Smarter_way_USA

Birou de vară: mare, soare și nisip. Câteva locații ceva mai accesibile pentru workation în 2022

Câți dintre noi nu se gândesc să se trezească dimineața, iar după un duș și o gustare rapidă să fugă pe plajă, să simtă nisipul pe plajă între degetele de la picioare și briza călduță? Câteva luni pe an îți poți muta biroul „pe plajă”, dacă ai un job ce permite munca la distanță și crearea propriului program. Adică să faci, ceea ce se numește, workation. Evident, nu e confortabil să muncești direct pe plajă, de aceea este bine să-ți poți alege orele de muncă, să-ți împarți timpul după bunul plac.

Dacă mergi într-o țară, nu înseamnă că trebuie să stai într-un singur loc tot timpul. Poți sta 2 săptămâni într-un oraș, apoi poți pleca în altul și așa mai departe. Fiecare face ce-i place și cum se simte mai bine.

Mulți pot apela la cazări de genul celor prin Airbnb, pentru un cost mai scăzut. Ne-am uitat la prețul pentru o lună întreagă, dacă se rezervă de acum.

*De precizat că prețurile la închirierea camerelor reflectă și condițiile. În multe cazuri, așa cum se plâng unele persoane, nu sunt foarte bune. Cele de mai jos sunt prețurile de pornire, dar în multe cazuri sunt camere cu bai comune, de exemplu. Fiecare trebuie să-și alegă în funcție de buget și de condițiile pe care și le dorește.

*Nu știm dacă vor mai fi restricții și de care și unde în vară. Vom vedea peste câteva luni.

*Când ne referim la apa mării, este vorba despre grade Celsius

Grecia

Pentru că vorbim despre vară, nu putem să nu începem cu Grecia, una dintre destinațiile preferate de noi, românii. Sunt atât de multe zone plăcute, încât e complicat de ales una. De aceea nici nu facem asta. Ne vom uita la prețurile din Atena, deși am observat că diferă de la zonă la zonă.

Cazarea diferă de locație, nu doar în funcție de oraș, ci și de amplasarea sa, lucru normal. În Atena de exemplu, se găsesc și la 360 – 380 euro pe lună, dar prețul poate urca. Așa cum am spus mai sus, mai poți merge câte o săptămână pe câte o insulă, precum insulița Ammouliani (unde sunt plaje la fiecare pas), ori Thasos cunoscută de majoritatea românilor, Lefkada, unde este o atmosferă plăcută în fiecare orășel etc.

Revenind la Atena, temperatura apei mării este în medie de 22,6 grade Celsius în iunie, în iulie fiind ceva mai mare de 25,7 grade, în august – 26,3 grade, iar în septembrie – 25 grade.

Prețul unei mese la un restaurant ceva mai ieftin variază între 7 și 20 de euro pentru o persoană, iar o bere locală acolo e între 2 – 6 euro.

Câteva prețuri la magazine:

O apă la 1,5 litri: 0,4 – 0,7 euro.

1 litru de lapte: 0,9 – 1,8 euro

500 grame pâine: 0,6 – 1,4 euro

1 kg roșii: 1 – 2,5 euro

Bere locală (0,5 litri): 1 – 2,5 euro.

Cipru

Aproape de Grecia este și Cipru, o altă destinație plăcută. Aici poate fi început mai repede un workation, chiar din mai. Apa mării, în Paphos, de exemplu, este în medie de 20,8 grade, în iunie urcând la 24,4 grade, în iulie la 27,2 grade, 27,8 grade în august, iar în septembrie la 26,9 grade.

Dacă mergeți aici, nu uitați că volanul este pe dreapta, dacă închiriați o mașină pentru a vă deplasa în diferite zone. Pentru că am menționat Paphos, aveți ce vizita, de la siturile arheologice, la Băile Adonis.

Cazarea diferă de la zona la zonă, dar pentru o lună pornește de pe la 500 euro.

*așa cum am zis mai sus, și nu vom mai repeta în restul materialului, ne-am uitat la închirieri de camere/apartamente, nu hoteluri.

Ce e plăcut în Cipru, spre deosebire de multe zone din Grecia, este că mai peste tot restaurantele au și meniuri vegetariene.

O masă pentru o persoană la un restaurant care nu este scump variază între 7 – 12 euro, iar o bere locală acolo e între 1 – 3 euro.

O apă la 1,5 litri: 0,4 – 1,5 euro.

1 litru de lapte: 1 – 1,52 euro

500 grame pâine: 0,65 – 2 euro

1 kg roșii: 1 – 2,65 euro

Bere locală (0,5 litri): 0,7 – 1,25 euro

Portugalia

Într-un top 10 pentru workation făcut anul trecut de Holidu, apărea și Lisabona. Media temperaturii apei este de circa 19 grade în iulie (maxima poate ajunge la 21), în timp ce în august e de 19,6 grade, iar în septembrie – 19,9 grade.

Pentru cazare, multe camere/apartament sunt de peste 600 euro pentru o lună.

O masă pentru o persoană la un restaurant care nu este scump variază între 7 – 15 euro, iar o bere locală acolo e între 1 – 5 euro.

O apă la 1,5 litri: 0,2 – 1,2 euro.

1 litru de lapte: 0,47 – 0,9 euro

500 grame pâine: 0,6 – 2 euro

1 kg roșii: 0,9 – 2 euro

Bere locală (0,5 litri): 0,66 – 2 euro

Spania

Același site menționat mai devreme dădea ca destinație Barcelona. Evident, nu trebuie să stai o lună întreagă în același loc. Te poți plimba în diferite părți în Spania. Apa e ceva mai bună de baie din iunie, când temperatura medie este de 21,4 grade, în iulie urcând la 23,3 grade, în august la 24,4 grade, iar în septembrie scade la 23,4 grade.

Cazări pentru o lună se găsesc și de la 340 euro, dar condițiile la acest preț, așa cum ziceam și mai sus, nu sunt cele mai plăcute.

O masă pentru o persoană la un restaurant care nu este scump variază între 7 – 23 euro, iar o bere locală acolo e între 2 – 4 euro.

O apă la 1,5 litri: 0,5 – 1,5 euro.

1 litru de lapte: 0,6 – 1,2 euro

500 grame pâine: 0,55 – 2,5 euro

1 kg roșii: 0,65 – 3 euro

Bere locală (0,5 litri): 0,66 – 1,52 euro

Turcia – Istanbul

Istanbul a fost de multe ori menționat de diferite site-uri pentru workation. E practic un oraș aflat pe două continente și colorat, atât la bazar, cât și în multe cafenele în care poți servi o baclava sau rahat.

Ai nevoie, totuși, de un pașaport pentru a merge acolo, și e la o oră distanță cu avionul din București.

Din păcate, având în vedere inflația de zilele astea, nu putem oferi prețuri la produse și cazări.

Cei care aleg această destinație, poate ar trebui într-o zi să meargă pe Marea Marmara, în Buyukada. Să lucrezi acolo o zi, poate fi o experiență plăcută.

Sistemul de transport pe apă este bine pus la punct, așa că nu ar trebui să ai o problemă. Pur și simplu îți iei o cartelă, o încarci cu câte lire ai nevoie de la dispozitivele aflate peste tot în oraș și poți merge liniștit(ă) acolo.

În plus, cu aceeași cartelă poți merge și pe celelalte mijloace de transport în comun pentru a vedea diferitele obiective turistice din oraș.

Pentru plaje, găsești diferite autobuze. Depinde unde vrei să mergi, bineînțeles. Temperatura apei este în iunie de 21,2 grade în medie, în iulie ajunge la 24,5 grade, în august la 24,9 grade, în septembrie la 22,7 grade.

Probabil că și în România sunt locații plăcute, la mare, pentru workation.

Dragoș Anastasiu spunea în cartea „Să gândim dincolo de azi. Modelul economic românesc în Uniunea Europeană România – Orizont 2040”:
 
„Sunt mulţi care spun că în România preturile sunt mari şi serviciile proaste. Eu nu spun că această afirmație este complet greşită. Doar că în ultimii 5 ani lucrurile s-au schimbat şi există în România multe locaţii exceptionale cu servicii de calitate și raport calitate/pret corect. Astfel de ştampile generalizate nu fac bine nimănui şi nu au de-a face cu realitatea. Şi în străinătate găseşti locuri, ca şi la noi, unde serviciile nu sunt bune şi preţurile inadecvate. (…) percepția bate realitatea”.
Sursa: hotnews.ro

Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.