Smarter_way_USA

Producătorul de cabluri cu fibră optică Romcab, în insolvenţă din 2017, ar putea reveni la tranzacţionare. Compania din Târgu Mureş a depus planul de reorganizare

Subscrisa ROMCAB S.A. (in insolventa), cu sediul in Targu Mures, Str. Voinicenilor nr. 35, jud. Mures, avand CUI RO 7947193 si J26/764/1995, aflata in procedura insolventei, cu dreptul de administrare pastrat, conform Incheierii de sedinta nr. 26/2017 pronuntata la data de 20 Februarie 2017, in dosarul nr. 50/1371/2017, aflat pe rolul Tribunalului Specializat Mures, Sectia Falimente, reprezentata in mod legal prin administrator special Zoltan Prosszer si sub supravegherea administratorului judiciar RTZ & Partners SPRL, cu sediul in Cluj-Napoca, Aleea Detunata, nr. 4, jud. Cluj, societate listata la Bursa de Valori Bucuresti, categoria “Standard”, emitem prezentul comunicat prin intermediul caruia aducem la cunostinta celor interesati ca in data de 20 Noiembrie 2020 a fost depus la grefa Tribunalului Specializat Mures, respectiv transmis la Oficiul National al Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Mures, Planul de reorganizare al societatii Romcab S.A., inregistrat sub nr. 13834/20.11.2020, conceput, redactat, asumat si propus de catre administratorul special al debitoarei, Zoltan Prosszer.

Reamintim totodata tuturor persoanelor interesate ca ROMCAB S.A. isi desfasoara activitatea in concordanta cu regulile impuse de prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, fiind la acest moment in perioada de observatie, etapa premergatoare procedurii de reorganizare judiciara.

  • Romcab: “O cifră de afaceri în continuă creștere, de la 38 mil. EUR în 2017 la 61 mil. EUR în 2018, urmată de o creștere până la 97 mil. EUR în 2019, respectiv până la 134 mil. EUR la 30.09.2020”
  • Romcab: “Din punct de vedere al producției vândute, ROMCAB S.A. a reușit ca la data de 30.09.2020 să atingă un volum comparabil de vânzări cu cel din ultimul an anterior perioadei de insolvență, țintind că până la finele anului 2020 să obțină o cifră de afaceri de min. 150 mil. EUR”
  • Potrivit Romcab, compania “va obține venituri stabile din producția vândută de 180 mil. EUR/an în cei trei ani ai perioadei de reorganizare”

De la data deschiderii procedurii si pana in prezent, in pofida tuturor dificultatilor intampinate, ROMCAB S.A. a functionat si functioneaza dupa principiul “business as usual”, ramanand un jucator pe piata economica, avand posibilitatea de a-si pastra clientela, brandul si patrimoniul, conform raportarilor facute si comunicate pietei de capital, reusind totodata sa isi imbunatateasca semnificativ pozitia pe piata, serios afectata de intrarea in insolventa, respectiv sa-si recastige o parte dintre clienti si sa atinga, astfel, o cifra de afaceri in continua crestere, de la 38 mil. EUR in 2017 la 61 mil. EUR in 2018, urmata de o crestere pana la 97 mil. EUR in 2019, respectiv pana la 134 mil. EUR la 30.09.2020.

Din punct de vedere al productiei vandute, ROMCAB S.A. a reusit ca la data de 30.09.2020 sa atinga un volum comparabil de vanzari cu cel din ultimul an anterior perioadei de insolventa, tintind ca pana la finele anului 2020 sa obtina o cifra de afaceri de min. 150 mil. EUR.

Conform estimarilor avute in vedere la data elaborarii planului de reorganizare, ROMCAB S.A. va obtine venituri stabile din productia vanduta de 180 mil. EUR/an in cei trei ani ai perioadei de reorganizare, cu o valoare medie a EBITDA de 2.4%, avand in permanenta comenzi asigurate la nivelul cifrei de afaceri realizate in anul 2020 cu un avans de 3 – 6 luni.

Din punct de vedere al capitalului uman, compania a reusit sa-si redobandeasca si sa-si consolideze pozitia de angajator semnificativ, angajand in cursul anului 2020 nu mai putin de 500 persoane, numarul mediu actual al angajatilor cifrandu-se la aproape 600.

In ceea ce priveste continutul planului de reorganizare, facem precizarea ca acesta este rezultatul numeroaselor discutii purtate cu toate categoriile de creditori, respectiv creditori care beneficiaza de o cauza de preferinta, creditori bugetari, salariati si creditori chirografari, majoritatea dintre acestia exprimandu-si deja sustinerea fata de aprobarea acestuia cu ocazia Adunarii Creditorilor ce va avea loc in data de 18.12.2020.

Planul de reorganizare al societatii Romcab S.A. inregistrat sub nr. 13834/20.11.2020, conceput, redactat, asumat si propus de catre administratorul special al debitoarei, Zoltan Prosszer, este singurul plan inregistrat la grefa Tribunalului Specializat Mures, in termenul legal, dispus de catre judecatorul sindic, iar in situatia putin probabila, dar extrem nefericita, a neaprobarii acestuia de catre creditori, se va dispune solutia ireversibila a trecerii la faliment.

In prima faza, anterior depunerii planului de reorganizare, Romcab S.A. a cerut acordul expres al creditorilor pentru a realiza urmatoarele:

  • Repunerea pe rol a limitelor de catre asiguratori si reluarea, astfel, a colaborarii cu toti creditorii chirografari in conditii “business as usual”;
  • Acceptarea de catre creditorii garantati a unui calendar de plati care sa exceada perioadei de reorganizare de trei ani, in baza art. 133. alin. (3) din Legea nr. 85/2014 si replata intr-un termen de pana la 10 ani a intregii sume;

In mod cu totul surprinzator, propunerile de mai sus nu au fost insa acceptate, de nici una dintre cele doua categorii de creditori.

In acest context, in urma numeroaselor discutii purtate, respectiv a neacceptarii de catre creditori a solutiilor de mai sus, planul de reorganizare propune plata creantelor, in conformitate cu limitarile de timp impuse de prevederile Legii nr. 85/2014.

Mentionam ca, in ceea ce priveste creditorii bugetari si salariati, planul de reorganizare prevede plata a 100% din creantele acestora, insa doar in conditiile in care planul de reorganizare va fi aprobat de catre grupa creditorilor garantati, acesta conditie fiind impusa in mod expres de prevederile art. 139 alin. 2 lit. c) din Legea nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Sursele alternative avute in vedere pentru acoperirea platilor asumate conform programului propus in cuprinsul planului de reorganizare sunt: creditul client conform scrisorii de intentie anexata planului de reorganizare, vanzarea unor active care nu mai sunt necesare in procesul de fabricatie, sale & leaseback pe toate activele companiei, creditul furnizor, aportul la capital din partea actionarului majoritar pe fondul litigiului cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala solutionat favorabil de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie in cursul acestui an, atragere de investitori, emisiuni de actiuni si obligatiuni convertibile in actiuni, respectiv contractare de finantari.

Avand in vedere litigiile izvorate din abuzurile comise de catre Valtecia Development SRL, aflate pe rolul instantelor de judecata, eveniment comunicat pietei de capital, planul de reorganizare prevede inclusiv relocarea unitatii de productie de pe platforma situata in Tg. Mures, Str. Voinicenilor nr. 35 pe amplasamentul din loc. Acatari, jud. Mures, prin construirea unei noi hale de productie pe langa cea existenta, urmata de refinantarea acesteia dupa finalizare.

Ulterior votului exprimat de catre Adunarea Creditorilor in data de 18.12.2020, in termen de 15 zile acesta va fi supus confirmarii din partea judecatorului, etapa ulterioara fiind executarea propriu-zisa a acestuia in urmatorii trei ani, conform prevederilor legale in vigoare.

Nu in ultimul rand, precizam faptul ca analizele de piata citate, de altfel, in cuprinsul planului de reorganizare, elaborate de societati britanice de cercetare cum sunt Argus Media (ce a preluat Integer Research), respectiv Plimsoll Publishing, arata perspective pozitive pentru industria de profil si pentru pietele pe care Romcab S.A. actioneaza.

In plus, urmare a executarii planului de reorganizare, pozitia gradului de indatorare a companiei va fi extrem de favorabila.

In concluzie, la acest moment Romcab S.A. asteapta cu mare incredere doua evenimente importante in perioada imediat urmatoare:

– Votul pozitiv al tuturor creditorilor pentru Planul de reorganizare al societatii Romcab S.A., inregistrat sub nr. 13834/20.11.2020, conceput, redactat, asumat si propus de catre administratorul special al debitoarei, Zoltan Prosszer, eveniment programat pentru data de 18 Decembrie 2020, ora 10:00, conform prevederilor art. 137 – 138 din Legea nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

– Hotararea judecatorului sindic de confirmare a Planului de reorganizare al societatii Romcab S.A., inregistrat sub nr. 13834/20.11.2020, conceput, redactat, asumat si propus de catre administratorul special al debitoarei, Zoltan Prosszer, in termen de 15 zile de la data depunerii procesului verbal de aprobare a planului, conform prevederilor art. 139 din Legea nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.