Pericolul unei bule speculative în fintech. Aceste companii au ajuns să valoreze mai mult decât marile grupuri bancare

Fintech-urile, companiile care aduc tehnologia în finanțe, au ajuns la valori uriașe, care depășesc cu mult evaluarea băncilor mari, cu active de mii de miliarde. Se pariază mult pe inovațiile aduse, însă nivelul la care s-a ajuns dă senzația că e o mare bulă speculativă. 

Se înmulțesc semnalele și avertismentele despre formarea unor bule speculative. Iar degetul este îndreptat preponderent asupra sectorului tehnologic. În interiorul acestuia, umflate peste măsură ar fi startupurile fintech. Chiar și Banca Centrală Europeană avertizează că există două baloane – sectorul imobiliar și piața de capital. Inclusiv în Europa, frenezia investițiilor în companii de tehnologiei a explodat.

Companiile fintech au ajuns să valoreze mai mult decât marile grupuri bancare. PayPal are o capitalizare în acest moment de 242 de miliarde de dolari, mai mare decât CitiGroup sau Wells Fargo.

Square, un start-up al președintelui Twitter, Jack Dorsey, are o valoare de 107 miliarde de dolari, mai mult decât US BankCorp.

În afara pieței de capital, prin finanțare privată, Stripe a ajuns la o evaluare de 95 de miliarde de dolari.

În Europa, Revolut a ajuns la 33 de miliarde de dolari în condițiile în care Deutsche Bank este la 35 de miliarde de dolari. Grupul german este o umbră a ceea ce a fost, dar totuși este o entitate care administrează active de 1.300 de miliarde de dolari.

E prea mult „sclipici”

„Dacă privești aceste companii prin lentila măsurătorilor tradiționale, chiar și cele netradiționale, multe sunt tranzacționate la un nivel de 10 ori mai mare decât ar trebui să fie. Sunt multe care nu sunt, de fapt, prea bune și totuși sunt evaluate foarte sus. De celalată parte, avem un număr apreciabil de companii care sunt bune, inovative. Deci e un amestec. Dar e mult sclipici acolo”, avertizează J. Christopher Flowers, managerul unui fond de investiții.

Banii ieftini, sume uriașe aflate în circulație, au împins investitorii către companii văzute cu un potențial de creștere. Fintech-urile au fost privilegiate, pentru că a apărut o cerere pentru serviciile online în pandemie. Însă granița dintre creștere fundamentată și bulă speculativă este invizibilă și de obicei este observată după ce a fost depășită.

Doar în trimestrul trei au apărut 42 de unicorni fintech la nivel global. Reprezintă o treime din totalul noilor companii evaluate la peste un miliard de dolari. Statele Unite acoperă 38% din aceste noi apariții.

Sectorul fintech a atras în acest an finanțare de 91,5 miliarde de dolari, aproape dublu față de întreg anul trecut.  

Paradoxul „începătorilor”

Dincolo de companiile care perfecționează cu ajutorul tehnologiei sistemele de plăți, un avans major îl au start-up-urile de microfinanțare, în sistemul cumperi acum, plătești mai târziu. Firme de fintech precum Klarna şi Afterpay Ltd. au devenit companii în valoare de miliarde de dolari oferind consumatorilor opţiunea de a plăti în rate atunci când fac cumpărături online. Însă acest boom a atras şi atenţia organismelor de reglementare, care sunt preocupate de riscul spălării banilor şi al unor împrumuturi nesustenabile.

Între timp, giganţii finanţelor tradiţionale, inclusiv Goldman Sachs  şi Mastercard, încearcă şi ei să intre pe această piaţă.

Însă dincolo de potențial, astfel de companii ajunse la valori uriașe nu oferă investitorilor beneficii. Sunt pe pierdere, au nevoie de finanțare și totuși acțiunile cresc vertiginos. Iar această amețeală este mult mai extinsă. Se vede și în noile vedete din sectorul auto. Rivian si Lucid, două companii care se anunță a fi constructori de mașini electrice, fără a avea însă experiență dincolo de proiectarea unor modele, au ajuns să valoreze zeci sau sute de miliarde de dolari la scurt timp după listarea la bursă. Chiar dacă aceste acțiuni au scăzut recent, după ce unii investitori au marcat profitul, totuși sunt companii mici, care valorează mai mult decât Ford sau General Motors.

Sursa: digi24.ro


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Altex , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

67% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 65% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.