Smarter_way_USA

Persoanele fizice ar putea subscrie 30% la Hidroelectrica

Investitorii individuali de la BVB ar putea subscrie în jur de 30% dintr-o Ofertă Publică Secundară prin care acționarul minoritar Fondul Proprietatea (FP) va vinde o participație de cel puțin 15% din acțiunile Hidroelectrica, estimează analiștii TradeVille.

Conform sursei citate, creșterea cu 24% a numărului de investitori individuali în România în 2021, precum și interesul ridicat față de listările unor companii din sectorul energetic, manifestat prin suprasubscrieri substanțiale, se numără între principalele argumente pentru asigurarea unei tranșe de retail cât mai consistente la listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România și cea mai profitabilă companie deținută de Statul român în proporție de 80%.

În mod tradițional, spune comunicatul, pe piețele de capital dezvoltate investitorii de retail puteau subscrie circa 10% din acțiunile unei oferte, în timp ce investitorilor instituționali – cu putere de cumpărare mai ridicată – le era rezervat restul de 90%.

În ultimii ani, participarea retail-ului a crescut din ce în ce mai mult, pe fondul dezvoltării aplicațiilor de tranzacționare și al ușurinței cu care se poate investi la bursă, inclusiv în România.

Trendul este la fel de pronunțat și pe alte piețe emergente, precum Polonia și India, iar în România, interesul pentru listările marilor companii de stat din sectorul energetic s-a manifestat încă din perioada 2013-2014.

  • Deși tranșele alocate investitorilor de retail – Nuclearelectrica (SNN) – 15%, Romgaz (SNG) – 20% și Electrica (EL) – 21% – au fost generoase, s-au înregistrat suprasubscrieri însemnate (SNN – de până la 5,6 ori; SNG – de 17,7 ori; EL – de peste 8 ori).

Potrivit evaluării făcute de acționarul FP, 15% din Hidroelectrica ar valora peste 2,3 miliarde dolari, ceea ce va reprezenta o tranzacție de dimensiuni mari nu doar pentru BVB, ci chiar la nivel internațional.

Conform Tradeville, Fondul Proprietatea, care își poate vinde integral deținerea de aproape 20% în Hidroelectrica în această Ofertă Publică Secundară, a pledat încă de la început pentru listare duală: Bursa de Valori București și încă o piață secundară internațională de prestigiu, de exemplu London Stock Exchange.

  • În general, o listare duală crește vizibilitatea și lichiditatea acțiunilor pentru un grup mai larg de investitori, iar în cazul unei majorări de capital, compania poate atrage fonduri pentru investiții și de la jucători din afara pieței de acasă.
  • În plus, ca eveniment unic în domeniul energiei verzi din Europa, oferta ar aduce o acoperire mai bună pentru Hidroelectrica și România deopotrivă în mass-media globală și în cercetarea de investiții a marilor bănci internaționale, încurajând în mod potențial includerea pieței noastre de capital în categoria piețelor emergente și pentru furnizorul de indici globali MSCI.

Într-un interviu acordat HotNews.ro, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Mihai Precup, a spus că la Minister se dorește ca Hidroelectrica să se listeze doar pe Bursa de Valori București.

„Și la nivel de Hidroelectrica nu s-a votat decât pentru o listare internă. Obiectivul Ministerului de Finanțe și cred că și a Ministerului Energiei este să dezvoltăm Bursa de Valori București”, a mai afirmat el.

  • Asta este o investiție de viitor. Una este să spui cât valorează Hidroelectrica astăzi, care a avut un profit net de vreo 2-3 miliarde lei și alta va fi Hidroelectrica în 5-10 ani, când va fi mult mai mare, mai puternică. Crescând Hidroelectrica, va crește și Bursa de Valori București.
  • E un lucru extrem de important pentru noi să analizăm în primul rând oportunitatea de a o lista aici în București

 

Sursa: hotnews.ro


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.