Hidroelectrica urmează să fie listată la BVB. Fondul Proprietatea a anunțat marți, 29 martie

Fondul Proprietatea informează că Ministerul Energiei a convocat AGA Hidroelectrica pe data de 31 martie.

”Franklin Templeton International Services S.A R.L., in calitate de administrator de fond de investitii alternative si administrator unic al Fondul Proprietatea, doreste sa informeze actionarii ca la 28 martie 2022, Ministerul Energiei in calitate de actionar majoritar al S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. a confirmat acordul de a organiza o adunare a actionarilor Companiei pentru a aproba initierea listarii actiunilor Companiei la Bursa de Valori Bucuresti, ca urmare a unei oferte publice avand ca obiect actiuni ale Companiei detinute de Fond”, se arată în anunţul publicat marţi la BVB.

De asemenea, Fondul Proprietatea spune că va vota favorabil acestei propuneri și spune că se așteaptă ca această să fie aprobată în cadrul acționarilor Hidroelectrica. Amintim că Fondul Proprietatea deține 19,94% din capitalul social emis al Companiei , respectiv 66,15% din valoarea VAN a Fondului la 28 februarie 2022.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România

În anul 2022, Hidroelectrica și-a bugetat venituri totale de 7,4 miliarde de lei, în creștere cu 11 procente față de cele realizate în anul 2021. În același timp, profitul net este estimat la 2,9 miliarde de lei, în scădere cu 8 procente față de anul 2021, atunci când a fost înregistrat un profit net de 3,16 miliarde de lei.

Tot anul acesta, compania are bugetate dividende de 2,47 miliarde de lei. Din această sumă, 2 miliarde de lei sunt la bugetul de sta și 492 milioane de lei către alți acționari.

Johan Meyer, portofolio manager, Fondul Proprietatea, a declarat recent la ZF Power Summit 2022 că valoarea Hidroelectrica este de peste 10 miliarde de dolari. Dacă s-ar lista, compania ar valora cu 10-15% mai mult.

Fondul Proprietatea a anunțat listarea de la începutul anului

La începutul lunii februarie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunța că Fondul Proprietatea va lista cel puţin 15% din acţiunile companiei de stat Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti.

România s-a angajat, anul trecut, să listeze la BVB 15% din acţiunile Hidroelectrica până în iunie 2023. Măsura era parte a obiectivelor convenite împreună cu Uniunea Europeană şi incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Sursa: capital.ro