Director de Sănătate & Wellbeing, Coordonator Digital, Director de Comunicare Modernă (Storytelling) – noile joburi ale momentului. Care sunt tendințele pe piața muncii

Joburi precum „contabil”, „casier”, „operator call center” sau „data entry” vor dispărea sau se vor modifica fundamental în următorii 5 ani în România, arată o analiză a K2S, companie de soluții de resurse umane. O parte dintre joburile repetitive de azi vor fi înlocuite cu roluri de Specialiști A.I. (Inteligență Artificială), Analiști Big Data sau Specialiști în Digital Transformation. Piața serviciilor de Executive Search, Recrutare si Selecție se va transforma, de asemenea, în condițiile în care a stagnat în ultimii 2 ani și multe dintre companii au dispărut de pe piață, mai arată analiza. Unele dintre cele mai căutate roluri în viitorul apropiat vor fi cele de „Chief Sanity Officer” (Director de Sănătate & Wellbeing), „Digital Resource Conductor” (Coordonator al Resurselor Digitale), „Director of Storytelling” (Director Comunicare Modernă”), „Human AI Ambassador” (Promotor al Programelor de Inteligență Artificială), Director Employee/Stakeholder Experience (Responsabil cu experiența angajaților/partenerilor).

Majoritatea companiilor, atât cele multinaționale cât și cele antreprenoriale românești tranzitează în acest moment procese complexe de transformare, astfel încât nevoia de manageri și specialiști în special pe roluri legate de transformare, digitalizare sau inovatie va determina o competiție acerbă pe piața muncii, indica aceeași analiză.

Potrivit ANOFM – Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, rata șomajului în România înregistrată la finele lunii august 2021 (conform celor mai recente date disponibile) a atins un minim istoric (2,93%), adică o rată mai mică decât în luna anterioară cu 0,003 puncte procentuale și cu 0,37 pp sub cea consemnată în luna similară din 2020. Competiția în acest moment pe piața muncii se duce nu doar la nivelul forței de muncă formate din lucrători în diverse industrii, cât și la nivelurile de specialiști și manageri pe diverse paliere de management, conform specialiștilor K2S.

Domeniile cele mai active în piață, care vor face cel mai rapid tranziția la noile profiluri și vor căuta să accelereze performanța business-ului prin adăugarea în organigramă a noilor tipuri de roluri sunt sectoarele de tehnologie, retail, agribusiness, energie, servicii financiare, industria medicală, etc.

În aceste condiții, și piața locală a serviciilor de Executive Search, Recrutare & Selecție va trece printr-o profundă transformare, determinată de dinamica companiilor din economie. În ultimii 2 ani, potrivit estimărilor K2S, această piață a stagnat la un volum de business anual de aproximativ 7 milioane EUR. Dintr-un total de aproximativ 47 de jucători în anii anteriori, în acest moment pe piață sunt aprox. 31 de companii specializate pe acest domeniu. Dintre cele care au dispărut de pe piață, o parte au fost preluate, însă cea mai mare parte au fost radiate /au intrat în insolvență în ultimii 2 ani.

5 mari tendințe din piață, la nivelul Trimestrului 4 din 2021:

  • Tehnologia, digitalizarea și inteligența artificială (A.I.). Odată cu pandemia de Covid – 19, companiile s-au adaptat pentru a face față noilor tendințe, iar tehnologia a devenit un instrument foarte important în recrutare. De exemplu: profilarea candidaților în funcție de profilele psihologice, selecția candidaților utilizând roboți, etc.
  • Rolul strategic al departamentului de HR. Daca înainte, prioritățile acestui departament erau legate de dezvoltarea capabilităților, dezvoltare organizațională și eficiență sau optimizarea resurselor, acum au devenit prioritare componente precum wellbeing-ul angajaților, mindset și profil leadership adaptat, diversitatea și includerea, impactul social, managementul diverselor generații sau analiza forței de muncă (people analytics).
  • Wellbeing. Experiența angajaților (modul în care se simt) la locul de muncă a devenit un element – cheie în atragerea și retenția oamenilor foarte buni, în contextul unui ritm de viață accelerat, în care sănătatea fizică și mintală a urcat ca prioritate, cât și al competiției pe forța de muncă din piață și al impactului tehnologiei. Elementul de wellbeing la job este strâns legat de siguranța psihologică și de un mediu de lucru care să încurajeze colaborarea, co-crearea de valoare reală, etc.
  • „Staff On Demand” (freelanceri și colaboratori pe proiect, vs. angajați permanenți). Pandemia și posibilitatea lucrului de la distanță au accelerat această tendință începută de organizațiile – unicorni, în care atât angajatorii cât și cei care erau anterior angajați preferă din ce în ce mai mult această formă de colaborare, pentru anumite roluri. Aceasta aduce atât beneficii financiare cât și beneficii legate de libertatea de a lucra pe mai multe proiecte diferite odată, de a petrece timp cu familia, etc. Companiile specializate de recrutare vor începe de asemenea să ofere acest tip de alternativă la forța de muncă clasică, arata specialiștii K2S.
  • Focus pe componenta ESG (Environmental, Social & Governance). Tendințele și preocupările generale privind sustenabilitatea, cât și țintele internaționale de responsabilitate accelerează preocuparea companiilor pentru componentele care țin de mediu și responsabilitate socială. Astfel, multe companii au implementat deja și în organigramele din România roluri precum Director sau Specialist ESG. Această tendință va continua, în toate domeniile de activitate, arată analiza.

Sursa: hotnews.ro


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Altex , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

67% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 65% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.