Smarter_way_USA

Sancțiunile asupra Rusiei vor avea costuri imediate asupra economiilor europene! UE, mai aproape ca niciodată de stagflație

Factori de decizie ai Uniunii Europene de la cel mai înalt nivel atrag atenția asupra faptului că restricțiile impuse Federației Ruse, în contextul conflictului din Ucraina, vor avea repercusiuni puternice asupra economiei europene.

Președintele Băncii Centrale Europene – BCE, Christine Lagarde, și-a exprimat recent frustrarea că economia europeană trebuie să treacă printr-o nouă perioadă cu incertitudini majore, după ce a trecut prin șocurile de amploare provocate de criza financiară din 2008-2009 și de pandemia de coronavirus.

Avansul economic de 4% în 2022 rămâne o iluzie

Mai multe voci de la cel mai înal nivel și-au exprimat deja temerea că economia europeană, de la care prognozele așteptau un avans subsanțial de peste 4% în 2022, ar putea să stagneze sau chiar să intre pe teritoriul negativ, în urma efectelor aduse de contagiunea restricțiilor impuse asupra Rusiei.

Coroborată cu o inflație care deja a fost scăpată de sub control, stagnarea ar deveni stagflație, fenomen economic foarte periculos, pe termen lung, care afectează negativ puternic economiile și nivelul de trai al populației.

Lagarde a promis recent că BCE va ”lua orice măsuri necesare” pentru a asigura stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară.

Dependența economiei europene față de importurile de energie din Rusia o fac să fie însă foarte expusă.

Impactul principal al războiului din Ucraina va veni probabil din zona prețurilor mai mari la energie și din incertitudinea care va afecta încrederea în afaceri și consumul, susține Lagarde, în condițiile în care prețurile la energie au explodat deja în Europa chiar de la începutul anului, încă înainte de începerea conflictului armat.

Impact imediat al sancțiunilor

Iar sancțiunile impuse asupra Rusiei vor avea un impact imediat asupra economiilor UE, a subliniat miercuri vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, în urma conferinței video informale a miniștrilor de finanțe europeni.

Este dificil de cuantificat impactul în condițiile în care evenimentele se derulează rapid. Creșterea economică va fi afectată și se va observa o influență asupra prețurilor la energie și asupra lanțurilor de aprovizionare, inclusiv materii prime.

Se estimează că impactul direct asupra sistemului financiar la nivelul UE va fi limitat, în condițiile în care expunerea directă a sectorului financiar al UE față de Rusia este în general redusă.

Există însă expunere în ceea ce privește sectorul energetic. UE se așteaptă ca prețurile la gaz și electricitate să rămână ridicate în acest an.

Efectele generale asupra inflației și economiei sunt semnificative și nu se prevede să se diminueze în curând, a mai spus Dombrovskis.

Din punct de vedere fiscal, vor exista costuri imediate, având în vedere sprijinul economic pentru Ucraina și pentru a face față prețurilor ridicate la energie.

Planurile fiscale, revizuite

”Clauza generală de salvgardare ” a Pactului de stabilitate și creștere rămâne activă în 2022 și va fi dezactivată în 2023.

Invazia Ucrainei de către Rusia va încetini creșterea economică în zona euro, în timp ce va împinge prețurile energiei și mai mari, au avertizat și alți înalți oficiali financiari ai UE.

Preşedintele Eurogrupului, Paschal Donohoe, a avertizat cu privire la consecinţele economice pe care le vor avea sancţiunile impuse Rusiei.

”Știm că vor exista consecințe pentru a susține valorile noastre europene. Știm că vor exista costuri economice”, a spus Donohoe . ”Aceste costuri vor apărea în următoarele săptămâni și luni.”

El a adăugat că miniștrii de finanțe vor revizui planurile fiscale în următoarele săptămâni pentru a se asigura că pot sprijini economia dacă este necesar.

Sursa: ziare.com


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.