Smarter_way_USA

#bursapescurt – Știrile business ale zilei 20 iunie 2020

  • Producatorul de ingrasaminte organice Norofert a anuntat infiintarea unei filiale in Ohio, SUA, ce va permite companiei sa de- serveasca 19 state americane. Astfel, Norofert USA LLC va fi detinuta in proportie de 99% de Norofert SA, in timp ce presedin- tele Consiliului de Administratie, Vlad Popescu, va detine restul de 1% din capitalul social al companiei. Firma tinteste van zarea primelor produse pe piata externa in toamna acestui an, urmand a fi realizate testari prealabile ale produselor special con- cepute pentru clima din zona centru-est SUA. In alte stiri, Iuliana Musat a devenit membru al Consiliului de Administratie, avand peste 20 de ani de experienta in sectorul financiar si in piata de capital. (Sursa: comunicat companie, ZF.ro)
  • Societatea Nationala Nuclearelectrica SA a anuntat ca incepand cu data de 20.06.2020, reactorul 1 al Centralei Nucleare de la Cernavoda va intra in programul de oprire planificata, desincronizarea de la Sistemul Energetic National avand loc in diminea- ta zilei mentionate. Aceasta decizie intra in vigoare dupa ce data initiala a fost amanata din pricina blocajului international provocat de pandemia de coronavirus. Acest proces va presupune executarea a 4 programe, anume, de mentenanta preventi- va, de inspectie, de testare si de implementare a modificarilor. (Sursa: comunicat companie)
  • Compania germana de plati Wirecard AG a declarat ca ar putea fi victima unei “fraude de proportii considerabile”, dupa ce au- ditorul sau a refuzat sa semneze conturile din 2019, din care lipseau 1.9 mld. EUR, reprezentand un sfert din bilantul compa- niei. Actiunile Wirecard au scazut cu aproximativ 60% joi. (Sursa: Reuters.com)
  • Nissan Motor Co., parte a aliantei Nissan – Renault, intentioneaza sa reduca mai multe schimburi de ture la cele trei fabrici de asamblare din Japonia, din cauza cererii scazute. Compania intentioneaza sa anuleze toate turele de noapte la uzina din Oppa- ma, prefectura Kanagawa si la o linie de productie din Kyushu, sudul Japoniei intre 29 iunie si 31 iulie, au declarat surse ce si-au pastrat anonimatul. Schimburile de noapte pe o a doua linie la Kyushu vor fi, de asemenea, cel mai probabil anulate intre 20 -31 iulie, conform surselor, adaugand ca o fabrica din prefectura Tochigi va fi inchisa peste opt zile luna viitoare. (Sursa: Reu- ters.com)
  • Facebook a achizitionat start-up-ul suedez Mapillary, ce are ca obiect de activitate tehnologia cartografierii. Astfel, compania colecteaza imagini de la zeci de mii de colaboratori pentru a crea harti actualizate si care pot fi folosite zi de zi. CEO-ul compa- niei este Jan Erik Solem, care a parasit Apple Inc. in 2013 si a decis sa puna bazele propriei companiei. Acest nou produs din portofoliul Facebook ar putea imbunatati servicii precum „Facebook Marketplace” sau furnizarea de date organizatiilor umani- tare. (Sursa: Reuters.com)
  • In cadrul sedintei de tranzactionare de marti, 16 iunie 2020, directorul general adjunct al Bancii Transilvania a vandut un pachet de 40,000 de actiuni la pretul de 2.19 RON per actiune, totalizand o valoare a tranzactiilor de 87,600 RON. Randamentul YTD (de la inceputul anului si pana in prezent) al Bancii Transilvania este de -15.5%, in timp ce capitalizarea companiei se situeaza la 11.4 mld. RON (calculat la pretul de inchidere de ieri). (Sursa: comunicat companie)
  • Purcari Wineries a anuntat ca isi va remunera angajatii, managerii si directorii companiei cu un numar de 128,352 actiuni. Astfel, in baza deciziilor actionarilor din 14 iunie 2018, 25 aprilie 2019, 29 aprilie 2020 si deciziei administratorilor din 14 mai 2020, personalul companiei va primi actiuni in valoare totala de 2.85 mil. RON. Cotatia actiunilor Purcari s-a regasit la sfarsitul zilei de ieri la acelasi nivel cu valoarea inregistrata pe 31.12.2020. (Sursa: ZF.ro)
  • Comisia de Concurenta si Consumatori din Australia (ACCC) si-a exprimat ingrijorarile privind achizitia in valoare de 2.1 mld. USD a Fitbit de catre Google, prin acest acord gigantul american avand acces la prea multe date confidentiale ale utilizatorilor, ce ar putea afecta competitia din zona de sanatate si reclame online. Comisia din Australia, este prima autoritate de reglementare care si-a exprimat ingrijorarile privind acest acord, aceste declaratii fiind doar preliminare, decizia finala urmand sa fie comunicata pe 13 august. (Sursa: Reuters.com)
  • Ieri, Amazon.com a lansat un site pentru clientii din Arabia Saudita, demonstrand interese de afaceri pentru piata locala, in ciuda disputei intre Riad si CEO-ul Amazon, Jeff Bezos. In cadrul unui comunicat, reprezentantii Amazon au anuntat ca au in vedere construirea unei infrastructuri operationale la nivel national, avand deja 14 depozite si peste 1,400 de angajati, pe langa un parteneriat strategic privind livrarile cu Saudi Post. (Sursa: Reuters.com)
  • Ieri, Lyft Inc a anuntat ca toate vehiculele de pe platforma sa vor fi electrice pana in 2030, dar nu va oferi ajutor financiar direct catre soferii ce vor trebui sa isi schimbe masinile. In schimb, compania planuieste sa puna presiune pe competitori, autoritati si producatorii auto pentru a determina soferii sa isi achizitioneze mai multe masini electrice, prin diverse stimulente financiare. In prezent, sub 1% din flota Lyft este alcatuita din masini electrice. (Sursa: Reuters.com)
  • Glass Lewis a declarat joi ca a cerut investitorilor Tesla Inc sa voteze impotriva realegerii presedintelui Robyn Denholm in Consiliul de Adiministratie al companiei, ceea ce o face a doua firma de consultanta care se va opune numirii ei. Recomandarea s-a bazat pe ingrijorarile privind guvernanta corporativa datorate unui acord de asigurare cu Elon Musk. Firma de consultanta a declarat ca sunt ingrijorati ca acest acord ofera directorilor Tesla o dependenta financiara directa si personala fata de Elon Musk, pe care acestia trebuie sa il supravegheze. (Sursa: Reuters.com)
  • Blue Air si SIF1 au convenit amanarea cu 3 luni a termenului de plata a imprumutului in valoare de 9 mil. EUR, contractat de compania de aviatie in decembrie 2019. Astfel, s-a prelungit cu 3 luni maturitatea imprumutului ce trebuia achitat pe 15 iunie 2020. Conform ZF, dobanda anualizata a acestui plasament este de 13.2% si are o pondere de 2% in activul net al SIF1. Totodata, societatea de investitii a anuntat faptul ca Blue Air si-a achitat integral dobanda datorata pana la 15 iunie 2020. (Sursa: ZF.ro)
  • Rompetrol anunta lansarea unui nou program prin care clientii sai vor putea retrage numerar din cardul bancar personal in orice statie proprie Rompetrol. Aceasta tranzactie va fi de maximum 200 RON si nu va fi comisionata, compania fiind una dintre primele companii nebancare din Romania care implementeaza un astfel de serviciu. Initial compania dezvoltase un proiect pilot in statiile din Bucuresti si Ilfov, iar in urma feedback-ului pozitiv primit de la clienti s-a hotarat implementarea lui in toate cele 156 de benzinarii Rompetrol. (Sursa: ZF.ro)
  • Volkswagen va plati 267 mil. USD pentru preluarea integrala a brandului Audi, din care detine deja 99.64%. Astfel, Volkswagen va plati o prima de 48% pentru cumpararea actiunilor ramase actionarilor minoritari (152,749 actiuni), cumparand la pretul stabilit de 1,551.53 EUR per actiune, comparat cu pretul pietei de marti care s-a situat la 1,050 EUR. Acest transfer se va face in cadrul sedintei anuale a actionarilor Audi, care va avea loc in iulie sau august. (Sursa: Reuters.com)
  • Royalty Pharma a vandut la inceputul saptamanii actiuni in valoare de 2.18 mld. USD, dupa ce pretul din IPO a fost stabilit la limita superioara a intervalului initial, devenind astfel cea de-a doua cea mai mare listare a unei companii farmaceutice dupa Zoetis Inc. Listarea Royal Pharma a depasit rezultatul IPO-ului Warner Music Group de 1.93 mld. USD de la inceputul acestei luni, fiind cea mai mare listare din SUA din acest an. Compania si-a propus sa vanda 70 mil. actiuni, dar a crescut aceasta suma cu aproximativ 11% pe fondul cererii puternice. Royalty Pharma a fost evaluata la 16.67 mld. USD. (Sursa: Reuters.com)
  • HSBC va relua un plan semnificativ de restructurari pe care l-a amanat odata cu raspandirea pandemiei coronavirusului, urmarind sa reduca cu 35,000 mii locurile de munca, pe termen mediu. In cadrul mesajului catre cei 235,000 de angajati la nivel global, CEO-ul bancii a anuntat ca va mentine o inghetare a tuturor angajarilor externe. Planul a fost anuntat in luna februarie si amanat incepand cu luna martie, acesta presupunand reduceri de costuri de 4.5 mld. USD. (Sursa: Reuters.com)
  • Amazon.com a anuntat ca a lasat un sistem bazat pe inteligenta artificiala pentru a determina distantierea sociala in cadrul birourilor si depozitelor sale, pentru a reduce riscul privind infectarea intre angajatii sai. Sistemul „Distance Assistant” utilizeaza inregistrarile camerelor din cadrul cladirilor Amazon pentru a identifica zonele intens tranzitate. (Sursa: Reuters.com)
  • Hidroelectrica, cea mai semnificativa detinere din portofoliul Fondului Proprietatea (aproximativ 40% din VAN), dar si cea mai profitabila companie de stat din Romania, a aprobat proiectul de investitii pentru perioada 2020-2025. Acesta prevede, printre altele, productia de energie eoliana, compania fiind interesata de investitii in parcuri eoliene atat onshore, cat si offshore, dar si in parcuri fotovoltaice, productie pe baza de biomasa sau productie de hidrogen prin hidroliza. Astfel, din cele 26 de mld. RON planificate a fi investite pana in 2025, cea mai semnificativa parte este directionata catre complexul hidroenergetic Macin (14 mld. RON), care va asigura apa de racire pentru reactoarele centralei nucleare de la Cernavoda. (Sursa: ZF.ro)
  • Actionarii Romgaz au aprobat, ieri, strategia de investitii pentru perioada 2020—2025. In acest sens, pe parcursul celor 5 ani compania va investi aproximativ 15.69 mld. RON in 3 mari directii: productia de gaze naturale, asocieri/parteneriate in proiecte offshore si diversificarea prin petrochimie si producerea de energie electrica. Aceste masuri, aparute la initiativa statului, care este actionarul majoritar al companiei, vin in contextul in care Guvernul doreste modificarea politicii economice dinspre consum catre investitii. (Sursa: Bursa.ro)
  • Ieri, Apple Inc a publicat rezultatele unui studiu conform caruia App Store ar fi stimulat vanzari de 458 mld. USD anul trecut in diverse categorii precum retail de produse fizice, servicii de calatorii si reclame, dintre care Apple nu ar fi castigat niciun comision. Conform aceluiasi studiu, derulat de Analysis Group, App Store a generat venituri de 519 mld. USD in 2019, dintre care aprox. 413 mld. USD provenind din bunuri si servicii fizice, 45 mld. USD din reclamele din cadrul aplicatiei, iar aprox. 63 mld. USD din bunuri si servicii digitale precum abonamentele de muzica si video sau achizitiile din cadrul jocurilor. Apple ia un comision intre 15% si 30% pentru bunurile si serviciile digitale vandute prin intermediul App Store. (Sursa: Reuters.com)
  • Producatorul de masini electrice Tesla ar fi in negocieri pentru diverse stimulente cu statul Texas pentru a construi o noua fabrica aproape de Austin, conform publicatiei the Austin American-Statesman. In alte stiri, Tesla a anuntat ca a redus recent pretul modelului S Long Range Plus cu 5,000 USD si ca acest model ar avea acum o autonomie de 402 mile. (Sursa: Reuters.com, CNBC.com)
  • Ieri, CEO-ul General Motors declara ca are o perspectiva optimista privind cererea de noi vehicule in SUA, in ciuda pandemiei coronavirusului, si se asteapta sa inregistreze profit la vanzarea vehiculelor electrice, in special in China. De asemenea, CEO-ul GM se asteapta sa reia productia la nivel maxim in viitorul apropiat. (Sursa: Reuters.com)
  • SIF Oltenia a anuntat ca administratorii societatii au acceptat numirea lui Dan Paul, vicepresedinte al BVB si presedinte al Asociatiei Brokerilor, precum si numirea lui Lucica Vizitiu, jurist, pe posturile vacante de administratori provizorii. Aceste locuri ramasesera libere in urma demisiilor inainte de Radu Hanga, presedintele BVB, si a Anei Bobirca, cauzate de conflictele aparute intre actionarii SIF5. Cei doi noi administratori isi vor exercita functia pana sfarsitul mandatului celorlati administratori. (Sursa: ZF.ro)
  • La sfarsitul lunii mai, Fondul Proprietatea a inregistrat un discount curent al pretului per actiune de 21.06% (VAN-ul a fost de 1.5708, in timp ce pretul per actiune se situa pe 29 mai la 1.24 RON). In structura portofoliului companiei au continuat sa predomine actiunile nelistate (68.5%), cele mai mari detineri fiind in Hidroelectrica SA (42.73% din VAN) si in CN Aeroporturi Baneasa S.A. (8.06% din VAN). Actiunile listate au constiuit doar 24.72% din portofoliul societatii de investitii, participatia in OMV Petrom (19.04% din VAN) fiind cea mai semnificativa. Structura actionariatului a continuat sa fie una omogena, actionarii institutionali romani detinand 30.16% din companie, cei straini 13.04%, iar persoanele fizice romane 18.53%. (Sursa: raport companie)
  • Actionarii Conpet au aprobat planul de investitii pentru perioada 2020-2025 in AGA ce a avut loc vineri. Astfel, pe parcursul perioadei mentionate, compania isi propune sa investeasca 450 de mil. RON, dintre care 80 mil. RON reprezentand surse proprii. Se prevede in strategie inlocuirea a 124 de km de conducte de transport titei in valoare aproximativa de 102 mil. RON, precum si punerea in siguranta a cel putin doua traversari a unor cursuri de apa (8 mil. RON). O alta investitie de 160 mil. RON consta in demararea si finalizarea lucrarilor de inlocuire a unor fire de legatura intre statiile C1-C2 si C3-C4, materiale ce vor traversa inclusiv Dunarea. De asemenea, se doreste continuarea construirii de rezervoare (21 mil. RON), precum si lucrari de modernizare a statiilor de pmpare si a rampelor de incarcare/descarcare (35 mil. RON). (Sursa: Bursa.ro)
  • Divizia din Mexic a grupului Volkswagen AG va reincepe treptat productia locala, incepand de maine sa trimita angajatii in fabrica din Puebla. Reprezentantii Audi declarau saptamana trecuta ca nu se asteapta la o deschidere prea curand a fabricilor din Mexic, dupa ce tara a fost afectata semnificativ de pandemia coronavirusului. (Sursa: Reuters.com)
  • Astazi, Unilever Plc a declarat ca va investi 1 mld. EUR in proiecte privind schimbarile climatice si va reduce la zero emisiile nete de gaze cu efect de sera a tuturor produsele sale pana in 2039, cu 11 ani inainte de termenul limita al Acordului de la Paris. Amprenta totala a gazelor cu efect de sera a Unilever a fost de aproximativ 60 de mil. de tone echivalent de dioxid de carbon in 2019, potrivit site-ului sau. (Sursa: Reuters.com)
  • Modul in care Amazon isi trateaza vanzatorii din cadrul magazinului online este investigat atat in statul California, cat si Washington, conform publicatiilor Wall Street Journal si New York Times. Reprezentantii ambelor state investigheza practicile in afaceri a gigantului american privind modul in care isi vinde propriile produse comparativ cu celalalte de pe site, dar si nivelul de dificultate privind listarea unor noi produse de catre vanzatorii terti. (Sursa: Reuters.com)
  • Societatea Nationala Nuclearelectrica a anuntat ca a fost derulat procesul de selectie si recrutare pentru pozitia de Director Financiar al companiei, ce urmeaza sa aiba un mandat de 4 ani. Astfel, Consiliul de Administratie vine cu aceasta propunere, dupa ce, pe perioada starii de urgenta a fost numit Paul Ichim pentru un mandat provizoriu de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii pana la 2 luni. (Sursa: comunicat companie)
  • OMV Petrom va prelua o participatie mai mare din proiectul offshore Han Asparuh din Bulgaria dupa ce una dintre cele 3 companii desemnate, anume Repsol, a decis sa-si vanda participatia de 30%. Astfel, OMV Petrom va avea 42.86% in loc de 30% din proiectul offshore, iar cealalta companie, Total E&P Bulgaria, isi va majora detinerea pana la 57.14%. In luna februarie, OMV Petrom anunta ca urmeaza sa plateasca 27 mil. EUR catre OMV Exploration & Production pentru cumpararea partilor sociale detinute la OMV Offshore Bulgaria. OMV Petrom este prezent pe piata din Bulgaria, distribuind carburanti sub brandul OMV.(Sursa: Profit.ro)
  • Conform Axios, Facebook doreste infiintarea unui fond de investitii ce va avea ca principal scop finantarea start-up-urilor din domeniul tehnologiei, in special cel al aplicatiilor. Compania, alaturi de firme de „venture capital” si „angel investors”, va avea ca principal scop identificarea urmatorelor trenduri din social media prin achizitia sau finantarea start-up-urilor, cum a fost si in cazul Instagram si WhatsApp. In acest context trebuie mentionat ca Facebook are in prezent o echipa de dezvoltare corporativa care investeste in companii, dovada fiind si actiunea recenta a multinationalei care a investit 5.7 mld. USD in platformele Jio din India. (Sursa: Axios.com)
  • Microsoft Corp a anuntat ca va astepta legislatia federala inainte de a vinde tehnologia de recunoastere faciala politiei. Reprezentantii companiei au anuntat ca pana nu va exista o lege puternica la nivel national privind drepturile omului, MSFT nu va vinde aceasta tehnologie departamentelor de politie din SUA, in prezent politia nefiind unul dintre clientii acestui serviciu MSFT. (Sursa: Reuters.com)
  • Google a intentat un proces impotriva producatorului de boxe Sonos Inc, acuzand compania ca ar fi incalcat 5 din brevetele sale si ar fi utilizat „volume substantiale” de tehnologie fara aprobarea Google pentru diverse produse si servicii. Tensiunile existente intre cei doi parteneri au dus la deschiderea unei investigatii de catre Comisia pentru Comert Interationala din SUA (ITC). Procesul intentat de Google a aparut la 5 luni dupa ce Sonos a dat in judecata Google privind alte 5 brevete si comisia ITC ar fi inceput investigarea situatiei. (Sursa: Reuters.com)
  • Compania americana de streaming video, Netflix, este in discutii cu Viacom18, parte a conglomeratului indian Reliance Industries, divizia media Network18, despre un parteneriat multianual. In cadrul parteneriatului, Viacom18 ar putea crea continut pentru Netflix pentru a ajuta firma americana sa isi extinda ofertele in India, unde concureaza impotriva serviciilor de streaming video ale Amazon.com si Walt Disney Co. (Sursa: Reuters.com, Nasdaq.com)

Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.