Smarter_way_USA

Tranzactiile in marja si vanzarile in lipsa mai au de asteptat. Proiectul romanesc pentru o contraparte centrala este suspendat

Vicepreședintele ASF Mircea Ursache spune că, în prezent, proiectul unei contrapărți centrale românești este departe de a fi realizat. În același timp, varianta apartenenței BVB la o contraparte regională este iarăși o necunoscută.

Instrumente care ar majora considerabil lichiditatea de la Bursa de Valori București și care ar oferi posibilitatea investitorilor pentru o gestiune mai bună a portofoliilor, precum tranzacțiile în marjă și vânzările în lipsă, pot fi realizate din punct de vedere tehnic, dar nimeni nu își asumă riscul împrumutului de acțiuni atât timp cât nu există o contraparte centrală.

Proiectul pentru o astfel de instituție națională, lansat în luna septembrie a anului trecut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) împreună cu Ministerului Finanțelor Publice (MFP) au lansat în septembrie 2016 un astfel de proiect, însă acum acesta este trecut la capitolul nerealizări de către vicepreședintele supraveghetorului pieței Mircea Ursache. „ Din punctul meu de vedere, în acest moment, proiectul unei contrapărți centrale românești este pus în așteptare”, a declarat pentru Profit.ro oficialul instituției.

Pe varianta unei contrapărți naționale nu au mers nici Banca Națională a României (BNR) și nici operatorul de piață Bursa de Valori București (BVB), așa încât un astfel de proiect este suspendat.

Ursache nu contează în acest moment nici pe sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), instituție care anterior își exprimase intenția de a finanța proiectul unei contrapărți centrale care să asigure dezvoltarea pieței de capital românești. Probabil, BERD va merge tot pe varianta unei contrapărți centrale regionale, construită, desigur, pe o osatură românească, a mai spus Ursache.

Opțiunea strategică a Bursei de Valori București era încă de la începutul anului trecut aceea de a merge în proiectul unei contrapărți centrale regionale. Pe de o parte, piața de capital românească nu are masa critică pentru ca ea singură să susțină o astfel de structură, iar, pe de altă parte, BVB a vrut să fie parte într-un proiect în care să și câștige și bani din această activitate și nu doar se conecteze la contraparte centrală europeană deja existentă.

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 26 aprilie 2016 de la BVB a votat de principiu pentru o astfel de angrenare a Bursei de la București în proiectul unei contrapărți centrale regionale și a și alocat prin buget suma de 8,88 milioane lei, ca aport în echivalent 2 milioane euro la capitalul social al contrapărții centrale regionale. Aceasta a reprezentat mai mult de jumătate din întregul buget de investiții de 13,63 milioane lei al BVB pentru anul 2016.

sursa: profit.ro & news.ro


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.