Grupul rus Gazprom pregătește mișcarea momentului. Potrivit Reuters, gigantul a anunțat în cursul zilei de joi că echipa sa managerială a aprobat un program de investiţii în valoare de 1.760 miliarde de ruble (24 miliarde de dolari) pentru 2022, pentru a finanţa noi facilităţi de producţie şi rafinare.

De menționat este faptul că noua sumă anunțată este în creştere faţă de investiţiile în valoare de 902 miliarde ruble programate iniţial pentru 2021, arată sursa citată. Amintim faptul că în prezent Gazprom dezvoltă noi depozite pentru producţia de gaze naturale, inclusiv în Peninsula Yamal.

De asemenea, conform estimărilor făcute de Guvernul de la Moscova, acestea ar conţine peste o cincime din rezervele mondiale de gaze naturale.

Totodată, Gazprom are în plan în 2022 și alte proiecte importante, precum conducta Power of Siberia spre China, dar şi facilităţi de procesare a gazelor naturale precum şi lucrări de mentenanţă pentru actuala reţea de gazoducte.

În acest context, Gazprom, anul viitor cheltuielile sale de capital ar urma să se situeze la 1.427 miliarde ruble, iar 253 miliarde de ruble vor fi alocate pentru investiţiile financiare pe termen lung şi 77 miliarde de ruble pentru achiziţionarea de active. În ceea ce privește împrumuturile companiei, gigantul anunță că acestea sunt estimate la 272,79 miliarde ruble în 2022.

Cheltuielile de capital ale Gazprom au fost majorate

Amintim faptul că în luna septembrie a acestui an, Gazprom, companie controlată de Kremlin, şi-a revizuit în creştere investiţiile pentru 2021, până la 1.185 miliarde de ruble. Pe de altă parte, cheltuielile de capital au fost majorate la peste 1.000 de miliarde de ruble, de la suma de 864 miliarde ruble aprobată în luna decembrie a anului trecut.

Trebuie menționat faptul că în momentul de față Gazprom este primul producător mondial de gaze naturale. Grupul asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

Totodată, exporturile de gaze naturale ale Gazprom în afara URSS au crescut cu 10,4% în ritm anual, până la 158,8 miliarde metri cubi în primele zece luni ale acestui an, însă cea mai mare creştere procentuală (272,2%) s-a înregistrat în cazul livrărilor spre România, conform datelor publicate anterior de grupul rus.

Sursa: capital.ro