Smarter_way_USA

Romania va lua o decizie in 2025 fata de proiectul reactoarelor modulare mici. CCI solicita o constructie de acest gen la Stanca Costesti

România va lua anul viitor o decizie finala de investiție privind construirea unei centrale cu reactor modular de mici dimensiuni (SMR), care ar putea deveni primul proiect european care utilizează această tehnologie, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

In 2021, SNN (S.N. NUCLEARELECTRICA S.A.) a anuntat un parteneriat cu firma americană de utilități NuScale Power, ca parte a eforturilor sale de a stimula sursele de energie cu emisii reduse.

România urmărește îndeplinirea obiectivelor UE de reducere a emisiilor și pentru a consolida securitatea energetică, o problemă mai urgentă de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022. NuScale își propune să construiască SMR-uri în România, Polonia și în alte părți din Europa, deși și-a încheiat proiectul SMR din Utah, în SUA, la sfârșitul anului trecut, deoarece s-a confruntat cu probleme legate de costuri.

Burduja a declarat că proiectul din România ar putea fi, cu până la o treime mai ieftin decât cel din Utah, pe baza estimărilor NuScale.

Până în 2023, doar China și Rusia au construit cu succes SMR-uri operaționale. Departamentul Energiei al SUA estimase că primul SMR din Statele Unite va fi finalizat de NuScale Power în jurul anului 2030, dar această afacere a eșuat între timp, după ce clienții s-au retras din cauza creșterii costurilor.

Există peste 80 de proiecte de reactoare modulare în curs de dezvoltare în 19 țări. Rusia exploatează o centrală nucleară plutitoare Akademik Lomonosov, în Orientul Îndepărtat rus (Pevek), din octombrie 2022. Centrala plutitoare este prima de acest tip din lume. Reactorul modular cu pat de pietriș HTR-PM din China, răcit cu gaz de înaltă temperatură și cu pat de pietriș, a fost conectat la rețea în 2021.

La ultima vizita a premierului Marcel Ciolacu, Camera de Comert si Industrie Iasi i-a inmanat un memoriu cuprinzând cinci proiecte majore de investiții în scopul stimulării dezvoltării economice și recuperare a decalajului față de alte regiuni din România și din UE, precum și de pozitionare geostrategică pentru viitoarea reconstrucție a Ucrainei și integrarea Republicii Moldova în UE.Printre aceste proiecte majore se specifica si construirea unei centrale SMR, având în vedere că la Stânca-Costești se află un important nod hidroenergetic, că lacul de acumulare este printre cele mai mari din țară și că în acest punct va ajunge și LEA 400 kV ce va alimenta Republica Moldova.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.