Indiferent de forma de organizare, de afacere sau de domeniul de activitate, ai atât obligații declarative cât și de plată. Ai un PFA, sau desfășori o profesie liberală? Află din acest articol cum plătești taxele datorate ca Persoană Fizică prin intermediul SPV.
Taxe PFA: cum stabilești sumele de plată?
Pentru orice activitate economică se datorează taxe la ANAF, aferente veniturilor obținute. Obligațiile de plată sunt stabilite prin declarațiile fiscale, în funcție de forma de organizare juridică.
Astfel, dacă ai un PFA înregistrat la ONRC sau desfășori o profesie liberală înregistrată la ANAF trebuie să depui anual declarația unică.
Cine mai depune Declarația unică?
Toate persoanele fizice care obțin venituri din surse precum
- chirii
- investiții
- dividende
- drepturi de autor etc.
Cum depui Declarația unică?
Dacă ești în oricare din categoriile de mai sus, anual, până la termenul legal prevăzut (25 mai), trebuie să depui declarația unică în contul SPV.
Ce obligații de plată sunt cuprinse în Declarația unică?
În declarația unică se stabilesc sumele de plată pentru anul trecut și, în multe cazuri, cele estimate pentru anul următor.
Cum verifici ce taxe datorezi la ANAF?
Toate sumele datorate precum și istoricul declarațiilor depuse le poți regăsi în contul SPV, creat cu CNP-ul tău. Așadar, pentru a verifica sumele datorate în contul SPV este suficient să te conectezi cu datele de utilizator și să accesezi secțiunea Solicitări Informații – Obligații de Plată. Ulterior, răspunsul va intra la secțiunea Mesaje, iar tu vei putea merge mai departe către plata taxelor.
Cum plătești taxele datorate ca Persoană Fizică prin intermediul SPV?
Datorită digitalizării ANAF plata taxelor este acum mai rapidă și lipsită de stres.
Cum plătești taxele datorate ca Persoană fizică? Trebuie doar să accesezi contul SPV. Iată care sunt pașii.
În contul tău SPV accesezi secțiunea Plăți Creanțe – Afișare obligații neachitate.
De îndată ce apare suma restantă poți să o plătești integral sau doar o parte editând câmpul unde figurează suma de plată. La apăsarea butonului „Plătește”, vei fi direcționat către serviciul de plată online a platformei ghiseul.ro, unde vei bifa căsuța „Aprob plata și sunt de acord cu termenii și condițiile de utilizare” și vei accesa butonul „PLATESTE”.
La acest pas, după apăsarea butonului “Plateste”, se va afișa pagina în care trebuie să introduci datele cardului bancar și astfel să efectuezi plata taxelor ANAF. După aprobare, vei primi un mesaj de confirmare a plății de la reprezentanții platformei ghiseul.ro. De asemenea, vei primi în SPV, în secțiunea mesaje, un document de confirmare a plății efectuate cu succes.
Gata, obligațiile de plată au fost achitate, iar tu poți continua să-ți desfășori activitatea fără griji. Cu serviciile digitale viața de freelancer/antreprenor este mai ușoară!