Smarter_way_USA

Protecţia Consumatorilor a amendat Raiffeisen Bank cu 100.000 lei pentru că nu a aplicat o sentință definitivă. 14.000 de clienți au plătit credite mai scumpe

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că a amendat Raiffeisen Bank cu 100.000 lei pentru practici incorecte.

”Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a luat atitutdine faţă de modul în care Raiffeisen Bank a înţeles să aplice o sentinţă definitivă a instanţei, conform căreia aproximativ 14.000 de clienţi ai băncii, beneficiari de credite, au fost afectaţi financiar de o practică incorectă a acesteia.

Mai exact, prin Ordinul 280/09.07.2014, al preşedintelui ANPC – menţinut de instanţă prin sentinţă definitivă – a fost dispusă încetarea practicii comerciale incorecte ce constă în decizia unilaterală de a mări, la momentul restructurării creditelor, marjele din componenţa dobânzii, prin introducerea în marjele de dobândă a comisionului de administrare la care banca a renunţat expres prin actele adiţionale semnate cu clienţii”, a anunţat ANPC.

Autoritatea precizează că această practică a fost constatată definitiv de instanţele de judecată ca fiind o practică contrară diligenţelor profesionale, ”operatorul economic a profitat de dificultăţile financiare ale consumatorilor, care nu aveau posibilitatea de plată a ratelor creditului, cu ocazia restructurării, după o perioadă scurtă în care ratele au avut o valoare redusă, a mărit nejustitificat dobânzile percepute, determinând consumatorii să încheie actele adiţionale şi prin crearea aparenţei unui beneficiu constând în renunţarea Raiffeisen Bank la încasarea comisionullui de administrare, în realitate costul creditului nefiind diminuat din moment ce reducerea determinate de renunţarea la comisionul de administrare a fost depăşită de majorarea produsă de modificarea dobânzii”.

În urma monitorizării procesului de remediere a efectelor negative din punct de vedere financiar pentru consumatori, generate şi constatate în 2014, s-a constatat că aceasta în timpul scurs de la termenul pronunţării sentinţei definitive a instanţei, respectiv 6 februarie 2020, de aproximativ 1 an şi 7 luni, nu a dat curs obligaţiei stabilite.

”Consumatorii au fost prejudiciati, pe de o parte, prin faptul ca sumele reţinute incorect, din comisioane, nu au fost încă restituite şi pe de altă parte, nu s-au efectuat şi aplicat recalculările dobânzilor pentru creditele restructurate, ANPC a aplicat o amendă contravenţională de 100.000 lei.

La aceasta se adăugă propunerea aplicării sancţiunii complementare de suspendare a activităţii băncii cu privire la practica comercială incorectă ce constă în decizia unilaterală a băncii ca la momentul restructurării creditelor, să mărească marjele din componenţa dobânzii, prin introducerea în acestea a comisionului de administrare la care aceasta a renunţat expres prin actele adiţionale semnate cu clienţii şi de restituire a sumelor incasate incorect către consumatori până la încetarea practicii comerciale incorecte (măsură aplicată în premieră, în România)”, se arată în comunicarea ANPC.

În plus, ANPC adaugă propunerea aplicării sancţiunii complementare de restituire a contravalorii comisionului de administrare camuflat sub forma unei componente a marjei de dobândă, în termen de maximum 15 zile.

Sursa: ziare.com


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.