Cu 4,4 mld. euro in conturi, bani reprezentati de investitiile a circa 300.000 de romani, fondurile mutuale sunt printre putinele alternative din Romania pentru cei care vor sa economiseasca la dobanzi peste cele oferite in mod normal de banci. Ce sunt acestea si care sunt pasii pe care o persoana fara experienta in investitii trebuie sa ii urmeze pentru a-si plasa banii intr-un fond mutual?
Pe scurt, un fond mutual (sau un fond deschis de investitii) reprezinta un vehicul investitional format din banii adunati de la mai multe persoane cu scopul de a fi investiti in diverse instrumente financiare, precum actiunile si obligatiunile companiilor, titluri de stat, derivate sau chiar si clasicele depozite bancare. Profitul sau pierderea inregistrata de un fond este impartita in mod proportional cu detinerile pe care fiecare persoana le are in cadrul respectivului fond.
Fondurile sunt administrate de un manager, care incearca sa aleaga investitiile castigatoare pentru a produce randamente pentru investitori. Portofoliul detinerilor unui fond este intocmit in functie de obiectivele stabilite in Prospect – un document publicat la infiintare in care sunt specificate toate detaliile respectivului fond.
Alegerea fondului
Pe piata din Romania exista numeroase fonduri de investitii. In functie de caracteristicile pe care le detin, de strategia de investitii adoptata, dar mai ales in functie de gradul de risc, veti putea alege varianta cea mai potrivita in functie de obiectivele pe care le aveti. Riscurile variaza de la un fond la altul, insa regula de baza este ca fondurile monetare si de obligatiuni sunt cele mai sigure – dar genereaza cele mai mici castiguri, in vreme ce fondurile care investesc in actiuni si derivate sunt cele mai riscante – dar pot genera si cele mai mari castiguri.
Avand in vedere ca bursele au avut recent evolutii foarte bune, fondurile de actiuni sunt cele mai performante in ultimele 12 luni. In ultimii ani, mai multi administratori de fond straini au intrat pe piata romaneasca, oferindu-le investitorilor romani o gama extrem de variata de fonduri de investitii, cu tinte foarte specifice, precum fondurile care investesc doar in actiunile companiilor de lux.
O lista completa a fondurilor distribuite in Romania poate fi gasita pe website-ul Asociatiei Administratorilor de Fonduri. De asemenea, puteti verifica daca un fond este autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) accesand acest link > pagina “SECTIUNI”> sectiunea 5 “Societati de administrare a Investitiilor” sau sectiunea 6 “Fonduri deschise de investitii”.
Subscrierea (cumpararea) propriu-zisa a unitatilor de fond
Dupa ce ati decis in ce fond va veti plasa banii, luati legatura cu administratorul de fond iar acesta va pune la dispozitie un formular de subscriere. Un exemplu de formular de subscriere poate fi accesat AICI. Completarea cererii presupune furnizarea de catre dumneavoastra cel putin a informatiilor de identificare a investitorului, cum ar fi: numele complet, CNP-ul, seria si numarul cartii de identitate, impreuna cu valoarea totala a investitiei.
Dat fiind faptul ca acest formular nu este standard, ci difera de la un fond de investitii la altul, trebuie sa stiti ca exista documente care solicita si detalii in plus despre cetatenie/nationalitate, domiciliu, date de contact ale investitorului, scopul investitiei, etc. Dupa ce decizia de a investi a fost adoptata si v-ati adresat unei societati de investitii prin depunerea unei cereri de subscriere, trebuie sa stiti ca administratorul de fond are datoria de a procesa solicitarea in mod rapid si de a va confirma oficial emiterea titlurilor de participare (unitatilor de fond) pana cel tarziu in urmatoarea zi lucratoare dupa inregistrarea cererii. Unitatile de fond nu sunt emise in forma fizica, ci exista doar sub forma unor coduri. Participarea la un fond de investitii va fi atestata printr-un certificat ce confirma detinera unitatilor de fond.
Verificati confirmarea de emitere a titlurilor de participare
Investitorii trebuie sa primeasca obligatoriu confirmarea de emitere a titlurilor de participare (unitatilor de fond) pe un suport durabil (format tiparit, fisier trimis pe e-mail sau salvat pe stick USB, DVD/CD etc.). Acest document trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:
- datele de identificare ale administratorului de fond cu care ati incheiat contractul;
- numele dumneavoastra complet;
- tipul cererii (de subscriere/rascumparare), precum si data si ora la care aceasta a fost receptionata de societate;
- data emiterii (sau anularii) titlurilor de participare;
- modalitatea de plata;
- identificarea fondului de investitii;
- numarul de titluri de participare achizitionate;
- valoarea unitara la care titlurile de participare au fost subscrise/rascumparate;
- data valorii de referinta;
- valoarea bruta a cererii (inclusiv comisioanele de subscriere) sau valoarea neta (dupa deducerea comisioanelor de rascumparare);
- suma totala a comisioanelor si a cheltuielilor percepute (o prezentare detaliata a acestora se prezinta doar la cerere).
Exemplu concret: cum functioneaza o investitie intr-un fond
Daca avem 1.000 de lei pentru achizitionarea unor unitati de fond vandute la un pret de 50 lei/unitate de fond, vom cumpara (subscrie) 20 de unitati de fond pe care le vom vinde (rascumpara) la o alta valoare decat cea de achizitie. Vanzarea se realizeaza catre administratorul de fond de unde unitatile au fost cumparate.
Daca in momentul rascumpararii unitatea de fond va fi cotata la 75 lei/unitate de fond, valoarea celor 20 de unitati de fond va fi de 1.500 de lei. In functie de comisioanele specifice fonduui ales a caror valoare se va scadea din profit, putem calcula castigul final care ne va ramane.
In cazul in care, in momentul rascumpararii, unitatea de fond va fi cotata la 40 lei, valoarea celor 20 de unitati achizitionate va scadea fata de investitia de la momentul achizitiei lor, fiind de 800 lei. Practic, in acest caz avem o pierdere raportata la investitia initiala.