Vânzările OMV Petrom au scăzut semnificativ anul trecut

Pandemia de coronavirus a făcut ravagii la nivel mondial din punct de vedere economic și sanitar, iar grupurile energetice au avut și ele de pierdut. În cazul OMV Petrom, vânzările au scăzut semnificativ în anul 2020.

OMV Petrom se confruntă cu o situație fără precedent. Potrivit Reuters, vânzările consolidate ale grupului energetic austriac au scăzut în 2020 cu 29%. Scăderea vine în contextul în care preţul ţiţeiului a coborât semnificativ, iar criza economică globală provocată de pandemie a redus cererea de combustibil, informează Agerpres.

Mai exact, potrivit sursei citate anul trecut, vânzările consolidate s-au situat la 16,550 miliarde de euro, în scădere de la 23,461 miliarde euro în 2019, în timp ce rezultatul operaţional a coborât cu 52%, la 1,686 miliarde euro, de la 3,536 miliarde euro în 2019.

De asemenea, contribuţia OMV Petrom la rezultatul operaţional al grupului a scăzut până la 472 milioane de euro, de la 973 milioane de euro în 2019.

În ceea ce privește profitul companiei, în 2020, profitul net al OMV AG a scăzut cu 31%, la 1,478 miliarde euro, de la 2,147 miliarde euro în 2019.

De asemenea, în 2020, producţia de hidrocarburi a OMV a scăzut cu 5%, până la 463.000 de barili echivalent petrol pe zi, pe fondul situaţiei de forţă majoră din Libia, iar cea realizată de OMV Petrom s-a diminuat la 145.000 de barili echivalent petrol pe zi, în principal din cauza declinului natural. Producţia în Malaezia a crescut substanţial, compensând o parte din reducerea producţiei în România, Noua Zeelandă şi Rusia.

Cum a evoluat OMV în 2020

Totodată, costurile de producţie, excluzând redevenţele, s-au menţinut în 2020 la acelaşi nivel ca în 2019, la 6,6 dolari pentru fiecare baril echivalent petrol, pe fondul reducerilor suplimentare de costuri şi al scăderii activităţii în timpul restricţiilor impuse pentru stoparea pandemiei. Şi în cazul OMV Petrom costurile de producţie au rămas stabile, la 10,9 dolari pentru fiecare baril echivalent petrol.

În ceea ce privește cotaţia medie a barilului de petrol Brent, aceasta s-a situat anul trecut la 41,84 de dolari, faţă de 64,21 de dolari în 2019. Pentru 2021, OMV se aşteaptă la o cotaţie medie a barilului de petrol Brent între 50 şi 55 de dolari.

De cealaltă parte, prognozele pentru anul 2021, OMV se aşteaptă ca producţia sa totală de hidrocarburi să fie de aproximativ 480.000 de barili echivalent pe zi, comparativ cu 463.000 barili echivalent petrol pe zi în 2020, dar subliniază că acest lucru depinde de situaţia din Libia şi de reducerile de producţie impuse de guverne.

De asemenea, în sectorul downstream, grupul austriac se aşteaptă ca gradul de utilizare a rafinăriilor sale din Europa să rămână la nivelul de anul trecut (86% în 2020), apreciind că în 2021 nu este programată nicio revizie majoră a acestora.

În trimestrul patru din 2020, vânzările consolidate au scăzut cu 18%, la 4,956 miliarde de euro, de la 6,074 miliarde euro în perioada similară din 2019, în timp ce rezultatul operaţional a scăzut cu 33%, la 524 milioane euro.

Totodată, producţia totală de hidrocarburi a OMV a scăzut cu 7% în perioada octombrie-decembrie 2020, la 472.000 de barili echivalent petrol pe zi, de la 505.000 boe pe zi în trimestrul patru din 2019.

Totuși, producţia s-a redresat gradual în Libia, iar cererea mai redusă de gaze naturale în Noua Zeelandă, declinul natural din România şi reducerea producţiei de gaze în Rusia au fost într-o mare măsură compensate de producţia mai ridicată din Malaezia, informează OMV.

Producţia de hidrocarburi a Petrom a scăzut cu 12.000 de barili echivalent petrol pe zi, la 140.000 de barili echivalent petrol pe zi, din cauza declinului natural.

Sursa: capital.ro


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Altex , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

80.6% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 65% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.