Smarter_way_USA

#pescurt – Știrile business ale zilei 2 iulie 2020

  • MedLife a anuntat ca in urma hotararii adoptate de Consiliul de Administratie in data de 30 iunie, compania va initia, incepand cu 7 iulie 2020, un program de rascumparare a propriilor actiuni. In acest sens, vor fi rascumparate maximum 1.77 milioane actiuni proprii pentru o perioada maxima de 18 luni. Astfel, valoarea nominala fiind de 0.25 RON/actiune, compania nu va depasi pragul de 10% din capitalul social. Valoarea maxima a programului va fi de 88.5 mil. RON, pretul de achizitie fiind cuprins intre 10 si 50 de RON. In alte stiri, pe parcursul sedintei de tranzactionare de ieri s-a inregistrat o tranzactie de tip DEAL cu 78,000 actiuni in valoare de 2.76 mil. RON. (Sursa: comunicat companie, ZF.ro)
  • Electrica a anuntat piata si actionarii cu privire la faptul ca sentinta de judecata din procesul in care SAPE cerea despagubiri, in valoare aproximativa de 800 mil. EUR, a dat castig de cauza companiei Electrica, decizia fiind definitiva. Astfel, SAPE va fi obligata la plata cheltuielilor de judecata in suma de cca. 330 mii RON. (Sursa: comunicat companie)
  • Producatorul de componente auto, Compa Sibiu, a anuntat ca va prelungi, incepand cu data de 01.07.2020 si pana la 31.08.2020, reducerea temporara a activitatii societatii, fapt ce se datoreaza volumului redus de comenzi. De asemenea, compania va aplica masura privind reducerea programului de lucru saptamanal de la 5 la 4 zile pentru acei salariati din departamentele in care volumul de munca este inca redus. Totusi, activitatea se va relua in cadrul atelierelor/departamentelor in care exista comenzi. (Sursa: comunicat companie)
  • American Airlines Group Inc a anuntat ca are cu peste 8,000 de insotitori de zbor fata de nevoia actuala de personal, si ar putea lua masuri pentru reducerea locurilor de munca prin masuri precum pensionari anticipate, cat si plecari voluntare, din luna octombrie, dupa ce expira ajutorul dat de guvernul american industriei de aviatie. (Sursa: Reuters.com)
  • Administratia Federala de Aviatie (FAA) si compania Boeing Co au anuntat, ieri, ca au finalizat testele de certificare a zborului pentru aeronavele model 737 MAX, unul dintre pasii esentiali pentru intoarcerea aeronavei la zbor. FAA a declarat ca inca are de analizat datele obtinute in cele 3 zile de zboruri si de parcurs alte etape pentru a fi finalizat procesul, Administratia va ridica interdictia doar dupa ce expertii FAA vor hotari ca aeronava indeplineste standardele pentru certificare. (Sursa: Reuters.com)
  • Apple Inc a anuntat ca va inchide din nou peste 20 de magazine, incepand de astazi, inclusiv in California, ajungand astfel la un numar de 77 de magazine inchise din nou in SUA. Decizia companiei a fost determinata de cresterea numarului de cazuri de coronavirus din acele state, precum Alabama, Georgia, Idaho, Louisiana, Nevada si Oklahoma. (Sursa: Reuters.com)
  • In urma avansului inregistrat de actiunile TSLA, de ieri, Tesla Inc a devenit cel mai valoros producator auto listat la bursa, capitalizarea de piata a companiei depasind Toyota Motors Corp. La inceputul sedintei de tranzactionare, cotatia actiunilor a crescut cu 5%, la pretul record de 1,133 USD, inregistrand o capitalizare de piata de 209.47 mld. USD, cu aprox. 6 mld. USD peste cea a Toyota si de peste 3 ori mai mare decat valoarea combinata a producatorilor auto Tesla General Motors Co si Ford Motor Co. (Sursa: Reuters.com)
  • MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania, a anuntat majorarea pachetului sau de actiuni in cadrul grupului de firme Genesys Arad cu 7%. Ca urmare, compania a ajuns la o detinere de 68% din capitalul social al unuia dintre cei mai mari operatori privati de servicii medicale din zona de vest a tarii. Genesys Arad face parte din grupul MedLife din anul 2011 si detine un spital de mari dimensiuni, precum si mai multe centre medicale in partea de vest a tarii. (Sursa: comunicat companie)
  • SIF Oltenia a anuntat ca a depus la ASF in data de 29 iunie documentatia necesara pentru inceperea programului de rascumparare a propriilor actiuni ce a fost votat la sfarsitul lunii martie in cadrul AGA. Compania urmeaza sa anunte actionarii si piata cu privire la data inceperii ofertei si conditiile in care se va desfasura aceasta. (Sursa: comunicat companie)
  • Combinatul Alro Slatina va beneficia, incepand cu luna iulie, de schema de ajutor de stat adoptata de guvern si aprobata de Comisia Europeana. Astfel, companiei i se va reduce cu 16% costul certificatelor de emisii de dioxid de carbon, urmand sa beneficieze de aceasta scutire atat pentru anul 2019, cat si pentru 2020. De asemenea, statul va garanta creditele pentru investitii si capital de lucru ale companiei. (Sursa: ZF.ro)
  • Apple ar urma sa lanseze 4 variante de iPhone-uri 5G, cu 3 tipuri de ecrane, diferite in functie de marime. Conform publicatiei Nikkei Asian Review, compania americana intampina intarzieri intre 4 saptamani si chiar 2 luni in productia la scara larga a acestor noi modele, in timp ce si-a anuntat furnizorii sa accelereze productia pentru noua generatie de iPhone-uri, in urma masurilor luate in SUA si China pentru limitarea raspandirii pandemiei, ce au determinat intarzierea planurilor companiei. In general, Apple lanseaza noile telefoane in luna septembrie, dar conform surselor publicatiei asiatice, anul acesta evenimentul ar putea sa fie amanat pana la inceputul lunii octombrie. (Sursa: CNBC.com)
  • Airbus a anuntat ca va reduce numarul de locuri de munca cu 15,000 in urmatorul an, dintre care 5,000 in Franta, 5,100 in Germania, 900 in Spania si 1,700 in Marea Britanie, restul disponibilizarilor fiind alocate pentru unitatea Premium AEROTEC din Germania. Pentru a putea realiza aceste reduceri masive de personal, producatorul de aernoave va trebui sa convinga atat guvernele, cat si sindicatele din tarile in care opereaza. Sindicatul „Unite” a anuntat ca cele 1,700 de disponbilizari din Marea Britanie, dintre care 1,116 doar din divizia de productie, vor afecta operatiunile la nivel national, inclusiv cele 2 fabrici, sindicatul cerand ajutorul guvernului pentru sustinerea sectorului de aviatie. (Sursa: Reuters.com)
  • Cotatia actiunilor FedEx Corp a crescut cu peste 9% in sedinta de tranzactionare de ieri, dupa ce compania a publicat rezultate financiare peste asteptari la nivelul profitului si a veniturilor trimestriale. Profitul ajustat a scazut cu aprox. 50% in trimestrul incheiat la sfarsitul lunii mai, la 663 mil. USD, sau 2.53 USD per actiune, dar fiind peste asteptarile de 1.52 USD. Veniturile trimestriale de 17.4 mld. USD, in scadere cu 400 mil. USD fata de aceeasi perioada a anului trecut, au fost semnificativ peste asteptarile de 16.4 mld. USD. Volumul de livrari rezidentiale din SUA, ce reprezinta costuri mai mari pentru companie decat livrarile tip business, a fost de 72% pentru ultimul trimestru, in timp ce anul trecut era de 56%. (Sursa: Reuters.com)
  • OMV Petrom a anuntat ca a castigat licitatia pentru un perimetru de explorare titei si gaze naturale din Marea Neagra, localizat in zona offshore a Georgiei. Astfel, perimetrul de explorare ce acopera o suprafata de 5,282 kilometri patrati va fi concesionat oficial doar in cazul in care negocierea unui contract de partajare a productiei va fi finalizata cu succes. In acest context, compania isi continua extinderea activitatii in zona de offshore, dupa ce in prealabil a semnat un contract pentru intrarea in licenta de explorare Han Asparuh din zona offshore a Bulgariei. (Sursa: comunicat companie)
  • Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) va obliga Nuclearelectrica sa vanda pe piata reglementata in perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie o cantitate de 1.095 mld. MWh, ceea ce reprezinta 10.54% din cantitatea totala de productie ce a fost programata pentru anul curent, la un pret reglementat de 182.63 RON/MWh. De mentionat, este faptul ca pretul amintit nu contine tariful de transport al energiei, care se ridica la 1.30 RON/MWh. (Sursa: comunicat companie)
  • SIF Oltenia a anuntat piata si actionarii ca a imprumutat 30 mil. RON de la Banca Transilvania in vederea asigurarii lichiditatilor necesare pentru plata dividendelor. In acest context, creditul va avea scadenta in decembrie 2020, necesarul pentru plata dividendelor fiind de 52.2 mil. RON. Decizia firmei de a acorda dividende a fost luata in cadrul AGA din aprilie, cand unei parti a conducerii nu le-a fost facilitat accesul in cladire. (Sursa: ZF.ro)
  • Consiliul de Supraveghere al Commerzbank ia in considerare posibilitatea reducerii cu inca 7,000 a locurilor de munca, pe langa cele 4,000 de disponibilizari pana in 2023, deja anuntate in toamna anului 2019. De asemenea, conform publicatiei Boersenzeitung, sub presiunea actionarilor, banca ia in considerare inchiderea a 400 de puncte de lucru, din cele 1,000 existente, dubland numarul fata de estimarile initiale. (Sursa: Reuters.com)
  • Goldman Sachs Group a anuntat ca si-a majorat indicatorii legati de nivelul de capital si lucreaza la atingerea tintei impuse de FED pentru luna octombrie. Acest anunt a venit in urma testului de stres defasurat saptamana trecuta de FED, care a analizat daca principalele banci din SUA au destule fonduri pentru a putea suporta pierderi intr-un scenariu de pierderi economice severe timp de 2 ani. In cadrul testului, GS s-a descurcat ipotetic mult mai prost decat competitorii sai. De asemenea, indicatorul ce calculeaza capitalul propriu ca o pondere din active a scazut pentru Goldman Sachs la 12.5% in luna martie, sub nivelul cerut de FED, de 13.7% pana la inceputul lunii octombrie. GS a anuntat ca in cadrul trimestrului curent, indicatorul a depasit nivelul de 13%. (Sursa: Reuters.com)
  • Linia aeriana Norwegian Air a anulat comanda pentru 97 de aeronave Boeing si a anuntat ca va solicita compensari din partea producatorului de aeronave datorita impactului avut asupra rezultatelor sale financiare a imobilizarii la sol a aeronavelor model 737 MAX si problemele de motor intampinate de cele model 787. In alte stiri, de ieri, Boeing Co a inceput o serie de teste de zbor cu aeronavele 737 MAX, impreuna cu reprezentantii FAA. Cotatia actiunilor BA a crescut cu peste 14% in cadrul sedintei de tranzactionare de ieri. (Sursa: Reuters.com)
  • Grupul Teraplast a anuntat prelungirea mandatului actualului director general, Alexandru Stanean, pentru o perioada de 4 ani, incepand cu 2 iulie 2020. Decizia a fost luata de Consiliul de Administratie al companiei in cadrul sedintei din data de 26 iunie 2020. Actualul director general, face parte din Grupul Teraplast din anul 2007, ocupand in aceasta perioada functiile de director general adjunct, director de operatiuni, responsabil de dezvoltarea pietelor externe, dar si de membru al echipei responsabile de IPO-ul companiei din 2008. (Sursa: comunicat companie)
  • MedLife a anuntat ca echipa sa de cercetare a realizat secventierea genoamelor virusului SARS-CoV-2 din diferite regiuni geografice ale tarii, fiind secventiate 53 de probe din 7 orase diferite. Echipa de cercetare a companiei a ajuns la concluzia ca, in acest moment, este foarte putin probabil ca pacientii care au suferit de boala provocata de virus si s-au tratat sa fie reinfectati. De asemenea, acestia au demonstrat ca virusul provine cu certitudine din Wuhan, dar si ca raspandirea virusului s-a facut local, prin transmiterea intracomunitara. Echipa de cercetare a MedLife considera ca in perioada imediat urmatoare numarul de infectari cu virusul SARS-CoV-2 in Romania va continua sa creasca. (Sursa: comunicat companie)
  • Astazi, CEO-ul Airbus, Guillaume Faury, a declarat ca estimeaza o reducere de aprox. 40% a productiei in urmatorii 2 ani, datorita impactului pandemiei coronavirusului, conform publicatiei Die Welt. De asemenea, compania se asteapta la livrari cu 40% sub planurile initiale. Pana acum, Airbus anunta ca ar putea reduce cu o treime productia. (Sursa: Reuters.com)
  • Conform surselor Reuters, pilotii si membrii echipei de test din partea Administratiei Federale de Aviatie (FAA) si ai companiei Boeing ar incepe, de astazi, o perioada de 3 zile de testari pentru aeronavele model 737 MAX. Aeronavele model 737 MAX sunt imobilizate la sol din martie 2019. Reprezentantii FAA au confirmat ca au finalizat evaluarea sistemului de siguranta a aeronavelor, astfel putand sa treaca la urmatoarea etapa, adica certificarea testelor de zbor. (Sursa: Reuters.com)
  • Angajatii din cadrul a 6 depozite din Germania ar urma sa protesteze de astazi impotriva masurilor luate de companie in vederea preventiei privind pandemia coronavirusului, dupa ce un numar de angajati din cadrul centrelor logistice au fost testati pozitiv. Confom declaratilor reprezentantilor sindicatelor, protestul ar putea dura cel putin 2 zile si este legat de lipsa de transparenta a companiei Amazon. (Sursa: Reuters.com)
  • Chesapeake Energy, una dintre cele mai cunoscute companii din SUA din sectorul de petrol si gaze, a depus ieri documentele pentru a intra sub protectia legii falimentului, fiind afectata de reducerea pretului petrolului si gazelor din ultima perioada. In cadrul restructurarilor, Chesapeake urmareste eliminarea unor datorii in valoare de 7 mld. USD. Compania a obtinut o finantare de 925 mil. USD pentru a-si continua operatiunile in cadrul procedurii de insolventa. De asemenea, CHKC a obtinut un acord, in principiu, din partea unor imprumutatori existenti pentru o finantare de 2.5 mld. USD, pe partea de datorii, in cazul unei urgente si 600 mil. USD in actiuni. (Sursa: CNBC.com, CNN.com)

Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.