Smarter_way_USA

ROCA Investments a investit în total 54 milioane de euro direct în companii din România

ROC1 (ROCA INDUSTRY HOLDINGROCK1 S.A.) înregistrează pentru al șaselea an consecutiv o creștere, ajungând la o valoare de piață de 81,64 milioane de euro, cu un randament anualizat al investițiilor (IRR) de 29,11%.

ROCA Investment anunță o evaluare curentă înainte de distribuirea dividendelor de 81,64 milioane euro pentru anul 2023, marcând o creștere față de valoarea de 78,10 milioane euro raportată în urmă cu un an. Valoarea de piață a capitalurilor proprii ale ROCA Investments a crescut de 3,7 ori de la înființare până la finalul anului 2023. În contextul unui an dificil, marcat de instabilitate și multiple provocări, ROCA Investments a generat un randament al portofoliului de 6,63%.

Compania deține, ca acționar majoritar, două holdinguri specializate pe industrii strategice (materiale de construcții și agricultură) și un portofoliu de participații minoritare în cinci companii românești.

Cifra de afaceri cumulată a companiilor din portofoliu a atins 345 milioane euro în 2023, generând un profit operațional de 12 milioane euro și oferind peste 2.000 de locuri de muncă la nivel național. De-a lungul celor șase ani de activitate, ROCA Investments a finalizat 25 de tranzacții și a realizat două exit-uri semnificative.

Pornind de la obiectivul declarat de a consolida zona de IMM-uri, în perioada 2018 – 2023, sumele investite de ROCA Investments în companii din România au ajuns la un total de 54 milioane euro investiții directe și alte 55 milioane euro investiții realizate de companiile din portofoliu. Aceste investiții strategic direcționate au fost catalizatori importanți pentru stimularea creșterii și consolidării mediului antreprenorial, demonstrând angajamentul ROCA pentru dezvoltarea durabilă a sectorului privat românesc.

“Anul 2023 a reprezentat cea mai mare încercare de reziliență pentru ROCA Investments, cu provocări majore în domeniile cheie care compun portofoliul nostru: industria materialelor de construcții și agricultura. Asemenea unui maraton, acest rezultat intermediar este doar o bornă reper într-o cursă de anduranță, un rezultat ce dovedește abilitatea de creștere chiar și în condiții de piață dificile. Spre deosebire de fondurile tradiționale, cu un orizont de exit de 8-10 ani, ROCA Investments este structurată ca un fond evergreen, ceea ce ne permite nu doar să urmărim randamente investiționale mai ridicate datorită beneficiilor efectului compus, dar și să ne concentrăm pe consolidarea și creșterea pe termen lung a companiilor din portofoliu, cu obiectivul de a crea campioni regionali”, a declarat Rudolf Vizental, CEO și co-fondator al ROCA Investments.

ROCA Investments aplică un model unic pe piața locală de private equity – modelul buy & build, cu specific de acționar majoritar, specializat în preluarea și transformarea companiilor antreprenoriale de dimensiune medie. După preluare, compania implementează strategii transformaționale și de consolidare, cu scopul de a oferi companiilor românești cu potențial perspectiva de a deveni lideri regionali în sectoarele în care activează, printr-o abordare bazată pe inovație, generare de valoare adăugată reală și sustenabilitate.

Principalul obiectiv pentru 2024 este consolidarea premiselor celui de-al treilea pilon de dezvoltare, alături de cele specializate pe materiale de construcții și agricultură. Acesta reprezintă un pas esențial în pregătirea listării pe piața principală a Bursei de Valori București în anul 2026, având ca țintă atingerea unei valori de piață de 150 de milioane euro, valoare la care vor contribui și două runde viitoare de majorări de capital.

ROCA Industry, admis la tranzacţionare pe BVB pe piața principală

ROCA Industry, holdingul de materiale de construcții, a fost recent admis la tranzacționare pe piața reglementată a BVB. Acesta acumulează un portofoliu de 9 companii active pe piața regională și are o capitalizare de aproximativ 50 de milioane de euro, pregătindu-se să devină un jucător de referință pentru relansarea industriei românești de construcții.

Holdingul ROCA AGRI RDF și-a extins portofoliul cu un IFN destinat finanțării fermierilor, iar la nivel de business, cifra de afaceri a crescut la 183,7 de milioane de euro în 2023, comparativ cu 156,4 de milioane euro în 2022. Această creștere demonstrează adaptabilitatea și capacitatea de a naviga cu succes prin condiții de piață dificile.

În plus, ROCA Investments deține și un portofoliu de participații minoritare în 5 companii care au capacitatea de a-și dubla performanța în următorii doi ani. Acest segment a generat rezultate notabile, inclusiv evoluția accelerată a companiei Ensys, specializată în sisteme fotovoltaice, cu o creștere de patru ori a cifrei de afaceri față de anul anterior, atingând 137 milioane de euro în 2023.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.