Smarter_way_USA

Călin Mătieș: ”Dacă războiul se extinde și nu mai putem importa, ne dăm în cap în două zile pentru un litru de ulei!”

Fără o piață agroalimentară proprie, bine susținută, românii vor ajunge să își dea în cap pentru o sticlă de ulei, în condițiile în care granițele pentru principalele țări de unde România importă, s-ar închide. Semnalul de alarmă a fost tras de Călin Mătieș, senator PSD, și președinte al Federației Producătorilor de Produse Tradiționale, luni – 28 februarie, în cadrul Mesei Rotunde: Cum recucerim piața internă agroalimentară. Analiză SWOT, eveniment organizat de Agrointeligența la Palatul Parlamentului.

”Sunt președintele Federației Producătorilor de Produse Tradiționale și de un an și ceva senator. Vedeți ce vreme este afară, ninge și este frig. Eu vin direct din curtea Ministerului Agriculturii unde cu producătorul meu român stau în frig și ninsoare ca să vândă o bucată de brânză, de jumăr sau un borcan de dulceață. De ce trebuie să stea românul meu în curte, afară în frig și ninsoare când produsul străin este la mare cinste? Și știm că importăm 80 la sută dintre produsele alimentare. Știți că, dacă Doamne ferește, războiul acesta se extinde, și Germania, Franța sau Italia își închid granițele ca să țină mâncarea pentru oamenii lor, în două zile România se predă. Două zile asigurăm hrană pentru 4 milioane cu ceea ce există acum în magazine. Restul de 16 milioane ne dăm în cap în două zile pentru un litru de ulei sau un kilogram de zahăr”, a punctat senatorul din partea Partidului Social Democrat (PSD).

Mătieș: ”Cu firma mea am dus negocieri în genunchi cu hipermarketurile”

Călin Mătieș a mărturisit că înainte de a deveni senator a negociat personal cu hipermarketurile condițiile de vânzare pentru Pita de Sântimbru. ”De 25 de ani ca antreprenor eu am dus pentru societatea mea negocierile cu hipermarketurile, credeți-mă în genunchi le-am dus. Și am spus-o și când am lucrat la 633 (Directiva privind practicile comerciale neloiale în sectorul agroalimentar (2019/633) n.r), pot spune că hipermarketurile și-au dat doctoratul în România. Nu trebuie să ne învețe Uniunea Europeană ce trebuie să schimbăm. Eu a trebuit să ajung într-un hipermarket să vând un colț de pită (Călin Mătieș produce celebra marcă Pită de Sântimbru n.r) și să negociez direct, dar directorul de la bere să ajungă să îl sune pe cel de la vin și tot așa. Foarte greu”, a mai povestit senatorul în cadrul evenimentului care s-a desfășurat la Parlament.

Producătorii români pot face față cererii din piață

Senatorul PSD a subliniat că producătorii români se pot alinia oricând cerințelor puse de retaileri, chiar dacă de multe ori au fost acuzați în piață că nu pot face față cantităților cerute constant, etichetării sau ambalării.

”Producătorul român este capabil. Mulți spun că nu avem cantitate, că nu avem ambalaj. Eu vă spun că avem și cantitate și ambalaj. Doar că nu ni se dă voie. Noi ne străduim acum să definim lanțul scurt pentru că nu mai vrem să avem produse pentru cantină sau pentru școală din Germania. Pentru că le avem lângă noi. Lucrul acesta ni-l spune și Pactul Verde, amprenta de carbon. Trebuie să ne dezvoltăm economia locală. Securitatea alimentară națională este vitală. Vă rog din suflet să susțineți producătorul român și nu mai ascultați de unul și de altul că nu suntem capabili, că nu avem ambalaje, că nu știm să le transportăm. Toate acestea le știm! Toate le facem, dar să ni se dea voie!”, a conchis parlamentarul.

Masa Rotundă: Cum recucerim piața internă agroalimentară. Analiză SWOT a fost organizat de Agrointeligența la Palatul Parlamentului, în parteneriat cu Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților, cu sprijinul Asociației Forța Fermierilor, Corteva Agriscience, Transavia, Carrefour România, Fondul de Garantare a Creditului Rural și Crama Viișoara.

Sursa: AgroIntel.ro


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.