OMV Petrom, din nou pe locul 1 după șapte ani

După o pauză de șapte ani, cel mai mare producător de petrol și gaze al României este din nou pe locul întâi în topul SeeNews, depășind liderul tradițional – producătorul local de automobile Dacia. Vânzările OMV Petrom au crescut cu 60% până la 6 miliarde de euro, depășind Dacia, care a avut vânzări de 4,4 miliarde de euro anul trecut. În ceea ce privește profitul, OMV Petrom este pe locul 2 în top, cu 546,3 milioane de euro.

TOP 100 SeeNews clasează cele mai mari companii din Europa de Sud-Est după veniturile totale pentru anul fiscal încheiat la 31 decembrie 2021. Publicația conține, de asemenea, clasamente ale celor mai mari bănci și asigurători din regiune.

Mai mult de jumătate din totalul participanților în clasament, 56, sunt companii românești. Cea mai performantă companie din punct de vedere al profitului este producătorul local de hidroenergie Hidroelectrica, care a încheiat 2021 cu un profit de 614 milioane de euro și o rentabilitate de 45%, pe fondul creșterii vânzărilor de energie electrică. Compania se pregătește pentru o ofertă publică inițială anul viitor, care va fi cea mai mare din istoria României.

De asemenea, câștigătorul clasamentului SEE TOP 100 pentru bănci este compania românească Banca Transilvania.

Ajutate de creșterea economică post-pandemie, cele mai mari companii din Europa de Sud-Est au înregistrat o creștere de două cifre a veniturilor și profitului în 2021, conform clasamentului SEE TOP 100.

Primele o sută de companii din Europa de Sud-Est au încheiat anul 2021 cu venituri combinate de 53,8 miliarde de euro, cu 28% mai mari decât veniturile totale ale participanților din clasamentul anului anterior, depășind cu mult și nivelul de 129,3 miliarde de euro atins în 2019.

Creșterea profiturilor lor a fost și mai remarcabilă – cu 83% față de anul precedent, până la 6,4 miliarde de euro.

Industria de petrol și gaze a fost cea mai performantă atât în ​​ceea ce privește veniturile, cât și profitul, înlocuind sectorul de retail care a fost câștigător în 2020. Companiile de petrol și gaze din SEE TOP 100, ale căror venituri combinate s-au redus cu un sfert în 2020 ca urmare a crizei economice, interdicțiilor de călătorie și prețurilor scăzute ale mărfurilor, și-au crescut veniturile agregate cu 54% în 2021, în timp ce profiturile s-au dublat. În total, 21 companii de petrol și gaze au intrat în clasamentul din 2021.

Despre Metodologia SEE TOP 100

SEE TOP 100 clasează cele mai mari companii din Europa de Sud-Est după veniturile totale pentru anul fiscal încheiat la 31 decembrie 2021. Atât cifrele din 2021, cât și cele pentru 2020 provin din rapoarte anuale neconsolidate. Clasamentul SEE TOP 100 acoperă companiile non-financiare înregistrate în Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, România, Serbia și Slovenia.

Băncile, intermediarii de investiții, asigurătorii și trusturile de investiții imobiliare sunt excluse din clasament, deoarece veniturile lor totale nu sunt un indicator al performanței lor. În schimb, holding-urile sunt reprezentate în clasament prin filialele lor. Toate datele provin din registre comerciale naționale, burse de valori, site-uri web guvernamentale și corporative, autorități de reglementare din industrie, furnizori locali de informații despre afaceri și de la companiile în sine.

SeeNews este cel mai important furnizor independent de business intelligence din Europa de Sud-Est, oferind o perspectivă totală asupra regiunii pentru a ajuta companiile să ia decizii informate.

Cu o experiență peste 15 ani pe piață, suntem un furnizor integrat pentru nevoile dvs. De business intelligence. Acoperirea noastră se întinde pe 123 de industrii și sectoare, 11 țări și peste 800.000 de companii, oferind știri, comentarii, cercetări și analize de piață aprofundate prin intermediul platformei noastre online integrate, precum și servicii de cercetare la cerere.

Sursa: capital.ro