Smarter_way_USA

Ultimele date de la BNR: Restanțele la credite au scăzut în decembrie

Banca Națională a României (BNR) transmite că restanțele la credite au scăzut în luna decembrie 2020, atât pentru împrumuturile în lei, cât și pentru cele în valută. Conform datelor BNR, totalul creditelor în lei depășea 196 de miliarde de lei în decembrie și 89 de miliarde echivalent lei pentru cele în valută.

Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor s-a cifrat, în decembrie 2020, la 4,42 miliarde de lei, în scădere cu 4,83% faţă de suma raportată în luna precedentă, în timp ce restanţele la creditele în valută au coborât cu 3,6%, la 1,61 miliarde de lei (echivalent), conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Credite restante de peste 1,7 miliarde de lei în Capitală

Totalul creditelor în lei atingea, în decembrie, 196,972 miliarde de lei (cu 0,76% peste valoarea din luna precedentă), din care 73,979 miliarde de lei erau sume contractate de agenţii economici şi 118,658 miliarde de lei împrumuturi luate de populaţie.

Creditele în valută totalizau 89,137 miliarde echivalent lei în decembrie 2020 (cu 0,91% mai mult faţă de noiembrie 2020), din care 51,341 miliarde de lei împrumuturi contractate de agenţii economici şi 31,454 miliarde de lei credite luate de populaţie.

Bucureştenii aveau, la finele lunii decembrie, credite în lei restante în sumă de 1,756 miliarde de lei (1,864 miliarde de lei în noiembrie) şi în valută de 584 milioane de lei, echivalent (631,9 milioane de lei în noiembrie).

Totalul creditelor în lei contractate în Capitală se cifra la 70,148 miliarde de lei (69,026 miliarde de lei luna precedentă), iar al celor în valută la 45,827 miliarde de lei (45,338 miliarde de lei în noiembrie).

Guvernul a aprobat normele pentru o nouă amânare a plății ratelor

Amintim că,  Executivul a adoptat în şedinţa de Guvern de miercuri propunerea Ministerului de Finanţe de a continua şi după 1 ianuarie 2021 măsurile de sprijin acordate celor aflaţi în dificultate din cauza pandemiei COVID-19, conform unui comunicat al ministerului.

“Solicitarea de suspendare a obligaţiilor de plată poate fi formulată de debitor cel mai târziu până la data de 15 martie 2021, iar creditorul trebuie să comunice debitorului decizia în termen de maximum 15 zile calendaristice, până la data de 31 martie 2021. Modificarea clauzelor contractuale, ca efect al aprobării solicitării debitorului, se realizează fără încheierea de acte adiţionale la contractul de credit, ci prin notificarea debitorului în termen de 30 zile calendaristice de la primirea solicitării complete. Actul normativ adoptat astăzi prevede că persoanele pot beneficia de suspendarea plăţii obligaţiilor rezultate din creditele accesate pe o perioadă de maximum nouă luni, în această perioadă fiind incluse atât moratoriul legislativ implementat anterior, cât şi moratoriile non-legislative”, se menţionează în comunicat.

Care sunt condițiile pentru a solicita suspendarea plăților

Condiţiile necesare pentru a putea solicita suspendarea plăţii obligaţiilor sunt următoarele: creditele au fost acordate până la data de 30 martie 2020 inclusiv, creditul nu a ajuns la scadenţă până la data solicitării formulate de debitor, nu a fost declarată scadenţa anticipată a creditelor până la data de 31 decembrie 2020 inclusiv şi debitorul nu înregistrează restanţe la data solicitării suspendării obligaţiei de plată.

Potrivit MF, poate beneficia de acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditului debitorul ale cărui venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19.

Sursa: capital.ro


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.