Smarter_way_USA

#bursapescurt – Știrile business ale zilei 27 aprilie 2020

  • MedLife, cel mai mare furnizor de servicii medicale private din Romania, doreste sa rascumpere un numar maxim de 1.77 mil. actiuni proprii, pentru o perioada maxima de 18 luni si la un pret per actiune cuprins intre 10 si 50 de RON. In acest sens, valoarea nominala a actiunilor proprii dobandite nu vor putea depasi pragul de 10% din capitalul subscris al companiei. Actiunile rascumparate vor fi oferite atat membrilor conducerii, cat si actualilor angajati. In alte stiri, compania a anuntat ca printre cei 371 de membri ai personalului medical testati pentru coronavirus au fost identificate pozitiv doar 4 persoane. De asemenea, compania a anuntat un parteneriat cu Abbot pentru a achizitiona si procesa peste 500 de mii de teste pentru
  • Perspectiva rating-ului Electrica a fost revizuita de la Stabil la Negativ de catre agentia Fitch, ramanand cu o treapta peste cel al statului roman, principalul actionar al companiei. In acest context, rating-ul corporativ de emitent BBB evidentiaza in continuare o situatie financiara solida a companiei, dar si un profil al activitatii grupului relativ rezistent la socurile create de epidemia de coronavirus. (Sursa: Financialintelligence.ro)
  • Consiliul de Administratie al Sphera Franchise Group a informat actionarii cu privire la numirea lui Calin Ionescu in functia de director general executiv interimar, acesta continuandu-si in paralel functia de director executiv operational in cadrul societatii. Astfel, acesta il va inlocui pe Georgios Argentopoulos care a renuntat la mandatul sau de director general, dar si la functiile de administrator si presedinte al CA. (Sursa: comunicat companie)
  • Adidas a anuntat ca se asteapta la un impact mai mare a masurilor de carantina asupra vanzarilor din T2 2020, compania germana asteptandu-se la o scadere de 40%, dupa ce a inregistrat o evolutie negativa de 19% a vanzarilor in T1 2020. La nivel global, peste 70% din cele peste 2,500 de magazine sunt inchise, inregistrand o crestere de 35% in vanzarile online in primul trimestru, astfel recuperand din scaderile din magazine, ajungand la 4.75 mld. EUR, sub asteptarile analistilor. La nivel trimestrial, ADS a inregistrat un profit operational de 65 mil. EUR, in scadere cu 93% fata de T1 2019. Compania a raportat un castig per actiune de 0.13 EUR, semnificativ mai mic decat cel de 3.17 EUR per actiune din T1 2019. (Sursa: Reuters.com)
  • Deutsche Bank anunta ca rezultatele din primul trimestru vor depasi asteptarile pietei. Veniturile companiei au fost de 6.4 mld. EUR, iar profitul net de 66 mil. EUR, depasind previziunile analistilor pentru o pierdere. In acelasi timp, provizioanele au atins cel mai inalt nivel din ultimii sase ani, totalizand 500 mil. EUR. Ratia privind cerintele de capital CET 1 a scazut la finalul primului trimestru la 12.8%, de la valoarea de 13.6% la finalul anului trecut, dar se afla peste cerinta minima a ECB de 10.4%. DBK va raporta rezultatele aferente primului trimestru pe 29 aprilie. (Sursa: Bloomberg.com, comunicat companie)
  • Boeing a anuntat sambata retragerea ofertei de achizitie a diviziei de aeronave comerciale a Embraer, acord in valoare de 4.2 mld. USD. Boeing a acuzat Embraer ca nu a indeplinit conditiile necesare pentru a incheia acordul in timp ce Embraer a declarat ca Boeing a renuntat deoarece a intampinat probleme financiare severe odata cu imobilizarea la sol a aeronavelor 737 Max si odata cu efectul raspandirii coronavirusului. (Sursa: Reuters.com)
  • Lantul de cafenele Starbucks a incheiat un partneriat cu compania de venture capital Sequoia Capital China pentru a investi in firme de tehnologie din China. Strabucks tinteste stabilirea unor parteneriate comerciale cu companiile de tehnologie ce activeaza si pe zona de mancare si retail, pentru a oferi clientilor diverse inovatii din China. (Sursa: CNBC.com)
  • Actionarii BRD Groupe Societe Generale au respins propunerea Consiliul de Administratie de acordare a unui dividend brut de 1.64 RON per actiune. Astfel, profitul net inregistrat in anul 2019 in valoare de 1.53 mld. RON va fi repartizat in categoria „rezultat reportat”. Decizia are la baza recomandarea facuta bancilor de catre BCE si BNR, potrivit careia, acordarea de dividende ar trebui sa fie amanata pana la sfarsitul anului sau chiar pana in 2021. In alte stiri, BRD estimeaza ca pe parcursul acestui an va acorda credite in valoare de 1.38 mld. RON prin programul guvernamental IMM Invest Romania. (Sursa:
  • Actionarii SIF Muntenia au aprobat, in cadrul AGA desfasurata ieri, repartizarea intregului rezultat net inregistrat in 2019 in categoria de „alte rezerve”, respingand astfel propunerea de acordare a unui dividend brut per actiune de 0.03 RON. Astfel, parte din profitul de 111.9 mil. RON va fi folosit in scopul demararii unui program de rascumparare a unui numar de 20.6 mil. actiuni, echivalentul a 2.56% din capitalul social al companiei. Prin aceasta se doreste reducerea capitalului social prin anularea ulterioara a actiunilor rascumparate la un pret minim per actiune de 0.1 RON si la un pret maxim per actiune de 2.03 RON. Durata programului va fi de maximum 18 luni de la data publicarii hotararii in Monitorul Oficial. (Sursa: comunicat companie)
  • Sphera Franchise Group si-a anuntat actionarii ca in cadrul sedintei Consiliului de Administratie de ieri a intervenit incetarea mandatului actualului director general executiv, domnul Georgios Argentopoulos. Astfel, incetarea efectiva a mandatului a avut loc la data de 23.04.2020, urmand ca la data de 28.05.2020 sa inceteze si mandatul de administrator si functia de Presedinte al Consiliului de Administratie al domnului Georgios Argentopoulos. (Sursa: comunicat companie)
  • Intel a raportat informatiile financiare aferente T1 2020. Veniturile din vanzari au inregistrat o crestere semnificativa, de 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in principal din cauza cumpararii masive de echipamente informatice pentru permiterea lucrului de acasa. Asteptarile pentru T2 sunt mai mici, ceea ce a cauzat scaderea cotatiei actiunilor cu 1.76% in timpul sedintei de ieri. O alta stire care ar fi determinat evolutia negativa a cotatiei actiunilor Intel este faptul ca Apple a anuntat faptul ca va construi propriile circuite integrate pentru calculatoarele Mac. (Sursa: MarketWatch.com)
  • Boeing ar lua in considerare reducerea la jumatate a productiei aeronavelor 787 Dreamliner si ar planui anuntarea reducerii numarului de locuri de munca in cadrul raportului din T1 2020, conform Bloomberg. Boeing urmeaza sa publice rezultatele financiare aferente primului trimestru al anului curent pe 29 aprilie. (Sursa: Reuters.com)
  • Air France-KLM este aproape de un acord cu guvernul francez pentru un program de ajutorare in valoare totala de 10 mld. EUR, dupa ce guvernul francez a acceptat sa mareasca garantiile pentru imprumuturile necesare pentru ca operatorul aerian sa reziste in aceasta perioada de criza. De asemenea, este de asteptat ca Air France sa obtina si finantare de urgenta din partea guvernului. (Sursa: Profit.ro)
  • Grupul Teraplast, ce are in componenta companiile TeraPlast, TeraSteel Romania si Serbia, Wetterbest, TeraGlass, a inregistrat in primul trimestru a anului curent o cifra de afaceri de 208.9 mil. RON, in crestere cu 20% fata de T1 2019. Astfel, EBITDA a inregistrat o majorare de 32%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, pana la 17.4 mil. RON. Profitul obtinut de companie in T1 2020 s-a ridicat la 6.14 mil. RON, fiind cu 85.2% mai mare decat cel din T1 2019. (Sursa: comunicat companie)
    BITTNET SYSTEMS SA (BNET) Pret curent 0.86 (0.00%) MCap 0.10 mld P/E – P/BV 8.33 P/S 0.99
    Grupul Bittnet anunta intrarea pe piata de e-commerce prin dezvoltarea unei platforme online (Dendrio Shop) care ofera posibilitatea achizitionarii de software, licente si solutii IT. Deoarece se adreseaza in special IMM-urilor, Dendrio a lansat si o campanie numita „Business Continuity” prin intermediul careia intreprinderile mici si mijlocii pot beneficia gratuit de software Cisco, Microsoft si Amazon, pentru a se asigura continuitatea afacerilor in aceasta perioada. In alte stiri, compania va pune la dispozitia actionarilor mijloace electronice pentru ca acestia sa-si poata exercita dreptul de vot in cadrul AGA din 29 aprilie. (Sursa: comunicat companie, Economica.net)
    SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) Pret curent 0.314 (+1.{etoroCFDrisk}%) MCap 0.68 mld P/E 3.73 P/BV 0.54 P/S –
    Actiunile SIF Transilvania au fost suspendate de la tranzactionare dupa ce ASF a respins in sedinta de ieri autorizarea lui Mihai Fercala si a altor doua persoane ca membri ai directoratului SIF3. Aceasta decizie a fost motivata prin faptul ca documentatia depusa a fost incompleta, desi ASF a somat de mai multe ori societatea cu privire la aceasta problema. In acest sens, suspendarea de la tranzactionare va inceta in data de 24 aprilie. (Sursa: Bursa.ro)
  • Producatorul german Daimler a anuntat ca se asteapta sa raporteze o scadere de 70% a cifrelor cheie pentru T1 2020, dupa ce vanzarile au fost afectate de extinderea epidemiei COVID-19. Daimler a raportat un profit preliminar inaintea platii dobanzilor si impozitului pe profit (EBIT) de 716 mil. EUR, cu 68.9% mai mic decat in T1 2019 si se asteapta la venituri si vanzari totale in 2020 mai mici fata de anul precedent. (Sursa: Reuters.com)
  • Producatorul francez de automobile, Renault, a anuntat ca a inregistrat o scadere de 19.2% a veniturilor din T1 2020, acestea insumand 10.13 mld. EUR, de asemenea declarand ca este prea devreme pentru a putea evalua efectul epidemiei coronavirusului asupra rezultatelor sale financiare. Grupul Renault a anuntat deja ca nu va repartiza dividende si a restrans estimarile pentru anul curent. In T1 2020, Renault ar fi vandut pentru prima data mai multe masini in Rusia decat in Franta, dupa ce a scazut semnificativ cererea de masini in Europa. (Sursa: Reuters.com)
  • Compania cunoscuta pentru platforma sa Zoom, a anuntat un nou update al functiilor de criptare al conferintelor video pentru a mentine confidentialitatea convorbirilor. Imbunatatirea vine dupa ce au fost inregistrate mai multe incidente privind securitatea platformei. Aceasta a inregistrat o crestere de 100 milioane de utilizatori in ultimele 22 de zile, ajungand la un maxim de 300 de milioane pe zi. (Sursa: Reuters.com)
  • Compania americana Apple are in plan repararea unor probleme privind securitatea telefoanelor sale. Eroarea a fost descoperita de o firma privata, angajata sa investigheze un atac cibernetic din 2019. Aceasta a descoperit ca problema, care exista si pe iPhone si pe iPad, se afla in aplicatia Mail si le-ar fi permis atacatorilor sa obtina informatii de pe device-uri. Conform acestora, peste jumatate de milliard de telefoane ar fi fost expuse. Un reprezentant de la Apple a confirmat problema si a anuntat ca firma a dezvoltat un program care va rezolva eroarea si care va fi instalat odata cu urmatorul update. (Sursa: Reuters.com)
  • Compania producatoare de vin, Purcari Wineries, si-a informat actionarii cu privire la spitalizarea a 5 angajati suspecti de coronavirus, toti facand parte din Vinaria Bostavan din Sudul Moldovei. Avand in vedere ca s-a stopat activitatea la toate cele 4 platforme de productie pana la 4 mai (inclusiv pe perioada sarbatorilor de Paste), conform asteptarilor companiei, nu ar trebui sa existe perturbari ale activitatii de livrare. De asemenea, Purcari a coordonat testarea la un laborator privat a angajatilor ce au intrat in contact cu persoane infectate cu coronavirus. (Sursa: comunicat companie, ZF.ro)
  • Producatorul de software, Life is Hard, a anuntat masurile adoptate in contextul COVID-19. Printre acestea se regaseste diminuarea veniturilor salariale cu 10% la nivelul angajatilor, 25% la nivelul managementului si 60% pentru Directorul General. De asemenea, costurile neesentiale au fost reduse la minim, in timp ce s-a creat cadrul necesar pentru ca toti angajatii sa poata lucra de acasa. Totodata, compania a alocat resurse suplimentare pentru accelerarea proiectelor de Telemedicina din portofoliul curent. (Sursa: comunicat companie)
  • Atat membrii managementului executiv, cat si angajatii SIF Moldova vor fi remunerati cu 5.8 milioane de actiuni SIF2, reprezentand 0.584% din capitalul social al companiei. Demersurile pentru acest tip de recompensare a angajatilor au fost facute in vederea respectarii legislatiei in vigoare, care prevede ca cel putin 50% din remuneratia variabila a membrilor structurii de conducere si a angajatilor trebuie sa fie facuta in actiuni ale companiei. De mentionat este faptul ca actiunile sunt oferite ca remuneratie pentru activitatea angajatilor din exercitiul financiar 2018. (Sursa: ZF.ro)
  • Compania cunoscuta pentru aplicatia sa, Snapchat, in cadrul careia mesajele dispar dupa deschidere, a anuntat un numar de utilizatori activi zilnici de 229 milioane in T1 2020, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut si peste asteptarile de 224.68 milioane. In T4 2019, numarul utilizatorilor activi zilnici era de 218 milioane. Veniturile trimestriale, obtinute in prinicipal prin reclamele de pe aplicatie, de 462.47 mil. USD au crescut cu 44% fata de T1 2019, fiind peste asteptarile de 428.80 milioane. In urma publicarii rezultatelor, in sedinta after-hours cotatia actiunilor SNAP era in crestere cu peste 20%. (Sursa: Reuters.com)
  • Compania cunoscuta pentru plaftorma sa de streaming Netflix a publicat rezultatele aferente T1 2020. Netflix a inregistrat un castig pe actiune de 1.57 USD (GAAP) sub asteptari cu 0.07 USD. La nivelul veniturilor trimestriale, de 5.77 mld. USD, in crestere cu 27.7% fata de T1 2019, compania a raportat peste asteptari cu 20 mil. USD. Abonamentele platite de streaming la nivel global au ajuns la 182.86 milioane, in crestere cu 22.8% fata de T1 2019 si peste estimarile companiei de 174.09 milioane, inregistrand 15.77 milioane de noi utilizatori platitori in T1 2020. In schimb, Netflix a anuntat ca in perioada iulie-decembrie 2020, se asteapta la un numar mai mic de noi utlizatori, odata ce perioada de carantina se va termina, in timp ce in trimestrul curent estimeaza ca vor inregistra inca 7.5 milioane de noi utilizatori. (Sursa: SeekingAlpha.com, Reuters.com)
  • Facebook a investit 5.7 mld. USD in Jio Platforms Ltd, detinut de un conglomerat din India, Reliance Industries. Facebook ar fi ajuns la o detinere de aprox. 9.9% din compania indiana. Jio Platforms detine mai multe branduri, inclusiv compania de telecomunicatii Reliance Jio, care este considerata a fi prima din industria sa in India dupa numarul de utilizatori si venituri. Serviciul WhatsApp, parte a grupului Facebook, inregistreaza peste 400 de milioane de utilizatori in India, iar gigantul american ar planui transformarea acestui serviciu in unul cu plata. (Sursa: CNBC.com)
  • Romcarbon a anuntat incheierea unui antecontract de vanzare-cumparare cu Office & Logistic SRL ce are ca si obiect promisiunea vanzarii unor imobile din Iasi ce apartin companiei producatoare de ambalaje. Astfel, tranzactia este estimata la 250 mii EUR, fara TVA, si consta in vanzarea unui teren in suprafata de 2487 mp. impreuna cu toate constructiile amplasate pe acest teren. (Sursa: comunicat companie)
  • Rompetrol a clarificat faptul ca cele 3 propuneri de acordare de dividende au venit din partea unui actionar minoritar, anume KJK Balkan Holding S.a.r.l, si nu din partea actionarului majoritar, KMG International NV. Astfel, cel mai probabil, propunerea ce va fi votata in cadrul AGOA din 27 aprilie 2020 va fi cea propusa de actionarul majoritar, respectiv acordarea unui dividend de 0.03 RON per actiune, avand un randament de 7% (calculat la pretul de inchidere din 16.04.2020). (Sursa: comunicat companie)
  • SAP a publicat rezultatele financiare trimestriale sub asteptarile pietei, atat la nivelul profitului cat si al veniturilor totale. Compania germana a inregistrat un castig per actiune de 0.85 EUR, sub asteptari cu 0.09 EUR. Veniturile totale de 6.52 mld. EUR, in crestere cu 6.5% fata de aceeasi perioada a anului trecut au fost cu 10 mil. EUR sub asteptari. (Sursa: SeekingAlpha.com)
  • IBM a raportat rezultatele financiare trimestriale aferente perioadei ianuarie—martie 2020, inregistrand un castig per actiune de 1.31 USD (GAAP), depasind cu 0.02 USD asteptarile. La nivelul veniturilor trimestriale, de 17.57 mld. USD, in scadere cu 3.5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, IBM a raportat cu 50 mil. USD sub asteptari. CEO-ul companiei a anuntat ca retrage previziunile pentru anul 2020, dupa ce a observat o schimbare in comportamentul clientilor, acestia reducandu-si cheltuielile odata cu raspandirea COVID-19, rezultand in scaderea vanzarilor de software. De asemenea, CEO-ul a declarat ca 70% din venituri sunt reprezentate de industrii ce sunt afectate moderat sau la nivel minim de epidemia coronavirusului, precum companiile din sectorul de sanatate sau telecomunicatii. (Sursa: Reuters.com, SeekingAlpha.com)
  • General Electric a anuntat ca a obtinut o facilitate de credit extinsa, cu un sindicat de 32 de banci, avand o suma initiala de 15 mld. USD, avand scadenta pe 17 aprilie 2020. Prin aceasta noua creditare, compania doreste sa refinanteze imprumutul initial de 20 mld. USD ce trebuia sa ajunga la scadenta in mai 2021. (Sursa: Reuters.com)
  • Cel mai mare lant american de cafenele Starbucks a anuntat introducerea unui meniu vegan in cadrul cafenelelor sale din China, astfel, deschizand o noua piata pentru compania Beyond Meat. Starbucks a redeschis majoritatea cafenelelor din China dupa ce au fost inchise mai multe luni datorita epidemiei COVID-19. Introducerea noului meniu de pranz este un pas important pentru Beyond Meat care nu a activat pana acum pe pietele asiatice, unde alternativele la carne nu au inregistrat aceeasi popularitate ca in Europa sau America. (Sursa: Reuters.com)

Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.