Smarter_way_USA

Profitul Oil Terminal a crescut cu 41%, impulsionat de operatiuni cu pacura. Gigantul Vitol devine al doilea client al constantenilor

Operatorul de transport și depozitare țiței și produse petroliere Oil Terminal, companie controlată de Ministerul Energiei cu aprope 60% din acțiuni, și-a majorat cu peste 41% profitul net în primul semestru al anului, la 14,558 milioane lei.

Cifra de afaceri a Oil Terminal a avansat cu 22,2% (14,272 milioane lei), la 78,628 milioane lei, iar cheltuielile totale ale companiei s-au majorat și ele, cu 18,4%, la 61,825 milioane lei. Peste jumătate din creșterea cifrei de afaceri s-a datorat majorării de peste 4 ori a încasărilor companiei din operațiuni cu păcură, de la doar 2,337 milioane lei în primele 6 luni din 2015 la 10,358 milioane lei în S1 2016, sumă cu 23,6% mai mare decât cea încasată din această sursă pe parcursul întregului an 2015 (8,377 milioane lei).

Astfel, Oil Terminal a încasat, în primul semestru, mai mulți bani din operațiunile cu păcură decât din cele cu benzină, marfă la care încasările au crescut de asemenea, cu 24,5%, la 6,302 milioane lei. Cele mai importante surse de venituri ale Oil Terminal sunt în continuare operațiunile cu motorină (încasări de 27,723 milioane lei, în creștere cu 19,5%) și țiței (24,406 milioane lei, plus de 5,85% comparativ cu S1 2015).

Oil Terminal a obținut pe 5 noiembrie anul trecut, de la Ministerul Finanțelor Publice, autorizație de antrepozit fiscal pentru 2 rezervoare de benzină fără plumb, instituția stabilind în sarcina societății o garanție în cuantum de 23 milioane lei. În depozitele de carburanți sau alte produse petroliere care au statut de antrepozite fiscale, produsele respective pot fi depozitate și, totodată, transportate de la un antrepozit la altul în interiorul UE fără plata accizelor.

Trendul de majorare a încasărilor din operațiuni cu păcură a debutat încă din primul trimestru al acestui an, când acestea au crescut de 4,2 ori față de primele 3 luni din 2015, la 5,025 milioane lei.

Rafinăria Petrotel Ploiești deținută de rușii de la Lukoil a continuat să fie principalul client al Oil Terminal în primele 6 luni din 2016, cu prestații facturate de 30,115 milioane lei, în creștere cu 20,{etoroCFDrisk}% față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, ponderea tranzacțiilor cu Petrotel în totalul cifrei de afaceri a operatorului portuar constănțean a crescut de la 32,88% la 34,30%.

Surpriza a fost trecerea gigantului elvețian al tradingului mondial de mărfuri Vitol pe locul 2 în clasamentul clienților Oil Terminal, după ce valoarea serviciilor facturate acestuia s-a triplat în S1 2016, de la 3,3 la 10,3 milioane lei. OMV Petrom, fostul ocupant al poziției secunde, s-a clasat doar pe locul 4, cu facturi totale de 8,394 milioane lei, în scădere cu peste 25% comparativ cu primele 6 luni din 2015.

Al treilea client ca importanță al Oil Terminal este în prezent distribuitorul de produse petroliere Oscar Downstream, cu facturi de 9,105 milioane lei după primul semestru, în creștere cu aproape 25%.

Vitol este cel mai important trader de petrol și produse rafinate din lume, cu un volum de tranzacții cifrat la 5 milioane de barili pe zi, capacitate suficientă pentru satisfacerea nevoilor Germaniei, Franței și Spaniei la un loc. Compania a încheiat anul trecut cu un profit de 1,35 miliarde de dolari, situat sub recordul de 2,3 miliarde de dolari realizat în 2009, în plină criză financiară.

Oil Terminal a fost, anul acesta, protagonista unei erori de raportare care i-a adus o sesizare la supraveghetorul pieței. În rezultatele anuale preliminare pentru 2015, afișate pe 15 februarie 2016, compania menționa un nivel al profitului net de 1,05 milioane lei, care a adus confuzie în piață, având în vedere că rezultatele la 9 luni indicau un câștig de 16,17 milioane lei. În martie, Oil Terminal a revenit pentru a anunța că va acorda dividende de 2,85 milioane lei, de peste 2 ori și jumătate mai mari decât întreg profitul net raportat inițial.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.