Prețul aluminiului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. China, cel mai mare producător mondial, a influențat creșterea

Cotaţia aluminiului a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani la bursa de la Londra, în continuarea unei tendinţe care durează de aproape un an, pe măsură ce cererea creşte iar oferta este supusă la presiuni, în special în China, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

În cursul zilei de marţi, la bursa London Metal Exchange preţurile la aluminiu au crescut cu 2,9% până la 2.726,50 dolari pe tonă, atingând cel mai ridicat nivel de după 2011 şi apropiindu-se de maximul istoric de 3.300 de dolari pe tonă. Aluminiul s-a apreciat cu aproape 40% în cursul acestui an, o creştere mai mare în rândul celor şase metale de bază tranzacţionate la LME fiind înregistrată doar în cazul cositorului.

Oferta de aluminiu este supusă la presiuni, în special în China, cel mai mare producător mondial. Autorităţile de la Beijing au luat în vizor producţia de aluminiu, care necesită un consum mare de energie, pe fondul luptei împotriva poluării şi a problemelor în aprovizionarea populaţiei cu electricitate. Presiunile împotriva producătorilor de aluminiu au continuat săptămâna aceasta în provincia Guangxi, un important centru de producţie din sud-vestul Chinei.

„Un şir de politici chineze au început recent să afecteze producţia de aluminiu, împingând preţurile în sus. Politici precum plafonarea consumului de electricitate sunt aşteptate să fie menţinute pentru restul anului. În aceste condiţii va rămâne o presiune asupra aluminiului. Preţurile nu vor putea scădea atâta vreme cât cererea rămâne intactă”, a declarat Wei Lai, analist la TF Futures Co.

Aluminiul, un metal cu o larg utilizare, de la componente auto, la cutii pentru îmbutelierea băuturilor răcoritoare şi electrocasnice, a avut o evoluţie slabă la debutul pandemiei însă se bucură acum de o relansare a cererii consumatorilor pe măsură ce activitatea economică îşi revine.

În următori ani, analiştii se aşteaptă la creşterea cererii pentru aluminiu, odată cu expansiunea vehiculelor electrice şi a energiilor regenerabile. Această apreciere creează o oportunitate pentru producătorii care s-au confruntat timp de mai mulţi ani cu preţuri scăzute şi care deseori au fost nevoiţi să vândă aluminiul în pierdere.

China produce aproximativ 60% din aluminiul din întreaga lume iar îngrijorările cu privire la producţie i-au determinat pe unii din cei mai importanţi producători să organizeze luni o videoconferinţă la care au promis că vor asigura aprovizionarea, vor evita practicile speculative şi creşterile iraţionale de preţuri. În condiţiile în care producţia internă a scăzut, China a devenit dependentă de importurile de aluminiu, o evoluţie rară care a dus la reducerea unor livrări globale, care în mod normal erau abundente. În încercarea de a creşte oferta, Beijingul a început şi să elibereze o parte din rezervele de stat de aluminiu, însă în condiţiile în care producătorii au în continuare probleme să majoreze producţia, mulţi analişti se aşteaptă ca piaţa să rămână tensionată în lunile următoare.

Sursa: digi24.ro


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Altex , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

67% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 65% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.
TAG | 144 views

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.