- Vaticanul a folosit încasări caritabile pentru a cumpăra instrumente derivate care pariază pe solvabilitatea firmei de închiriere auto Hertz.
- Potrivit unui document văzut de Financial Times, o parte din portofoliul Vaticanului de 621 milioane de dolari a fost utilizată pentru a cumpăra swap-uri de credit default, care oferea protecție împotriva impunerii de către Hertz a datoriilor sale până în aprilie 2020.
- Investiția a avut loc sub cardinalul Giovanni Angelo Becciu, cu trei ani înainte ca Hertz să depună faliment în mai.
În 2018, Papa Francisc critica dur instrumentele financiare derivate, despre care spunea că sunt ”o bombă cu ceas care ticăie” iar câștigurile realizate pe seama eșecului altora sunt similare celor de la jocurile de noroc.
Financial Times a descoperit însă că Vaticanul investise cu trei ani mai devreme 528 de milioane de euro din fondul de caritate ”într-un pariu” pe bonitatea firmei de închirieri auto Hertz până în aprilie 2020, scăpând milimetric cu fața curată, deoarece Hertz a dat faliment în luna imediat următoare.
- Puteti investi la bursa aici https://bit.ly/cont-etoro sau aici https://bit.ly/3f4dJRp sau aici https://bit.ly/3k2dJUs
Banii au fost investiți în numele Secretariatului de Stat al Vaticanului, responsabil cu administrarea donațiilor făcute Bisericii de catolicii din întreaga lume, printr-un cont din Elveția de un consultant terț, cu acordul cardinalului Giovanni Angelo Becciu.
Nu există dovezi că Papa Francisc a știut de această investiție speculativă cu grad mare de risc. Tranzacții similare cu instrumente derivate s-au dovedit dezastruoase pentru mai multe fonduri speculative într-un adevărat val de falimente, anul acesta.
Potrivit Financial Times, printre investițiile făcute de cardinalul Becciu (demis recent de Papa Francisc) se numără și finanțarea filmului Rocketman din 2019, despre Elton John, iar alte sume importante au ajuns în proprietăți rezidențiale de lux din Londra. O investiția în clădirea londoneză cunoscută sub numele de 60 Sloane Avenue și realizată printr-un fond din Luxemburg în 2014 a cauzat pierderi uriașe Sfântului Scaun.
La sfârșitul lunii trecute, Papa Francisc i-a cerut cardinalului Becciu să demisioneze, eliberându-l de funcția sa de om însărcinat cu supravegherea canonizării sfinților catolici, ca urmare a acuzațiilor privind gestionarea banilor Vaticanului. Cardinalul nu a fost acuzat oficial de vreo infracțiune.
- Puteti investi la bursa aici https://bit.ly/cont-etoro sau aici https://bit.ly/3f4dJRp sau aici https://bit.ly/3k2dJUs
Instrumentele derivate au rostul de a acoperi sau de a diminua riscurile de pierdere pe termen mediu și lung pentru diferite industrii, folosind tocmai apetitul de risc al investitorilor speculativi, gata să plătească pariind pe pierdere sau câștig.
Sursa: Financial Times ; Via Biziday.ro