities
Aici vedem prețurile high și low, pe quarter, în 2016 și 2017 și faptul că nu dau dividend
6.) Item 6 Selected Consolidated Financial Data
Aici precum și în alte secțiuni avem informații din balance sheet-uri, income statement și cashflow statement. Eu le citesc separat, nu mă axez mult pe ele în 10K. Dau o citire, în mare.
Ce-i interesant, e că sunt unele zone în care arată vânzările generate în funcție de divizie. Vedem că tot North America e în top la câștiguri, dar AWS e în top la pierderi.
Pe lângă asta, sunt secțiuni în care companiei ii se face o analiză financiară de către cineva din afară. În cazul de față, fiind Ernst & Young.
Informațiile din balance sheet, cashflow statement și income statement ți le voi prezenta în articole separate pentru că e multă informație și destul de importantă.
7.) Legal Proceedings
Știi că-ți ziceam mai sus cât de utopic ar fi să nu avem probleme legale? Noh, partea asta începe așa:
“The Company is involved from time to time in claims, proceedings, and litigation, including the following:”
:))
Începem bine. Deci….problemele legale în care Amazonul a fost implicat de-alungul timpului sunt:
- 2007. Cu Austro-Mechana. Acestia voiau să primească bani pe niște tarife care, teoretic s-ar fi aplicat în favoarea firmelor din Austria, Practic….povești cu pești. N-au văzut un leu.
- 2012. Cu Zentralstelle für private Überspielungsrechte (“ZPU”) (Germania). Aceeași chestie.
- 2013. Cu AUVIBEL (Belgia). Aceeași chestie.
Procesele continuă până în 2017. Neplată corectă pe oră, încălcarea brevetului (patent infrigement), faptul că unii angajați s-au supărat că le-au făcut background check. Fiind o companie imensă, e clar că fără niște acuzații nu scapă.
Pe ici colo mai aflăm că oferă acțiuni la angajați și că planifică să cumpere înapoi acțiuni, în valoare de $5 miliarde. Lucru care suprascrie planul inițial de $2 miliarde. Ce-i de menționat e că planul nu are dată de expirare, așa că nu se știe de când intră în funcțiune. În 2015, 2016 și 2017 nu a a avult loc nici un buyback.
Prin 10-K o să vezi că se mai repetă informație, mai ales cea de pe declarațiile financiare.
În mare, cam atât e despre un 10-K.
Repet, nu am intrat în detalii despre cifre deoarece pentru ele voi face postări separate.
Sper că articolul a fost informativ pentru tine și ne auzim data viitoare.
P.S.
Dacă vrei să vezi tot 10K-ul, îl ai aci