Smarter_way_USA

Americanii care vor să investească în Oil Terminal și la care a lucrat și șeful Nuclearelectrica se judecă cu Chimcomplex după ce au fost scoși de Vuza din deal-ul Oltchim

Compania americană de private equity Amerocap, care se prezintă ca având plasamente de peste 1 miliard de dolari și care și-a exprimat recent interesul de a investi în societatea de stat Oil Terminal, operatorul terminalului petrolier de la Marea Neagră din portul Constanța, fapt care a dus la explozia pe bursă a prețului acțiunilor firmei constănțene, se judecă de 1 an cu combinatul chimic Chimcomplex, pe care l-a sprijinit cu servicii de consultanță la preluarea principalelor active ale Oltchim, după ce compania controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza a renunțat la serviciile consultanților americani. După mai multe acțiuni respinse de instanțe, cei de la Amerocap LLC au dat în judecată LLC la Judecătoria Onești în mai anul acesta, instanța declinându-și însă recent competența în favoarea Judecătoriei Sector 1 București. Potrivit documentelor de la dosar, Amerocap a cerut instanței să oblige Chimcomplex să își execute obligațiile asumate printr-un contract de consultanță încheiat în toamna lui 2015.

“Obiectul contractului a fost definit (…) ca fiind prezentarea de către Amerocap LLC a Chimcomplex către investitori și realizarea de către consultant (reclamanta) a serviciilor necesare pentru realizarea tranzacției: un contract semnat si executat de către afiliații acesteia și unul sau mai mulți investitori conform căruia acești investitori sunt de acord și pun la dispoziția companiei sau a afiliaților acesteia capital sub formă de împrumut, aport la capitalul social sau oferirea oricărui produs financiar sub formă de equity și/sau împrumut, hybrid, mezzanine, în vederea realizării scopului tranzacției (…)”, se arată în motivarea hotărârii prin care Judecătoria Onești și-a declinat competența de judecată.

Potrivit sursei citate, prestațiile concrete la executarea cărora reclamanta a solicitat ca pârâta să fie obligată sunt acțiuni sau inacțiuni neevaluabile în bani constând în: participarea unui reprezentant al reclamantei la toate întâlnirile dintre un investitor și companie înainte de încheierea oricărei tranzacții, informarea consultantului și crearea condițiilor participării consultantului la întâlnirile cu investitorii, furnizarea către consultant a unei copii a oricărui material de corespondență eliberat de un investitor, obligarea companiei să depună eforturi rezonabile, cu sprijinul și prin intermediul consultantului, pentru a ajunge la o înțelegere cu investitorii în scopul încheierii unei tranzacții, furnizarea către consultant și investitori a informațiilor și oricăror materiale relevante, abținerea de la a utiliza materialele realizate de consultant de către alți consultanți angajați de companie pentru un proces similar de încheiere a unei tranzacții în afara cadrului contractului, abținerea de la a negocia fără implicarea consultantului cu un investitor pentru încheierea unei tranzacții, primirea notificărilor sau comunicărilor, asigurarea în beneficiul consultantului a exclusivității în vederea realizării obiectului contractului.

“Valoarea acestor prestații, astfel cum au fost ele indicate de reclamantă în cererea de chemare în judecată, nu poate fi determinată, în contract neexistând criterii de evaluare pentru fiecare dintre acestea. Singurul criteriu de evaluare prezent în contract este cel de la art.VI, Prețul și modalitatea de plată. Potrivit art.5.2, compania va plăti consultantului două comisioane de lucru în valoare totală de 40.000 euro”, se mai afirmă în motivare.

Oltchim a finalizat în decembrie anul trecut contractul de vânzare de active încheiat cu Chimcomplex Borzești, prin încasarea integrală a prețului tranzacției și prin transferul dreptului de proprietate asupra activelor, începând cu finele ultimei săptămâni. Prețul stabilit prin contract a fost de 127 milioane euro plus TVA. Tranzacția a fost finanțată și printr-un acord încheiat în în acest scop cu Credit Suisse AG din Elveția și cu divizia din UE a băncii rusești de stat VTB Bank, a doua cea mai mare din Rusia În aprilie 2019, patronul Chimcomplex, Ștefan Vuza, relata, într-un interviu acordat publicației Ziarul de Vâlcea, cum a decis să renunțe la serviciile Amerocap.

“Un moment de mare hotârâre a fost în aprilie 2018, când am renunțat la serviciile firmei Amerocap și am concediat managerii de atunci, pentru că munca lor nu ducea nicăieri, iar eu mi-am asumat riscul de a porni de la capăt! Astfel de momente fac diferența între cele două categorii de antreprenori care există în lumea decizională, după cum a remarcat și Nassim Nicholas Taleb în renumita carte “Lebăda Neagră”: cei ce se implică deplin în tot ceea ce fac, “ce își pun pielea în joc” și își asumă riscurile care decurg din activitățile lor, și cei care stau pe marginea scenei economice și sfătuiesc pe alții cum să acționeze sau iau decizii în numele lor și care în fapt transferă consecințele către ceilalți, punând în fapt în joc nu pielea lor, ci pielea altora, asa cum sunt consultanții, managerii de la stat sau politicienii”, declara Ștefan Vuza.

Afirmațiile lui Vuza i-au determinat pe americani să dea un drept la replică în aceeași publicație, în care afirmau că patronul Chimcomplex “face afirmații fără temei, incorecte și menite să justifice încălcarea de către Chimcomplex a contractului cu Amerocap și refuzul plății onorariului nostru”.

“Ofertele de finanțare obținute de către Amerocap pentru Chimcomplex din partea unor grupuri financiare de prim rang pe plan mondial făceau posibilă finalizarea tranzacției încă din T2 2018, fapt cunoscut și de băncile finanțatoare ale Chimcomplex de la acea vreme. În calitate de consultant exclusiv, Amerocap a consiliat și susținut Chimcomplex în întregul proces de M&A, începând din octombrie 2015, până în mai 2018, când Chimcomplex a decis abuziv și unilateral rezilierea contractului de consultanță. Această decizie a reprezentat pentru Chimcomplex o pierdere de free cash flow de aproximativ 20 milioane euro, adica un procent de 16% din prețul total de achiziție al activelor Oltchim și pierderea unui partener financiar american de clasă mondială. Modul de lucru al Amerocap a fost în cel mai pur stil american, însă a inclus fără discriminare discuții cu reputați investitori estici, printre care și VTB. Contrar celor afirmate în interviul anterior menționat, abordarea Amerocap a fost partenerială, ”cu piele in joc”, purtând discuții detaliate cu Chimcomplex ca Amerocap să injecteze capitaluri suplimentare, precum și conversia comisionului de succes în acțiuni. Acest dialog – la momentul respectiv – a fost foarte constructiv și a demonstrat încrederea noastră acordată proiectului Chimcomplex de achiziție a activelor Oltchim în general și domnului Vuza în particular”, replicau cei de la Amerocap.

Amerocap este un investitor de private equity care vizează dispersarea riscurilor prin multiple plasamente în sectorul de energie și în industria de apărare și care se prezintă ca având plasamente de peste 1 miliard de dolari. Fondurile Amerocap au echipe de investiții la New York, Washington, Londra, București și Cali, al treilea oraș ca mărime al Columbiei, potrivit portalului companiei. Amerocap a exprimat recent interesul de a investi în societatea de stat Oil Terminal, operatorul terminalului petrolier de la Marea Neagră din portul Constanța, fapt care a dus la explozia pe bursă a prețului acțiunilor firmei constănțene. Acționarii Oil Terminal vor fi informați oficial luna viitoare cu privire la intențiile americanilor.

Cei de la Amerocap au anunțat încă din ianuarie anul acesta că evaluează posibilitatea de a efectua investiții în Portul Constanța, unde își desfășoară activitatea și Oil Terminal.

Fondurile Amerocap sunt în parteneriat cu Abraham Group, care îl are ca șef pe Spencer Abraham, fostul secretar al Departamentului Energiei a SUA din perioada 2001-2005, în Administrația președintelui George W. Bush, și care s-a lansat în politică în calitate de senator de Michigan. Președinte și co-fondator al Abraham Group este și Joseph McMonigle, fost vicepreședinte al Agenției Internaționale a Energiei (IEA), afiliată Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OCDE). Amerocap a fost înființată în 2012 de către Jacques Tohme, ințial în scopul consilierii investitorilor americani interesați de privatizări și IPO-uri de companii românești.

Tohme este și șeful companiei petroliere britanice Tailwind Energy, care are concesionate perimetre offshore de hidrocarburi în sectorul britanic al Mării Nordului. În perioada 2015-2017, pentru Amerocap a lucrat, în calitate de partener, și actualul director general și președinte al Consiliului de Administrație al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, înainte să fie numit consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Sorin Grindeanu.

Sursa: Profit.ro


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.