CEO-ul de la JP Morgan, cea mai mare banca de investitii din lume, Jamie Dimon, a lansat, joi, scrisoarea anuală către acționari, unde a criticat socialismul, a apărat cumpărările de acțiuni și a vorbit despre câteva zile potențial periculoase.
“Atunci când guvernele controlează companiile, activele economice (companii, creditori și așa mai departe) sunt utilizate pentru a continua interesele politice – conducând la companii și piețe ineficiente, favoritism enorm și corupție”, a scris Dimon în scrisoarea din raportul anual 2018 al băncii.
“Socialismul produce în mod inevitabil stagnare, corupție și adesea mai rău – cum ar fi oficialii guvernamentali autoritari care au adesea o capacitate crescândă de a interveni atât în economie, cât și în viața individuală – pe care o fac frecvent pentru a menține puterea. așa cum a fost în celelalte cazuri în care s-a încercat “, a adăugat el.
Dimon, în scrisoarea sa anuală, care este lectură obligatorie pentru Warren Buffett și alții pentru tot WallStreet-ul, recunoaște că există defecte cu capitalismul și că ar trebui combinat cu o plasă de siguranță socială puternică.
“Nu sunt un avocat al capitalismului nereglementat, liber pentru toți, dar nu trebuie să uităm că libertatea adevărată și libera întreprindere (capitalism) sunt, într-un anumit punct, legate în mod direct”, A spus Dimon.
Apărarea businessurilor mari
Comentariile sale vin în urma unei dezbateri escaladate despre viitorul Americii și înaintea unui sezon electoral care începe să se încălzească. O fracțiune democratică, condusă de candidatul la președinție, senatorul Bernie Sanders, și reluată de procurorii din New York, Alexandria Ocasio-Cortez, ambii identificând socialiștii democrați, au pus sub semnul întrebării stâlpii fundamentali ai sistemului american și au susținut un nou program care echivă idealurile socialiste.
Fără a trece direct în dezbaterea politică, Dimon a apărat sistemul capitalist.
“Arătați-mi o țară fără mari companii de succes și vă voi arăta o țară nereușită – cu prea puține locuri de muncă și fără oportunități ca rezultat”, a scris el. “Nici o țară nu ar fi mai bună fără companiile mari, de succes, pe lângă companiile mijlocii și mici. Întreprinderea privată este adevăratul motor al creșterii în orice țară”.
În același timp, el a declarat că banca sa, cea mai mare cu active din S.U.A., susține o posibilă încetinire economică, deși nu se așteaptă la o recesiune.
“Punctul cheie aici este că o economie relativ sănătoasă din S.U.A. se va confrunta cu o mare varietate de probleme în 2020 și 2021”, a scris Dimon. “Este greu să te uiți la toate problemele cu care se confruntă lumea și să nu crezi că o gamă de rezultate posibile este mai largă și că șansele de rezultate proaste ar putea fi în creștere”.
Scrisoarea a inclus atât o privire asupra viitorului, cât și provocările viitoare, precum și o privire înapoi la criza financiară și ce lecții au fost învățate.
Preocupări legate de următoarea criză
Regulamentul trebuie să fie strict pentru a preveni o altă criză, a spus Dimon, cu un accent deosebit pe mai multe domenii, inclusiv creditorii nonbancari, reforma ipotecii și nivelurile de lichiditate.
Unul dintre domeniile pe care le-a apărat a fost cumpărările de acțiuni, care au fost analizate de criticii care cred că companiile au folosit reduceri fiscale ale punctelor de referință ale anului 2017 pentru buzunarele investitorilor. Dimon a cerut răscumpărări de acțiuni “o parte esențială a alocării adecvate a capitalului”, deși a recunoscut că societățile ar trebui să se concentreze asupra investițiilor pentru viitor.
“Mulți investitori cer în mod legitim ca companiile să gândească pe termen lung și să explice strategiile și politicile lor”, a spus el. “Între timp, acești investitori, aceiași care solicită o gândire pe termen lung din partea companiilor, investesc adesea în fonduri care sunt plătite o sumă mare de bani pentru modul în care acțiunile evoluează într-un an. Sper că acești investitori apreciază deconectarea și speră că vor lua în considerare presiunile pentru performanțele pe termen scurt pe care le-ar fi putut ajuta să le creeze.”
El a avertizat asupra suprareglementării, avertizând că, în următoarea criză financiară, instituții mari precum J.P. Morgan nu vor putea oferi împrumuturile pe care le-au făcut în timpul ultimei crize.
“Când va începe următoarea recesiune, băncile vor fi constrânse – atât din punct de vedere psihologic, cât și prin noile reglementări – să împrumute liber pe piață, așa cum mulți dintre noi am făcut în 2008 și 2009. Noi reglementări înseamnă că băncile vor trebui să mențină mai multă lichiditate o recesiune, să fie pregătită pentru impactul testelor de stres și mai stricte și să dețină mai mult capital deoarece cerințele de capital sunt chiar mai procyclicale decât în trecut.Efectiv, unele reguli noi vor forța capitalul în paralel doar atunci când ar fi nevoie cel mai mult de către clienți și piețele “, a scris el.