Smarter_way_USA

România a avut cea mai mică creștere economică din Uniunea Europeană în trimestrul III, de 0,4% față de cel anterior. Ce țări sunt în top

Creșterea Produsului Intern Brut al României în trimestrul III, de 0,4% comparativ cu trimestrul II, plasează țara noatră pe ultimul loc în Uniunea Europeană, la egalitate cu Slovacia, și în fața Lituaniei, a cărei economie a stagnat, conform datelor publicate marți de Eurostat.

Clasamentul economiilor performante ale UE în trimestrul III este condus de Austria, cu o creștere de 3,8%, urmată de Franța (3%) și Portugalia.

România este departe de media Uniunii Europene, de 2,1% creștere în al treilea trimestru, față de precedentul. Comparativ trimestul III al anului trecut, PIB-ul țărilor membre a crescut, în medie, cu 4,1%, conform Eurostat.

Datele publicate de Eurostat includ și cifrele din Statele Unite ale Americii, mai apropiate de ale României, respectiv o creștere de 0,5% în trimestrul III din 2021, față de trimestrul anterior. Comparativ cu același interval din 2020, economia americană a crescut cu 4,9%.

INS a revizuit ușor în sus creșterea economică României în trimestrul III

Institutul Național de Statistică a revizuit într-o ușoară creștere PIB-ul României în trimestrul III 2021, conform datelor provizorii publicare marți. Astfel, acesta a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,4% comparativ cu trimestrul II 2021, față de 0,3%, cât era creșterea în datele estimate din 16 noiembrie.

Față de același trimestru din anul 2020, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 7,4% pe seria brută și de 8,1% pe seria ajustată sezonier, a anunțat INS marți. Comparativ, în noiembrie, INS estima că Faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 7,2% pe seria brută şi de 8,0% pe seria ajustată sezonier.

Potrivit INS, în primele nouă luni din 2021, PIB-ul a crescut, comparativ cu aceeași perioadă din primul an al pandemiei, cu 7,1% pe seria brută şi cu 6,9% pe seria ajustată sezonier.

Ce a dus la creșterea PIB-ului

Pe categorii de resurse, la creșterea anuală a PIB-ului în primele nouă luni din acest an, contribuții pozitive mai importante au avut ramurile

  • comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri şi restaurante (+2,0%), cu o pondere de 18,7% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 10,9%;
  • industria (+1,3%), cu o pondere de 19,1% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 7,1%;
  • agricultura, silvicultura și pescuitul (+1,0%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,1%), dar care au înregistrat o creștere semnificativă a volumului de activitate, cu 23,2%.

Impozitele nete pe produs au avut o contribuție pozitivă semnificativă (+0,8%), înregistrând o creștere a volumului lor cu 9,0%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal:

  • cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 7,5% contribuind cu +4,6% la rata de creștere a PIB;
  • formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 6,2% contribuind cu +1,5% la rata de creștere a PIB; variației stocurilor (+3,0%).

Exportul net a avut un impact negativ (-1,9%), consecință a creșterii volumului exporturilor de bunuri și servicii cu 13,8% corelată cu o creștere mai mare a volumului importurilor de bunuri și servicii (16,7%).

Cât este PIB-ul României

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul III 2021 a fost de 295,216 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,4% faţă de trimestrul II 2021 şi cu 8,1% faţă de trimestrul III 2020.

Produsul intern brut estimat pentru primele nouă luni din 2021 a fost de 866,299 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 6,9% faţă de ianuarie-septembrie 2020.

Sursa: gandul.info


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.