Smarter_way_USA

HOLDINGROCK1 (ROC1) Crestere de 8% a cifrei de afaceri, pe fondul unui sector afectat

ROCA Industry a inregistrat progrese in T3 2023, cu achizitii cheie precum o fabrica de vopsele si consolidarea prin fuziuni, vizand o expansiune a productiei si diversificarea produselor. Cu o crestere de 7.9% a cifra de afaceri si o EBITDA de 30.3 mil. RON, compania navigheaza un an dificil marcat de scaderi in sectorul rezidential si provocari macroeconomice, anticipand o imbunatatire spre mijlocul anului viitor.

Despre companie

ROCA Industry Holdingrock (“ROCA Industry”) este primul holding de materiale de constructii listat la BVB. Holdingul a fost infiintat in anul 2021, avand scopul reindustrializarii Romaniei, prin dezvoltarea de branduri autohtone, atat prin strategii comune, cat si prin sinergiile create din activitatea acestora.

In portofoliul holdingului se regasesc opt societati, principalele fiind:

  • BICO Industries – primul si cel mai mare producator national de plasa din fibra de sticla si producator national unic de armaturi din fibra de sticla. La nivel european, compania se regaseste printre cei mai mari cinci jucatori.
  • Evolor – unul dintre marii jucatori ai industriei nationale de productie de vopsele si lacuri.
  • Eco Euro Doors (EED) – cel mai mare producator roman de usi destinate constructiilor rezidentiale.
  • Dial Harsova (DIAL) – o companie specializata in productia de panouri bordurate de gard, stapli rectangulari si altele. Portofoliul acestei societati cuprinde peste 80 de produse.
  • Electroplast (ELP) – producator de cabluri electrice, utilizand ca materie prima inclusiv aluminiul si cuprul.

La data de 30 iunie 2023, actionarii semnificativi ai societatii erau Societatea de Investitii Alternative cu Capital Privat Roca Investments SA (60.7958% din capitalul social) si Mihai Birliba (4.04% din capitalul social), restul reprezentand alti actionari. Relatia dintre actionarul majoritar si holding este foarte stransa, ROCA Industry realizand chiar o achizitie de companie direct de la actionarul majoritar, precum a fost cazul tranzactiei Electroplast.

Echipa de management este condusa de Ioan-Adrian Bindea, avand experienta de peste 12 ani in piete de capital, restructurari corporative si piete imobiliare.

Pe 21 august 2023, Rudolf-Paul Vizental, membru al Consiliului de Administratie al ROCA Management, a investit in achizitia a 1,437 de actiuni ROC1, valoarea totala a tranzactiei fiind de aproximativ 12,901 RON. In contrast, in trimestrul al treilea al anului 2023, Mihai Birliba, un alt membru al Consiliului, a efectuat vanzari semnificative de actiuni ROC1. Prima vanzare, pe 11 septembrie, a implicat 300,000 de actiuni la un pret unitar de 7.2 RON, iar a doua vanzare, pe 10 octombrie, a inclus tot 300,000 de actiuni, de aceasta data la un pret de 8.3 RON pe actiune. Astfel, vanzarile totale ale lui Birliba au atins o valoare cumulata de aproximativ 4,650,000 RON. Aceste miscari au dus la scaderea detinerii lui Birliba sub 5% din drepturile de vot ale companiei, in timp ce Prebet S.A. Aiud si-a marit participatia, depasind pragul de 5%.

Surse: rocaindustry.ro, rapoarte curente societate (bvb.ro)

Piata materialelor de constructii

Analiza sectorului materialelor de constructii din 2023, bazata pe datele furnizate de retailerul Mathaus, dezvaluie o perioada de ajustare semnificativa a preturilor, influentata de factorii de piata globali si locali. Aceasta tendinta este marcata in special de scaderea preturilor la materiale esentiale precum PAL, MDF, otel beton si termosisteme, reflectand o posibila reorientare a lanturilor de aprovizionare si o crestere a competitivitatii pe piata locala. Diminuarea importurilor din China a avut un rol cheie in aceasta dinamica, favorizand o majorare a prezentei producatorilor locali si regionali.

In ciuda acestor scaderi generale de preturi, exista variatii in tendintele de pret in functie de categorie. De exemplu, segmentele precum parchetul, sanitarele si categoria electricelor, inclusiv corpurile de iluminat, au mentinut preturile sau au inregistrat usoare cresteri.

Pentru a veni in ajutorul dezvoltarii producatorilor de materiale de constructii, Guvernul Romaniei a aprobat programul Construct Plus, o schema de ajutor de stat multianuala cu o valoare totala de 150 mil. EUR, care ar urma sa fie demarat incepand din luna septembrie 2023 pana in anul 2027.

Propunerea de eliminare a facilitatilor fiscale acordate in sectorul constructilor din Romania ramane o amenintare pentru activitatea sectorului si, implicit, pentru cererea de materiale de constructii.

Surse: Economica.net

Reusite in primele 9 luni

In trimestrul al treilea, compania Evolor a reusit finalizarea achizitiei unei foste unitati de productie a vopselelor, localizata in incinta complexului Oltchim. Se anticipeaza ca, incepand cu 2024, aceasta achizitie va spori semnificativ capacitatea de productie si va facilita introducerea pe piata a unor noi linii de produse.

Pe 20 iulie 2023, a fost finalizata fuziunea dintre Doorsrock4 – un vehicul de investitii (Special Purpose Vehicle – SPV) creat pentru asigurarea structurii de finantare necesare achizitiei EED – si EED, dupa obtinerea aprobarii Consiliului de Administratie la data de 3 mai 2023.

Similar, la data de 31 iulie 2023, s-a concretizat fuziunea dintre Nativerock1, (un alt SPV), si Dial, procesul fiind initiat pe 9 mai 2023. Aceste fuziuni au fost esentiale pentru indeplinirea conditiilor stabilite cu creditorii in vederea accesarii finantarilor pentru achizitiile respective si pentru sustinerea dezvoltarii ulterioare a companiilor.

Pe 18 august 2023, a fost semnat contractul pentru dobandirea a 70% din capitalul social al Workshop Doors, o companie cu doua facilitati de productie in Reghin si Petelea, 184 de angajati si o cifra de afaceri de 10.5 mil. EUR in 2022, cu o prezenta semnificativa pe pietele externe. Tranzactia este in curs de finalizare, urmand a primi aprobarile necesare.

In plus, la 2 octombrie 2023, Bico a semnat un contract pentru achizitia a 45% din capitalul social al Europlas, un demers care va consolida participatia sa totala la 100% dupa finalizarea tranzactiei. Valoarea totala a tranzactiei se ridica la 120,000 EUR, suma urmand a fi achitata in trei transe in cursul anului 2024.

Surse: Raport companie

Rezultatele financiare 

Pentru a oferi o viziune completa asupra performantei Roca Industry, este esential sa utilizam rezultatele financiare cumulate, deoarece legislatia actuala limiteaza consolidarea in situatiile financiare doar la companiile detinute pentru cel putin o luna, luand in calcul performantele doar de la preluarea controlului.

In 2023, Roca Industry a inclus in raportarile sale financiare consolidate performantele tuturor companiilor achizitionate in 2022, cum ar fi Terra, EED si Dial, insa in rezultatele din 9L 2022 acestea au fost doar partial integrate, in functie de data la care au fost achizitionate.

Acest mod de raportare poate oferi o imagine incompleta a evolutiei holdingului. Prin urmare, utilizarea rezultatelor cumulate permite o analiza mai cuprinzatoare si comparabila a performantei intregului grup, oferind o perspectiva clara asupra progresului sau, fara a fi afectata de procentul de detinere sau data achizitiei fiecarei companii.

Anul 2023 s-a dovedit a fi complicat pentru grup datorita unui climat macroeconomic caracterizat prin inflatie si dobanzi in crestere, alaturi de o cerere diminuata si volatilitatea preturilor la materii prime. Acesti factori au dus la dificultati in compararea directa a performantei financiare YoY.

La nivel cumulat, in primele noua luni ale anului 2023, Grupul Roca Industry a inregistrat o crestere de 7.9% a cifrei de afaceri, ajungand la 439.2 mil. RON, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

In ciuda unor provocari de piata, toate companiile din cadrul Roca Industry, cu exceptia Europlas, au raportat o EBITDA pozitiva, totalizand 30.3 mil. RON si o marja EBITDA de 6.9%, o scadere de 12.6% fata de anul precedent.

In plus, costurile crescute de finantare si nevoia de capital suplimentar pentru investitii si achizitii au rezultat intr-o pierdere cumulata de -0.8 mil. RON pentru companiile si o pierdere neta de -2.3 mil. RON la nivel de grup.

Sursa poza: Raport companie

La nivel individual, ROCA Industry a obtinut venituri financiare de 5.3 mil. RON, majoritatea provenind din dobanzi de 3.6 mil. RON, aferente creditelor acordate in cadrul grupului, si din dividende neincasate de 1.5 mil. RON de la Dial, achizitionate prin fuziunea cu Nativerock1. Dupa contabilizarea cheltuielilor operationale si financiare, ROCA Industry a incheiat cu un profit net de 400,000 RON.

Surse: Raport companie

Perspective

Pentru sfarsitul anului, conducerea ROCA Industry mizeaza pe o diminuare a pierderii nete. In ultimele doua trimestre din acest an, se estimeaza realizarea unui indicator EBITDA consolidat de doua ori mai mare.

CEO-ul ROCA Industry, Ionut Bindea, semnaleaza o perioada dificila pentru piata materialelor de constructii, cu o scadere considerabila in sectorul rezidential care influenteaza negativ perspectiva pe termen scurt pentru companie. Se anticipeaza ca aceasta tendinta va persista pentru inca aproximativ doua trimestre. Cu toate acestea, exista asteptari ca piata sa inceapa sa se revigoreze incepand cu vara anului urmator. In ciuda scaderilor semnificative anticipate pentru anul in curs, care pot atinge pana la 25% in unele segmente, piata este sustinuta in prezent de constructii de infrastructura de inginerie. Aceste observatii sugereaza ca, desi ROCA Industry se confrunta cu provocari pe termen scurt, exista o perspectiva de recuperare si posibila crestere pe termen mediu.

Surse: Raport companie, ZF.ro

Actiunea ROCA Industry

Actiunile companiei ROC1 sunt listate in cadrul indicelui BET AeRO al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care reprezinta piata AeRO administrata de BVB. In decursul ultimului an, actiunile ROC1 s-au clasat in primele sapte cele mai tranzactionate actiuni din cadrul acestui indice. 

La o analiza a evolutiei pretului actiunilor ROC1, in comparatie cu performanta generala a indicelui BET AeRO, de la momentul listarii pana la sfarsitul lunii septembrie 2023, s-a constatat o scadere de -20.0% a pretului actiunilor ROC1, ajungand la 8.14 RON, fata de o scadere de -12.5% inregistrata de indicele BET AeRO.

Compania face demersuri pentru listarea companiei pe piata principala a BVB, in baza aprobarii primite din partea actionarilor. Procesul este estimat ca se va finaliza in luna ianuarie 2024.

Surse: Raport companie

Oportunitati si riscuri ale investiei in actiunea ROCA Industry

Oportunitati

  • Guvernul sprijina dezvoltarea producatorilor nationali de materiale de constructii. Unul dintre obiectivele Programului Construct Plus este stimularea investitiilor in judetele mai putin dezvoltate. Dintre societatile eligible din cadrul holdingului, identificabile dupa cod CAEN, se regasesc Electroplast si EED. Astfel, acestea ar putea primi ajutoare de stat de cel mult 50 mil. EUR pe an (dar nu mai mult de 75% din valoarea investitiei si intensitatea maxima a ajutoarelor de stat la care se face referire in OUG 68/2023), pentru achizitionarea sau realizarea de active corporale si necorporale.
  • In perspectiva, o parte din industria materialelor de constructii va beneficia de finantarea oferita prin programe de tip PNRR. De exemplu, pentru Pilon 1 – Tranzitie Verde, sunt alocate 15.31 mld. EUR, din care Componenta 5 – Valul Renovarii, are alocate sume de 2.2 mld. EUR, pentru reabilitarea sistemica si eficientizarea energetica a mai multor tipuri de imobile. Aceste proiecte necesita utilizarea de materiale de constructii care se regasesc inclusiv in oferta companiilor din holding (e.g. fibra de sticla oferita de BICO Industries – pentru termoizolare).

Riscuri

  • Cresterea portofoliului holdingului, prin achizitii de noi companii, atrage o crestere a costurilor de finantare, datorita solicitarii de noi imprumuturi, atat pentru achizitii, cat si pentru finantarea ulterioara a capitalului de lucru. Costurile variaza in functie de nivelul ratelor de dobanda, care sunt ridicate, in prezent. Acest fapt afecteaza temporar profitabilitatea generala a grupului Roca Industry. Intrucat presiunea asupra marjelor de profitabilitate pusa de piata afecteaza suplimentar performanta financiara a holdingului, acesta este stimulat sa solicite capitalul actionarilor.

 Surse: legislatie.just.ro, raport financiar semestrial Roca Industry, bnr.ro, pnrr.fonduri.ue, analiza TradeVille

Autor: Stefan Dumitru – Analist financiar Tradeville. Data elaborarii analizei: 17 noiembrie 2023, ora 8:00.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.