Persoanele fizice care folosesc abuziv informații privilegiate și manipulează piața de capital sunt sancționate cu o pedeapsă maximă cu închisoarea de cel puțin 4 ani, iar companiile vinovate de abuz de piață sunt pasibile de amenzi penale, iar activitatea le poate fi interzisă temporar sau permanent, prevede un proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern și care mai trebuie avizat și de Parlament.
Manipularea pieței constă în manipularea artificială a prețurilor instrumentelor financiare. Spre exemplu, acest lucru se poate întâmpla atunci când o persoană răspândește informații false cu privire la oferta, la cererea sau la prețul unui instrument financiar, arată Guvernul.
Utilizarea abuzivă a informațiilor privilegiate apare atunci când o persoană fizică tranzacționează un instrument financiar având acces la informații privilegiate. Acestea sunt informații confidențiale referitoare la instrumentul financiar tranzacționat sau la compania care a emis instrumentul financiar respectiv pe piață, iar accesarea acestui tip de informație îi oferă persoanei respective un avantaj necuvenit. Divulgarea ilegală a informațiilor privilegiate este considerată infracțiune și atrage, conform proiectului de lege, o pedeapsă maximă cu închisoarea de cel puțin 2 ani.
Proiectul mai stabilește că, în situația în care un acționar dobândește sau cedează acțiunile cu drepturi de vot ale unui emitent ale cărui acțiuni sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, acesta trebuie să notifice emitentului procentajul din drepturile de vot pe care îl deține în urma acestei operații. Această normă este aplicată în cazul în care procentajul deținut atinge anumite praguri (5,10,15,20,25,33,50 și {etoroCFDrisk}%) sau în cazul în care scade sau crește în raport cu aceste praguri.
Această prevedere este valabilă și în alte cazuri, în care o persoană fizică sau juridică are dreptul de a dobândi, de a ceda sau de a-și exercita dreptul de vot.