Smarter_way_USA

Profit de 315 miliarde de dolari, zero taxe, pentru filiala irlandeză a Microsoft. Profitul, comparabil cu PIB-ul Irlandei

O filială din Irlanda a Microsoft a realizat un profit de 315 miliarde de dolari anul trecut, dar nu a plătit niciun impozit pe profit, deoarece este înregistrată fiscal în Insulele Bermude, unde nu sunt percepute taxe, scrie The Guardian.

Microsoft Round Island One a înregistrat anul trecut profituri egale cu aproape trei sferturi din întregul produs intern brut al Irlandei – în ciuda faptului că are zero angajați.

Compania, care colectează taxe de licență pentru utilizarea programelor Microsoft din întreaga lume, a înregistrat un profit anual de 314,7 miliarde de dolari potrivit datelor depuse la Biroul de înregistrare a companiilor irlandeze în iunie 2020. Profiturile companiei au crescut de la 10 miliarde de dolari în anul precedent și se compară cu PIB-ul Irlandei, care a fost anul trecut 437 de miliarde de dolari.

Profitul raportat de 314 miliarde de dolari a fost rezultatul excedentelor și activelor primite de la două filiale care au fost lichidate în cursul anului. Acestea au fost Microsoft Luxembourg USA Mobile Sarl și MACS Holdings Ltd. Impactul net al reorganizării corporative a fost primirea de active în valoare de 301 miliarde de dolari, potrivit The Irish Times.

Capitalul propriu al acționarilor a crescut cu 290,2 miliarde de dolari, în concordanță cu creșterea profiturilor din cursul anului. Se înțelege că acest câștig fără numerar a fost scutit de impozit, deoarece este determinat de o reorganizare a grupului.

Dezvăluirea are loc în contextul în care liderii G7 sunt aproape de a ajunge la un acord privind impozitarea profitului multinaționalelor. Statele Unite au propus un impozit minim de 15% pe profitul companiilor valabil la nivel global, Franța, Germania și Italia au declarat că noua propunere este o bază bună pentru încheierea unui acord internațional până în iulie.

Politicienii atât de la Putere cât și cei din Opoziție din Irlanda au atacat Microsoft pentru „refuzul nerușinat și flagrant de a plăti impozite” și au declarat că această situație arată de ce este necesară o acțiune internațională urgentă pentru a aborda problema „imorală” prin care companiile multinationale evită plata taxelor.

Microsoft Round Island One susține în bilanțul contabil că „nu are alți angajați decât directorii”. În declarația sa fiscală se arată: „Întrucât compania este rezidentă fiscal în Insulele Bermude, nu se impun taxe pe venit”. Bermuda nu percepe impozit pe profit.

Compania a plătit dividente de 24 de miliarde de dolari către Microsoft Corporation în ultimul an financiar, urmată de o plată suplimentară – dividente speciale- în valoare de 30,5 miliarde de dolari.

Deputatul laburist Margaret Hodge care a militat mult timp împotriva evaziunii fiscale, a declarat: „Nu este surprinzător – totuși încă șocant – faptul că corporațiile globale bogate în masă refuză în mod deschis, nerușinat și flagrant să plătească impozitul pe profiturile pe care le realizează în țările unde își desfășoară afacerile.”

„Este un comportament arogant din partea unor organizații mari precum Microsoft care demonstrează cât de vital și necesar este planul global de impozitare propus de președintele Biden”, a spus Hodge.

Senatul SUA a investigat anterior Microsoft și Irlanda cu privire la utilizarea Microsoft Round Island One și a altor filiale irlandeze pentru a scăpa de plata unor taxe care altfel ar putea fi datorate în SUA sau în altă parte.

Carl Levin, care a prezidat subcomitetul permanent pentru investigații, a declarat în 2012 că Microsoft și alte companii tehnologice sunt „probabil utilizatorul numărul unu al acestor entități offshore care colectează taxe de licență”.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat: „Microsoft operează și investește în Irlanda de peste 35 de ani și este un contribuabil, angajator și contribuitor de lungă durată la economie. Structura noastră organizațională și fiscală reflectă afacerea noastră complexă globală. Suntem pe deplin în conformitate cu toate legile și reglementările locale din țările în care operăm.”

Paul Monaghan, directorul executiv al Fair Tax Foundation, spune însă că: „Agresiunea fiscală afișată de Microsoft și facilitată de Irlanda este dincolo de orice închipuire.”

„În ciuda plății dividendelor către acționari de 55 de miliarde dolari, nu s-a plătit nici un cent din impozite”, a spus Monaghan.

Conor O’Neill, de la Christian Aid Ireland, a declarat că dezvăluirile au pus lumina pe politica fiscală irlandeză care „a fost concepută tocmai pentru a facilita acest tip de evitare”.

„Scutirile și indemnizațiile fiscale extinse permit în continuare unora dintre cele mai profitabile companii din lume să treacă profiturile prin Irlanda și să le protejeze de impozite”, a declarat O’Neill.

Microsoft, Amazon, Facebook, Alphabet, Netflix și Apple sunt acuzate că ar fi plătit taxe cu 96 de miliarde de dolari mai puțin în ultimii 10 ani. Companiile au plătit 219 miliarde de dolari impozit pe venit, doar 3,6% din veniturile totale de peste 6.000 de miliarde.

Sursa: digi24.ro


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.