Grupul Trans-Oil a revenit cu succes pe piețele titlurilor de capital. O nouă emisiune de eurobonduri în valoare de 400 MLN. USD

Grupul Trans-Oil a anunțat recent o revenire de succes pe piețele titlurilor de capital. Conglomeratul a anunțat imediat după Paște o nouă emisiune de eurobonduri în valoare de 400 MLN. USD. Decizia a fost luată încă de la jumătatea lunii aprilie.

În data de 14 aprilie, Grupul Trans-Oil („Grupul”) a revenit cu succes pe piețele titlurilor de capital de împrumut internaționale, cu o nouă emisiune de eurobonduri în valoare de 400 milioane USD, cu scadența în 2026. Conform conducerii companiei, această tranzacție constituie un plasament de eurobonduri de referință pentru regiunea Europei Centrale și de Est în anul 2021, precum și cea mai semnificativă ofertă din Republica Moldova, în contextul în care Grupul continuă să fie singurul emitent din această țară, după tranzacția de debut din 2019, se arată într-un comunicat.

Cerere semnificativă din partea investitorilor instituționali internaționali

Noua emisiune de eurobonduri a generat o cerere semnificativă din partea investitorilor instituționali internaționali, cu un registru de comenzi care a totalizat peste 1,5 miliarde USD chiar în perioada de bookbuilding. Ampla diversificare a cererii din partea investitorilor a fost dovedită prin participarea activă a unor administratori de active și fonduri din arena internațională. Astfel, o serie de investitori din Europa continentală, SUA, Elveția și Marea Britanie au primit alocări de 27, 26, 25 și respectiv 19% în registrul final, restul mergând spre investitori din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia. Instituțiile financiare internaționale din domeniul dezvoltării și partenerii tradiționali ai Grupului, Banca pentru Comerț şi Dezvoltare a Mării Negre („BSTDB”) și Banca Internațională de Investiții („IIB”), și-au stabilit ferm planurile de participare la noua emisiune în momentul în care a fost anunțată tranzacția, confirmând un angajament total de 50 milioane USD.

Pe fondul unei cereri puternice din partea investitorilor, prețul tranzacției a fost stabilit pentru un randament de 8,45% anual, reprezentând o reducere cu 365 de puncte de bază, în comparație cu emisiunea inițială de eurobonduri în valoare de 300 milioane USD, lansată în 2019. Sumele încasate din emisiune vor fi utilizate pentru finanțarea unei rambursări anticipate a eurobondurilor purtătoare de 12% rată de randament anual, în sumă de 300 milioane USD, cu scadența în 2024, prin intermediul unei oferte de achiziție any-and-all și acord tip exit consent, iar fondurile suplimentare vor fi alocate pentru diverse scopuri de ordin general corporativ, inclusiv susținerea capitalului de lucru necesar Grupului.

Rating „B” din partea Fitch Ratings

Emisiunea a primit, conform așteptărilor, rating „B” din partea Fitch Ratings și rating „B-” de la S&P Global Ratings.

„Această nouă tranzacție instituie un nou reper în istoria tranzacțiilor Trans-Oil pe piața de capital, după tranzacția inițială din 2019. Începând din acel moment, Grupul s-a transformat într-o companie agroindustrială din ce în ce mai mare și mai diversificată în zona Europei Centrale si de Est, iar veniturile și profitul operational aproape că s-au dublat. Mulțumim comunității internaționale de investitori pentru recunoașterea arătată performanțelor noastre consecvente și modelului nostru de afaceri consolidat. Noua emisiune a atras o cerere robustă care a depășit 1,5 miliarde USD, provenind de la investitori tradiționali, precum și din partea unor investitorii noi din SUA, Europa, Asia, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, cu ajutorul cărora am obținut o substanțială reducere a randamentului / dobânzii anuale. Cu ajutorul acestui sprijin excepțional din partea investitorilor, privim cu încredere spre viitor și continuăm să ne dezvoltăm afacerea agroindustrială în regiunea dunăreană”, a comentat Vaja Jhashi, CEO și Fondator al Trans-Oil Group.

Cerere copleșitoare

„Cererea copleșitoare înregistrată din partea investitorilor cu ocazia acestei noi emisiuni de eurobonduri reflectă reziliența consecventă a modelului nostru de afaceri, precum și experiența pe care am acumulat-o în ceea ce privește creșterea și menținerea profitabilității. Trans-Oil a continuat să-și consolideze profilul de atragere de finanțare și și-a dovedit capacitatea de acces pe piețele de capital, contribuind la dezvoltarea sustenabilă și pe termen lung a Grupului”, a comentat Jim Van Steenkiste, Co-Portfolio Manager, European Principal Group, Oaktree Capital Management, L.P.

Grupul Trans-Oil este prezent în România prin fabrica de producție ulei vegetal din Țăndărei, achiziționată în 2019, iar începând cu toamna anului 2020 Grupul și-a extins activitatea intrând pe piața românească de trading și export cereale.

Sursa: capital.ro


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Altex , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

67% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 65% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.