Amazon a bifat o nouă tranzacție de 1,7 miliarde de dolari. Gigantul american intră pe piața electronicelor de curățenie

Amazon achiziționează compania care produce Roomba în cadrul unei tranzacții de 1,7 miliarde de dolari, au anunțat vineri companiile. Achiziția, efectuată integral în numerar, evaluează iRobot la 61 de dolari pe acțiune. Acțiunile companiei au închis joi la 50 de dolari, în timp au crescut cu aproximativ 19% în tranzacțiile de dinaintea pieței.

La fel ca multe companii producătoare de electronice, vânzările iRobot au scăzut în acest an, deoarece inflația a redus cererea de gadgeturi, însă Amazon a investit masiv în acest domeniu. Anul trecut, gigantul web cu sediul în Seattle a lansat un dispozitiv de securitate și curățare a locuinței numit Astro Home. Robotul, care costă 1.000 de dolari, patrulează casa în căutarea intrușilor, în timp ce își face treburile. Anul trecut, Amazon a introdus, de asemenea, o cameră zburătoare care combină tehnologia sa Ring cu o dronă pentru a zbura în jurul casei clienților și a realiza imagini de securitate.

iRobot și-a arătat capacitatea de a reinventa modul în care oamenii fac curățenie

Un robot Roomba costă, de asemenea, până la 1.000 de dolari și există din 2002. iRobot a fost fondată în 1990 de ingineri de la Massachusetts Institute of Technology. De atunci, a introdus mopuri robotizate și aparate de curățare a piscinei. iRobot are, de asemenea, un program de abonament care oferă, printre alte servicii, reaprovizionarea automată a echipamentelor. Directorul executiv al iRobot, Colin Angle, va rămâne la conducerea companiei după finalizarea tranzacției, au declarat companiile.

„De-a lungul mai multor ani, echipa iRobot și-a dovedit capacitatea de a reinventa modul în care oamenii fac curățenie cu produse incredibil de practice și inventive – de la curățarea când și unde doresc clienții, evitând în același timp obstacolele obișnuite din casă, până la golirea automată a coșului de colectare”, a declarat într-un comunicat Dave Limp, vicepreședintele senior pentru dispozitive al Amazon, Dave Limp, scrie New York Post.

Achiziția marchează a patra cea mai mare tranzacție a Amazon, după achiziția lanțului de magazine alimentare Whole Foods, în valoare de 13,7 miliarde de dolari în 2017, a studioului de film MGM, în valoare de 8,45 miliarde de dolari, anul trecut, și a furnizorului de servicii de îngrijire primară One Medical, în valoare de 3,9 miliarde de dolari, anunțată luna trecută.

Sursa: capital.ro