Smarter_way_USA

Cel mai puternic computer din lume a costat 600.000.000 $. Cine îl deține și cât de rapid este?

Cel mai puternic computer din lume a costat 600.000.000 $. Luați cel mai performant laptop din lume și veți face lucruri pe care nici nu le-ați fi visat cu un model vechi. Acum, înmulțiți cu 10 miliarde viteza sa, apoi uitați-l. Tocmai ați dat peste supercomputerul El Capitan.

Supercomputerul, denumit „El Capitan”, a cărui construcție a costat 600 de milioane de dolari,a gestiona diverse sarcini sensibile și clasificate, inclusiv securizarea stocului american de arme nucleare în absența testelor subterane, potrivit reprezentanților LNNL.

Cercetarea se va axa în principal pe securitatea națională, inclusiv descoperirea de materiale, fizica de înaltă densitate energetică, date nucleare și proiectarea de arme, precum și alte sarcini clasificate.

El Capitan a fost comandat de programul CORAL-2 al Departamentului pentru Energie al SUA pentru a înlocui supercomputerul Sierra, implementat în 2018. Acesta este încă în uz și a fost al 14-lea cel mai puternic supercomputer în ultimul clasament Top 500 din domeniu.

Construcția El Capitani a început în mai 2023, iar acesta a fost pus în funcțiune în noiembrie 2024, înainte de a fi inaugurat oficial pe 9 ianuarie.

El Capitan a devenit cel mai puternic supercomputer din lume. El a devenit cel mai rapid computer din lume atunci când a devenit complet operațional, anul trecut, cu un scor de 1,742 exaFLOPS în testul High-Performance Linpack (HPL), cu o peformanță de vârf de 2,746 exaFLOPS.

HPL este un test utilizat pentru a evalua vitezele supercalculatoarelor din întreaga lume. Acest lucru face ca El Capitan să fie doar al treilea computer care atinge viteze de calcul exascale. Acesta are o performanță de vârf de 2,746 exaFLOPS, adică 10 la puterea 18 FLOPS

FLOPS este un acronim ce provine de la expresia engleză „floating point operations per second” – „operații în virgulă mobilă pe secundă”. El reprezintă unitatea de măsură a puterii/vitezei de calcul a unui calculator sau sistem de calcul, măsurând numărul maxim de operații ce sunt executate pe secundă.

Deși comparațiile cu calculatoarele personale, obișnuite, sunt dificile, totuși, spre exemplificare, cele mai bune laptopuri oferă de obicei câteva sute de gigaFLOPS de putere – adică 1 trilion (10 la puterea a 9-a) FLOPS, pe când un exaFLOPS reprezintă 1 quintilion (10 la puterea a 18-a) FLOPS. Cu alte cuvinte, El Capitan este de aproximativ 10 miliarde de ori mai rapid decât cel mai bun laptop existent la ora actuală.

Următorul cel mai rapid supercomputer din lume este, în prezent, cel denumit Frontier, de la Oak Ridge National Laboratory din Illinois. Acesta a atins o performanță standard de 1,353 exaFLOPS, cu un vârf de 2,056 exaFLOPS.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.