Argintul, împreună cu aurul, au acționat de-alungul timpului ca și refugiu pentru bani in perioade de haos. Pe finalul acestui an începem să vedem, din nou, această mentalitate de refugiu.
Vedem, în graficul de mai jos, faptul că de la finalul lui Septembrie/început de Octombrie, atât aurul și argintul au început să crească, în timp ce S&P-ul a început s-o ia la vale.
Dacă le luăm tehnic, separat, pe fiecare avem așa:
Din punct de vedere tehnic, vedem mai mult potential in Argint decât în aur, cu probabilitatea ca, în următoarele luni să ajungă la 21$.
Bun. Până aici toate-s bune și frumoase DAR…personal îs de părere că un instrument se mișcă fundamental 80% și doar 20% tehnic. Motiv pentru care trebuie să ne uităm un pic și ce se întâmplă în lumea reală.
Economia SUA stă cam așa:
- Dolarul, momentan, e puternic
- Indicele de commodity Thomson Reuters/CoreCommodity CRB e încă în scădere, cu probabilitatea de a atinge un bottom în zona de 160
- Creșterea de GDP în SUA va scădea în 2019 la 2.3%
- FED-ul zise că mai plănuiesc încă 2 creșteri de dobândă în 2019 după ce inițial au zis că vor fi 3.
- Indicele de permisii de construcție și-a reluat creșterea
- …
Datele despre economia SUA zic că sunt bune. Și totuși, de ce avem scăderile de pe burse acum?
Haos.
- Situația cu China
- Faptul că pe Trump îl mănâncă în palmă să-l dea afară pe Powell
- Mai nou, inchiderea guvernului
- …
Posibil să mai fie. Personal, nu le cunosc pe toate. Cert e că s-a instaurat un haos mare. În situații de genul, oamenii tind la o fărâmă de siguranță.
Prima reacție de siguranță e să tragă lumea la acțiunile defensive (utilities, consum, healthcare, etc)
- XLU (Utilities) e sus 2.63%
- XLY (Consum) ii -0.03%
- XLV (Healthcare) ii sus 3.47%
Revenind la aur și la argint, întrebarea e dacă merită să alocăm o parte din portofoliu pe ele.
În astfel de momente prefer să folosesc un concept numit analiză de putere relativă (relative strength analysis)
Constă în a lua un instrument (etf, companie, orice) și a-l compara cu altul. În primă fază cu piața, apoi cu ce vrei tu.
Rezultatul îți va spune care dintre ele tinde să performeze mai bine în următoarea perioadă. Accent pe TINDE.
Avem mai jos graficul.
Primul e S&P-ul, al doilea e raportul dintre el și aur iar al treilea e raportul dintre S&P și argint. Graficul e setat pe luni.
Vedem ca raportul cu aurul a spart linia de rezistență lucru care înseamnă că, dacă va continua așa, aurul va avea randament mai mare decât piața în viitorul apropiat.
Cel cu argintul încă e prea sus pentru gustul meu. Am înclinația de a crede ca va sparge și el și va deveni mai profitabil decât piața, însă aștept să-mi fie confirmată înclinația.
În concluzie, doresc să menționez faptul că mereu, când ceva scade, altceva crește. Trebuie doar să știm să găsim acel ceva și să nu credem că-i capăt de lume dacă pică S&P-ul sau Dow-ul.