Suedia în topul performanței bursiere mondiale

Europa și SUA au condus clasamentele cu o performanță peste medie a piețelor de acțiuni în acest an (vezi grafic), în timp ce Japonia, piețele emergente și China au avut rezultate mai slabe. Mai puțin cunoscuta Suedie a fost campioană la randamentele bursiere, nordicii având multe companii competitive la nivel global și un sector tehnologic în plină dezvoltare. Această țară cu o populație de 10 milioane face parte din Uniunea Europeană, dar nu se afla în zona euro, având propria monedă (SEK, coroana) și cea mai veche bancă centrală din lume (care menține dobânda cheie la 0%). Cu un procent de 33% din populație deja vaccinată, Suedia are o economie deschisă (47% exporturi / PIB) care se află în plină revenire, iar exporturile au crescut cu 10% în ultimul an.

UN REPREZENTANT GLOBAL: 80% din veniturile companiilor provin din străinătate, fiind cea mai importantă piață globalizată după Elveția, dar și un reprezentant atractiv care oferă o viziune asupra creșterii globale, cu majoritatea PMI-urilor (indicii managerilor de achiziții) anticipativi din luna mai aflați în creștere. Acțiunile suedeze au crescut în mod similar când piața mondială și-a revenit în 2009/10, depășind creșterea acțiunilor globale cu aproape 50 puncte procentuale. Astăzi, piața are o evaluare medie globală (18x P/E), dar e posibil ca previziunile în ce privește câștigurile să fie prea mici și sub medie (+24%).

CLIENȚI VECHI: Piața este dominată de acțiuni ciclice și valorice aflate în vogă, sectorul industrial și financiar fiind cele mai mari. Printre cele mai valoroase acțiuni avem producătorul industrial de compresoare Atlas Copco, producătorul de echipamente telecom Ericsson, conglomeratul Investor AB, producătorul de camioane Volvo și banca Nordea. Listările recente au fost concentrate în SUA, cu Spotify listată la 44 miliarde de dolari în 2018 și cu Oatly, compania de produse lactate alternative, listată recent pe NASDAQ cu o capitalizare de piață de 13 miliarde de dolari.

LUME NOUĂ: Suedia are un puternic ecosistem de start-up-uri și fintech-uri (apropiindu-se de o economie fără numerar până în 2023) și cel mai mare număr de „unicorni” (start-up-uri private evaluate la peste 1 miliard de dolari) pe cap de locuitor după Silicon Valley. Clasamentul este condus de firma de tip „cumpărați acum, plătiți mai târziu” Klarna, iar anterior de Skype, care a fost vândut către Microsoft pentru 8 miliarde de dolari, Mojang (creatorul Minecraft vândut către Microsoft pentru 2,5 miliarde de dolari) și King (creatorul Candy Crush vândut la Activision Blizzard pentru 6 miliarde de dolari).
_
Ben Laidler, strategul eToro pentru piețele globale, are peste 25 de ani de experiență în investiții pe piețele de capital la nivel global, deținând roluri la companii de top cum ar fi Rothschild, UBS, JP Morgan și HSBC. Este absolvent al London School of Economics (LSE) și al Universității Cambridge, asociat al Institutului de Management și Cercetare a Investițiilor (IIMR) și un comentator obișnuit al piețelor financiare globale.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Altex , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

67% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 65% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.