Prețul porumbului românesc la export, la maximul ultimilor 8 ani. Urmează scumpiri și la raft

Prețul porumbului românesc la export aproape s-a dublat în ultimii 8 ani. Săptămâna trecută, o tonă de porumb a costat peste 240 de euro. Tarifele de la noi din țară sunt în trend cu cele internaționale, iar specialiștii se așteaptă ca aceste creșteri să aducă scumpiri și la alimente. Și în Statele Unite, porumbul se vinde cu aproximativ 50% mai mult acum.

Săptămâna trecută, porumbul românesc s-a vândut chiar și cu 243 de euro pe tonă, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană. Este cel mai mare preț din ultimii 8 ani, în trend cu tarifele de pe piețele internaționale.

Daniel Ciuhureanu, agricultor: Au scăzut foarte mult stocurile de porumb pe de o parte, pe de altă parte exsita și o cerere crescută din partea Asiei, China în general cumpără cantități foarte mari de porumb, și iată că zilele acestea porumbul pleacă din port undeva la 250 de euro pe tonă, comparativ cu undeva la 150, 130 în anii din urmă.

România a avut anul trecut o recoltă de 10,8 milioane de tone de porumb, pierzând astfel prima poziţie în clasamentul celor mai mari producători din Uniunea Europeană. În 2018 şi 2019 am fost fruntași cu recolte de 17-18 milioane de tone.

Cătălin Ionescu, agricultor: Preţul în port la Constanta este influențat doar de prețul pe bursă, prețul pe MATIF, în cazul nostru, în cazul Europei, deși în emisfera sudică a fost un an bun, și cei din emisfera sudică au făcut producții bune, totuși prețul a rămas destul de mare, parțial de neexplicat. E clar că cineva cumpără porumb pe preț bun în lume, și e absolut normal ca cineva în România să vândă porumb profitând de diferența de preț.

Dana Costache, jurnalist Digi24: Specialiştii spun că preţul de vânzare al porumbului care va fi recoltat în acesta toamnă, porumb care abia acum a fost însămânțat, va fi similar cu cel al grâului. Lucru rar întâlnit, susţin agricultorii.

Chiar dacă în această primăvară a plouat mai mult, fermierii spun că seceta de anul trecut se simte în culturile însămânțate acum.

Agricultor: Deocamdată porumbul a răsărit, dar mai e mult până la cules, deocamdată nu avem garanția că vom ajunge să facem producții semnificative anul ăsta.

Departamentul pentru Agricultură al SUA estimează că în acest an România va produce în jur de 13,1 milioane de tone de porumb.

Sursa: digi24.ro


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Altex , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

67% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 65% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.