Smarter_way_USA

SMART VILLAGE si procesul de digitalizare in cadrul comunelor din România

Comunele din România fac parte din categoriile instituțiilor publice care au o nevoie urgentă de digitalizare a activității curente în special datorită numărului mare de operațiuni pe care le administrează zilnic, volumului mare de date cu care lucrează de obicei și caracterului acestora (de cele mai multe ori, date personale ale contribuabililor). Dacă la asta mai adăugăm și restricțiile și regulile de reducere a interacțiunii impuse de situația actuală, această nevoie devine deosebit de puternică deoarece printre alte beneficii extraordinare, digitalizarea permite reducerea interacțiunii între funcționari și cetățeni, dar și între departamentele instituției.

Așadar, ce este un SMART VILLAGE și care sunt beneficiile pentru comune?

Scurt și cuprinzător, un SMART VILLAGE reprezintă integrarea totală a proceselor și fluxurilor de lucru din cadrul comunei în mediul electronic, astfel încât, toate sarcinile de rutină sau repetitive din cadrul comunei (de la completarea formularelor și înregistrarea cererilor până la confirmarea plăților) să fie făcute automat sau semi-automatizat de către calculator.

O parte dintre beneficiile conceptului de SMART VILLAGE, pe lângă reducerea interacțiunii umane, pe care am menționat-o deja:

  • Oferirea de servicii rapide și de calitate către cetățeni
  • Posibilitatea de supraveghere, îmbunătățire și fluidizare a proceselor de lucru, fără efort suplimentar
  • Notificări în timp real cu privire la termene ce trebuie respectate conform legilor administrației publice
  • Eliminarea riscurilor de pierdere sau distrugere a documentelor prin implementarea proceselor de arhivare electronică
  • Digitalizarea cartografică a obiectivelor de interes strategic (infrastructură de transport și acces, utilități, bunuri imobiliare și teritoriale)

Există deja multe UAT-uri care au trecut cu succes la modelul de SMART VILLAGE, prin digitalizarea activității și a proceselor de lucru. Rezultatele benefice ale acestor demersuri sunt foarte clare și în practică și au fost deja studiate, iar pe baza lor, se pot trage anumite concluzii cu privire la gradul de îmbunătățire al serviciilor.

Pentru comunele care au început deja procesul de digitalizare și trecerea pe conceptul de SMART VILLAGE, vedem următoarele îmbunătățiri în cadrul eficietizării și apropierii de cetățean:

  1. Posibilitatea de verificare în timp real a activitățiilor și statusurilor serviciilor – îmbunătățire de 100%
  2. Capacitatea de urmărirea solicitărilor cetățenilor – îmbunătățire de 100%
  3. Capacitatea de monitorizare a activității personalului din primărie  – îmbunătățire de minim 90%
  4. Eliminarea riscurilor de pierdere sau distrugere a documentelor prin implementarea proceselor de arhivare electronică – îmbunătățire de minim 92%
  5. Facilitarea comunicării directe dintre cetățean și departamentele specializate, respectiv între departamentele administrației publice locale  – îmbunătățire de minim 82%.

Situația actuală a gradului de digitalizare în cadrul comunelor din România

Potrivit rezultatelor studiului realizat de Holisun in parteneriat cu Asociatia Comunelor din Romania, pe un numar de 356 de comune, reprezentand 12,44% din totalul comunelor din Romania se poate observa gradul scazut de digitalizare dar si interesul din ce in ce mai mai mare privind conturarea unui plan concret de digitalizare.

Exista o stategie de digitalizare a primariei

Dezvoltarea resurselor umane, cel mai mare impediment in digitalizarea comunelor

Cel mai mare impediment in procesul de digitalizare al comunelor din Romania,conform graficului de mai jos este reprezentat de lipsa instruirii personalului primariei in folosirea platformelor informatice. Acest impediment este observat si de Comisia Europeana prin Raportul DESI prin care se concluzioneaza ca doar 10% din populatia adulta din Romania are competente digitale profesionale, competente necesare operarii si folosirii platformelor informatice.

Factori impediment comune

Ce aplicatii se folosesc sau se doresc sa se implementeze in cadrul comunelor din Romania?

În urmă unui chestionar completat de 356 de comune din cele 2861 existente pe teritoriul României putem observă că mare parte din comune dispun doar de un website elementar și 2/3 din comune nu folosesc nici măcar o adresa oficială de email. Această radiografie la zi chiar dacă este una descarajatoare, este de remarcat că aproximativ 1/3 din comune au în plan accelerarea procesului de digitalizare prin implementarea unui număr impresionant de soluții informatice, precum:

Site platforma online

Folosite adresa de email

Platirea taxelor online

Sesizari reclamatii

Inventariere gestionare patrimoniu

Aplicatie registratura electronica

In cazul in care reprezinti o comuna din Romania, există chiar mai multe beneficii bine măsurate, pe care le poți discuta cu unul dintre specialiștii HOLISUN, împreună cu pașii de urmat pentru o trecere ușoară și eficientă la modul de lucru digital, pe care i-am întocmit în urma colaborărilor pe care le avem cu mai multe UAT-uri de pe cuprinsul țării.

Programează o sesiune de consultanță gratuită pentru a afla mai multe detalii.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.