TerraPower, un start-up fondat de Bill Gates, va construi prima centrală nucleară folosind o tehnologie inovatoare numită Natrium.
Reactoarele nucleare propuse pentru acest nou tip de centrală folosesc sodiu lichid ca agent de răcire în loc de apă. Prima centrală de acest tip va fi ridicată într-un oraș cu doar 2500 de locuitori din statul Wyoming, iar investiția se ridică la 4 miliarde de dolari, potrivit wall-street.ro
Firma lui Bill Gates a ales să construiască centrala într-un oraș care este recunoscut pentru istoria lungă în exploatarea cărbunelui și a gazului naturale și anunță că până în 2028 ar trebuie să fie gata.
Centrala care va fi ridicată de firma lui Bill Gates în Kemmerer va fi prima care va folosi un design nou avansat numit „Natrium”, dezvoltat de TerraPower cu ajutorul GE-Hitachi.
Reactoarele nucleare propuse pentru acest nou tip de centrală folosesc sodiu lichid ca agent de răcire în loc de apă. Sodiul are un punct de fierbere mai mare și poate absorbi mai multă căldură decât apa, ceea ce înseamnă că nu se formează presiune înaltă în interiorul reactorului, reducând riscul unei explozii.
De asemenea, centralele Natrium nu necesită o sursă de energie exterioară pentru a-și opera sistemele de răcire, ceea ce poate reprezenta o vulnerabilitate în cazul unei opriri de urgență. Acest lucru a contribuit la dezastrul din 2011 de la centrala nucleară Fukushima Daiichi din Japonia, când un tsunami a oprit generatoarele diesel care rulau sistemul său de răcire de rezervă, contribuind la topirea și eliberarea de material radioactiv.
Instalațiile care sunt construite după acest design pot, de asemenea, stoca și căldură în rezervoare de sare topită, conservând energia pentru o utilizare ulterioară ca o baterie și permițând centralei să-și crească capacitatea de la 345 la 500 de megawați timp de cinci ore.
Instalațiile dezvoltate de Gates sunt, de asemenea, mai mici decât centralele nucleare convenționale, ceea ce ar trebui să le facă mai rapid de construit și mai ieftine decât centralele convenționale.
Sursa: ziare.com