Smarter_way_USA

ETF-urile: un mod simplu si eficient mod de a investi la Bursa de Valori Bucuresti

Performantele companiilor listate la Bursa din Bucuresti au fost bune in ultima perioada. Pretul actiunilor listate la bursa a crescut in medie cu 31,8% in 2023 si cu 13,0% in 2024 (de la sfarsitul lui 2023 pana pe 17 mai); performantele sunt calculate ca o crestere medie ponderata a celor mai importante 20 de actiuni listate la bursa din Bucuresti, reprezentata de indicele BET publicat de bursa.

Poate cauti si tu o varianta simpla de a investi la bursa. Pe langa actiuni, bursa din Bucuresti ofera publicului si doua fonduri de tip ETF (Exchange Traded Fund), listate la randul lor la bursa, care fac investitiile in actiuni mai simple. Ambele fonduri sunt administrate de Patria Asset Management, o firma membra a grupului Patria Bank.

Fondul ETF BET Patria – Tradeville investeste in cele mai importante 20 de actiuni listate la bursa, incluse in indicele BET. Vrei sa beneficiezi de cresterea si profiturile celor mai importante companii romanesti, dar nu vrei sa te complici alegand singur actiunile potrivite, sau nu stii cum sa incepi? Cumpara la bursa acest ETF si vei detine un cos diversificat de 20 de actiuni importante, fara povara deciziei de alegere a actiunilor individuale, a numarului acestora si a sumei de alocat in fiecare. E o varianta simpla si rapida (si folosita pe scara larga pe plan international: activele fondurilor de tip ETF la nivel global erau estimate la 11,6 trilioane de dolari la sfarsitul anului 2023).

Nu trebuie sa ai multi bani pentru a investi in fond. Poti incepe cu 1.000, 500, 100 sau chiar cu 27,08 lei (pretul curent al unei unitati de fond la bursa – valoarea minima pe care o poti investi). Investind in cele mai importante actiuni romanesti, ETF BET Patria – Tradeville a adus investitorilor sai un castig de 67,5% in ultimii trei ani incheiati la 15 mai 2024 si de 158,3% in ultimii cinci ani incheiati la aceasta data (toate aceste performante sunt calculate dupa costurile platite de fond; investitorii nu platesc niciun comision ondului sau administratorului sau).

Poti incepe o investitie cu o suma mai mare sau mai mica si poti evalua in timp performantele ei. O alta idee buna este de a plasa bani in fond in mod regulat, ca de exemplu alocand o parte din salariul lunar. Sumele mici depuse lunar se pot acumula in timp si pot ajunge la valori importante.

ETF BET Patria – Tradeville este listat, la randul lui, la Bursa de Valori Bucuresti (cu simbolul TVBETETF). Fondul a depasit recent 280 de milioane de lei in active si un numar de 20 de mii de investitori.

Pentru a plasa economiile in acest fond (si pentru a retrage bani din el) se folosesc serviciile oricarui intermediar autorizat sa cumpere si sa vanda actiuni la BVB. Gasesti mai multe informatii despre fondul ETF BET Patria – Tradeville, performantele, riscurile si caracteristicile sale pe siteul administratorului – https://www.patriafonduri.ro/fonduri/patria-etfbet


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.