Smarter_way_USA

#bursapescurt: Știrile business ale zilei 24 ianuarie 2020

  • Banca Transilvania a devenit membru al Asociatiei pentru Relatii cu Investitorii la Bursa, din cadrul careia mai fac parte com- panii precum Alro, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Antibiotice sau Teraplast. Reprezentantii bancii si-au motivat decizia prin faptul ca este nevoie de un dialog coerent intre companii si investitori pe baza caruia sa se cladeasca o mai buna incredere in mediul de afaceri. In alte stiri, Banca Transilvania a cumulat tranzactii de aproximativ 31.86 mil. RON ieri, ajungand la 46.9% din rulajul total al Pietei Principale de la BVB. (Sursa: zf.ro, bursa.ro)
  • ASF a aprobat in data de 22 ianuarie 2020 solicitarea Fondului Proprietatea de a initia o oferta publica de cumparare a maxi- mum 200 mil. actiuni si certificate globale de depozit avand la baza actiuni (GDR) la pretul de 1.39 RON per actiune, respectiv valoarea in USD a 69.50 RON per GDR. (Sursa: comunicat companie)
  • Sapte detinatori de automobile Tesla au pornit un proces colectiv impotriva companiei, sub acuzatia ca automobilele acestora au accelerat subit, conducand la mai multe accidente, conform surselor Bloomberg. Prin intermediul blog-ului propriu, Tesla a negat orice problema tehnica, clasificand aceste acuzatii ca fiind false, menite sa influenteze negativ cotatia actiunilor. (Sursa: SeekingAlpha.com)
  • Gigantul american a anuntat ca Amazon Music a depasit pragul de 55 milioane de utilizatori la nivel global. Numarul de utiliza- tori Amazon Music Unlimited a crescut cu mai mult de 50% fata anul trecut in SUA, Marea Britanie, Germania si Japonia si s-a dublat pe pietele recente. In alte stiri, Natiunile Unite cer investigarea legaturii printului Arabiei Saudite cu atacul cibernetic asupra telefonului CEO-ului Amazon Jeff Bezos din 2018, acesta deschizand un mesaj virusat crezand ca e din partea lui Mo- hammed bin Salman. (Sursa: SeekingAlpha.com)
  • Cotatia actiunilor General Electric a scazut pentru a sasea sedinta consecutiva, reprezentand a zecea scadere din ultimele 11 zile. Analistii de la Bank of America estimeaza ca posibila amanare a productiei aeronavelor 737 MAX produse de Boeing din cauza intarzierii primirii aprobarii din partea autoritatilor ar putea reprezenta un risc pentru GE, Honeywell, Parker-Hannifin, Eaton si Rexnord, toate aceste companii fiind implicate in proiectul MAX. General Electric urmeaza sa raporteze rezultatele financiare trimestriale pe 29 ianuarie. (Sursa: SeekingAlpha.com)
  • CEO-ul companiei Boeing, Dave Calhoun a declarat ca se asteapta sa reia productia aeronavelor model 737 MAX inainte de primirea aprobarii de reluare a zborurilor pentru aeronavele blocate la sol. Conform surselor CNBC, aeronavele 737 MAX ar putea fi blocate la sol pana la jumatatea anului 2020 pana primesc aprobarea din partea autoritatilor. CEO-ul companiei a mai declarat ca nu planuieste sa amane sau sa reduca dividendele. In alte stiri, David Calhoun a anuntat ca Boeing ia in considerare lansarea unui nou model de aeronava, de marimea medie, de 220-270 pasageri. (Sursa: Reuters.com, SeekingAlpha.com, CNBC.com)
  • Nuclearelectrica anunta radierea sechestrului pe 67 mil. actiuni cu o valoare nominala de 10 RON/actiune detinute de Statul Roman prin Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri. Decizia vine ca urmare a recuperarii integrale a prejudiciului de catre fratii Micula. (Sursa: Bursa.ro)
  • Actionarii companiei Alro, cea mai mare companie producatoare de aluminiu din Romania si Europa, au decis ieri in adunarea extraordinara contractarea unei noi facilitati de credit in valoare de 40 mil. USD. Decizia a fost luata cu scopul finantarii, respec- tiv refinantarii cheltuielilor cu investitiile programului 2018-2019. In anul 2019, Alro Slatina a raportat o pierdere de 22.72 mil. RON datorata pretului in scadere al aluminiului in plan mondial. (Sursa: Bursa.ro)
  • Netflix a obtinut venituri in valoare de 5.46 mld. USD in T4 2019, in crestere cu 30.{etoroCFDrisk}% fata de aceeasi perioada a anului 2018 si cu 20 mil. USD peste asteptari. Astfel, profitul net obtinut in perioada mentionata a anului trecut a ajuns la 586 mil. USD, cres- cand de aproximativ 3.3 ori fata de T4 2018. Numarul de abonati a crescut cu 8.8 milioane, cu 1.2 milioane mai mult decat esti- marile companiei. De notat este ca rezultatele vin si in contextul lansarii unor doua mari alte servicii de streaming, Disney+ si Apple TV+. Cotatia actiunilor NFLX este in crestere cu peste 2% in tranzactionarea after-hours. (Sursa: raport companie, seekin- galpha.com)
  • Compania Xerox ar pregati o lista de 11 persoane pentru a fi propuse sa intre in Consiliul de Administratie al HP, conform surse- lor WSJ, Xerox continuand cu planul de preluare evaluat la 33.5 mld. USD. In ultimele saptamani, Xerox ar fi achizitionat o parte din HP, reprezentand o detinere redusa, insa care permite nominalizarea unor noi membrii CA in cadrul AGA din vara anului curent. Termenul limita pentru nominalizari ar fi la sfarsitul acestei saptamani. (Sursa: SeekingAlpha.com)
  • Hyundai a raportat un profit operational trimestrial de 1.07 mld. USD, mai mare decat cel asteptat datorita vanzarilor de SUV- uri precum Tucson si Palisade, iar profitul net a fost de aprox 723 mil. USD. In timp ce anul trecut, in acelasi trimestru, com- pania inregistra o pierdere. Ca urmare a noilor informatii, cotatia actiunilor a inregistrat un avans de 5%. (Sursa: Reuters.com)
  • IBM a raportat venituri de 21.7 mld. USD obtinute in T4 2019, in crestere cu cca. 0.1% fata de T4 2018. In ceea ce priveste profitul net, acesta s-a majorat cu 88% fata de ultimul trimestru din 2018, atingand valoarea de 3.67 mld. USD. Asadar, profitul anual a inregistrat valori peste asteptari, stimulat, in principal, de activitatea de cloud computing a Red Hat Inc., achizitionata in 2019 cu aproximativ 34 mld. USD. (Sursa: reuters.com)
  • Astazi, compania Toyota a anuntat ca va rechema in service 3.4 milioane de automobile la nivel global, datorita unei defectiuni electrice ce poate rezulta ca in cazul unui accident, airbag-urile sa nu functioneze. Majoritatea automobilelor sunt din SUA, 2.9 milioane, iar modelele afectate sunt generatia 2011-2019 Corolla, 2011-2013 Matrix, 2012-2018 Avalon si 2013-2018 Avalon Hybrid. (Sursa: Reuters.com)
  • Rompetrol Well Services a incheiat acorduri cu OMV Petrom S.A. in valoare cumulata de 23.5 mil. EUR, suma ce depaseste 10% din cifra de afaceri neta a companiei. Astfel, durata acestor acorduri este de 4 ani si prespun prestarea de servicii de cimentare. (Sursa: comunicat companie)
  • Actiunile Conpet Ploiesti s-au apreciat ieri cu 1% dupa ce compania a anuntat vineri radierea sechestrului asupra actiunilor de- tinute de Statul Roman. La finalul anului trecut, Judecatoria sectorului 5 Bucuresti a decis suspendarea provizorie a sechestrului asupra unui numar de 5 mil. de actiuni COTE. (Sursa: comunicat companie, ZF)
  • Vrancart a anuntat ca data de stabilire a pretului de conversie a obligatiunilor (VNC24) in actiuni 28.01.2020. Astfel, orice deti- nator de obligatiuni poate opta pentru conversia unei parti sau a intregului principal in actiuni ordinare ale companiei. (Sursa: comunicat companie)
  • Facebook va angaja in Londra, in cursul anului, 1,000 de persoane in activitati ce presupun dezvoltarea si siguranta produselor. Facebook ar putea ajunge la un numar de 4,000 de angajati in Londra. Conform declaratiilor reprezentantilor companiei, mai mult de jumatate din noile locuri de munca vor fi in tehnologie precum inginerie software si data science. (Sursa: Reuters.com)
  • Boeing ar fi in discutii cu bancile pentru a imprumuta 10 mld. USD pentru a putea suporta costurile in crestere privind aerona- vele 737 Max, conform unor surse Reuters. CNBC a raportat ca ar fi obtinut deja 6 mld. USD de la banci si ar incerca sa ob- tina finantare aditionala. In alte stiri, Presedintele CA al companiei de leasing Air Lease, ce detinte 150 de aeronave 737 Max blocate la sol, a declarat ca Boeing ar trebui sa renunte la brandul Max din motive comerciale si sa redenumeasca linia de aero- nave. (Sursa: Reuters.com)
  • Uber a anuntat vanzarea afacerii de livrare de mancare din India catre principalul competitor de pe aceasta piata, Zomato, in schimbul a 10% participatie in cadrul companiei. Start up-ul Zomato este sustinut de catre Ant Financial, companie afiliata a grupului chinez Alibaba, si este evaluat la aproximativ 3 mld. USD. (Sursa: Reuters.com)
  • Producatorul japonez Suzuki va incepe productia modelului Vitara in fabrica din Ungaria. Lansarea noului model a avut loc in prezenta prim ministrului Viktor Orbán si al CEO-ului Suzuki Motor Corporation, Osamu Suzuki. Producatorul planuieste sa con- struiasca 70,000 noi masini in primul an din acest model cu ajutorul a 74 de furnizori locali. In alte stiri, incepand cu anul acesta uzina din nordul Ungariei va produce 70% din automobile cu motoare hibride, acestea fiind destinate pietelor europene. (Sursa: comunicat companie, bursa.ro)
  • Santierul Naval Orsova, producator de nave fluviale, si-a bugetat pentru anul 2020 venituri totale de 66.9 mil RON si un profit net de 3.18 mil. RON. Astfel, compania se asteapta la cheltuieli totale de 63.16 mil. RON, aproband un program de investitii de aproximativ 4 mil. RON, ce va fi derulat pe parcursul anului. Compania este detinuta in proportie de 49.9% de SIF3, 28% de SIF5 si 13.1% de catre SIF4. (Sursa: ZF.ro)
  • Cristian Logofatu, CFO al Bittnet a declarat ca se asteapta ca in primul an de la transferul pe piata principala, compania, ce activeaza in prezent pe piata AeRO, sa fie inclusa in indicele BET-XT. Aceste afirmatii vin in baza faptului ca, Bittnet si-a crescut valoarea de peste 17 ori de la listarea actiunilor pe piata AeRO in 2015, dar si pentru ca actiunile companiei au fost in primele 17 cele mai tranzactionate de la BVB. Acesta se asteapta ca transferul pe piata principala sa aiba loc in prima jumatate a anului curent. (Sursa: Zf.ro)
  • Transelectrica a redus tariful de transport al energiei electrice cu 1.96%, ca urmare a reducerii contributiei catre ANRE de la 2% la 0.2% din cifra de afaceri. Asadar, tariful mediu reglementat incepand cu data de 16 ianuarie 2020 este de 17.97 RON pe MWh. (Sursa: Bursa.ro)
  • Transgaz a anuntat ca in urma inchiderii balantei de gaze pentru 2019 a inregistrat un minim istoric de 0.49% reprezentand ponderea consumului tehnologic din gaze naturale vehiculate, scazand sub pragul de 0.5% si fiind comparabil cel al celor mai mari si performanti operatori de transport si sistem din UE. (Sursa: comunicat companie)
  • Compania germana este in discutii cu producatorul chinez de baterii, Guoxuan High-Tech Co Ltd, in vederea unei cooperari strategice atat tehnica, cat si in termeni de capital. Producatorul chinez a anuntat ca sunt in discutii si nu au semnat inca un acord de parteneriat. Vineri, Reuters a anuntat ca Volkswagen se pregateste sa achizitioneze 20% din Guoxuan. (Sursa: Reuters.com)
  • Consiliul de Administratie al Tesla a aprobat achizitionarea unui teren de 300 de hectare in Brandenburg, in partea estica a Germaniei, pentru suma preliminara de 40.91 mil. EUR. Prin deschiderea unei noi fabrici, Tesla ar putea crea pana la 7,000 de noi locuri de munca in Germania. (Sursa: Reuters.com)
  • Una dintre subsidiarele Airbus, Skytra Ltd, se pregateste sa lanseze un produs financiar ce ar putea ajuta in hedging-ul clientiilor sai, liniile aeriene. Skytra Ltd planuieste sa lanseze in cursul anului diverse contracte futures sau options ce vor fi listate la bursa si vor ajuta liniile aeriene sa isi gestioneze mai eficient riscurile. (Sursa: Reuters.com)
  • Furnizorul de servicii media, Spotify, se afla in discutii avansate pentru cumpararea site-ului de podcast The Ringer, fondat de cunoscutul Bill Simmons, fost colaborator al ESPN. Aceasta achizitie ar aduce in jur de 30 de alte podcast-uri in libraria Spotify. Investitia vine ca urmare a unui plan amplu in care compania a investit deja in jur de 400 mil. USD. (Sursa: Seekinglapha.com)
  • SN Nuclearelectrica SA a anuntat ca in data de 16.01.2020 Consiliul de Administratie al companiei a luat act de renuntarea domnului Adrian Dumitriu la functia de Director Financiar incepand cu data de 31.03.2020. Astfel, compania a decis mandata- rea Comitetului de Nominalizare si Remunerare pentru a se ocupa de procesul de selectie. (Sursa: comunicat companie)
  • Consiliul de supraveghere al SIF Transilvania a anuntat ca presedintele companiei, Mihai Fercala, urmeaza sa primeasca un mandat de 4 ani daca va obtine aprobarea ASF, devenind astfel cel mai longeviv director general/presedinte executiv al unei companii listate la BVB. (Sursa: Zf.ro)
  • Banca americana, Morgan Stanley, a raportat un profit de 2.24 mld. USD in trimestrul al 4-lea, in crestere cu 46% fata de aceeasi perioada a anului 2018. Veniturile inregistrate au crescut, de asemenea cu 27%, atingand valoarea de 10.86 mld. USD si depasind asteptarile analistilor cu mai mult de 1 mld. USD. Cea mai mica divizie a companiei, cea de consultanta pentru inves- titii, a depasit estimarile specialistilor cu mult, aducand venituri de 1.36 mld. USD, cu cca. 783.2 mil. USD peste asteptari. (Sursa: CNBC.com)
  • Conform Reuters, Volkswagen ar urma sa achizitioneze o participatie de 20%, care la valoarea curenta a companiei ar insemna cca. 560 mil. USD, din compania chineza producatoare de baterii electrice, Guoxuan High-tech Co Ltd. Aceasta ar marca prima detinere directa intr-o companie chineza producatoare de baterii electrice, fapt ce ar ajuta la atingerea obiectivului de a vinde 1.5 mil. de automobile electrice si hibride in China pana in anul 2025. (Sursa: Reuters.com)
  • Patru companii au depus documentele privind darea in judecata la o curte federala impotriva gigantul Facebook Inc, acuzand compania ca ar fi avut un comportament anticoncurential prin retragerea dreptului de acces de tip dezvoltator la platforma sa. Daunele cerute de aceste companii nu au fost specificate, in timp ce Facebook nu a raspuns la solicitatarea jurnailistilor Reuters. (Sursa: Reuters.com)
  • Societatea mama a Google, Alphabet Inc a devenit a patra companie americana a carei capitalizare de piata a depasit 1 trilion de dolari. Cotatia actiunilor GOOGL a inregistrat un avans de aproape 17% in ultimele 3 luni, depasit performanta indice- lui S&P 500 in aceeasi perioada cu aproximativ 6 puncte procentuale. Pe langa Google, companiile ce au atins o capitalizare de 1 trilion USD sunt Apple, Amazon.com si Microsoft. (Sursa: Reuters.com)
  • Comcast si NBC Universal lanseaza din 15 aprilie pentru clientii Comcast si din 15 iulie in SUA, noul serviciu de streaming Pea- cock, asteptandu-se ca persoanele care au renuntat la serviciile clasice de TV vor opta pentru accesarea unui serviciu de streaming gratuit dar ce va contine reclame. (Sursa: Reuters.com, Seekingalpha.com)
  • Actiunile companiei Prodplast s-au depreciat pe parcursul zilei de miercuri cu 7.5% in contextul aprobarii de catre ASF a docu- mentului de oferta publica de cumparare a 1.69 milioane actiuni, ceea ce reprezinta 9.9% din capitalul social al firmei. Ras- cumpararea se va face la pretul de 2.52 RON/unitate, iar valoarea tranzactiei s-ar putea ridica la valoarea de 4.27 mil. RON. (Sursa: Zf.ro)
  • Directorul general al companiei Teraplast, Alexandru Stanean, a achizitionat un numar de 138,518 actiuni ale producatorului de materiale de constructii in valoare aproximativa de 40,000 RON. Tranzactia s-a realizat la preturi cuprinse intre 0.287 RON/ actiune si 0.289 RON/actiune. La ultima cotatie din ziua de 15 ianuarie, pretul unei actiuni TRP atingea 0.294 RON/actiune. (Sursa: Bursa.ro)
  • Presedintele Donald Trump cere companiei Boeing sa urgenteze rezolvarea probelemelor cu aeronavele model 737 MAX imo- bilizate la sol, deoarece genereaza un impact semnificativ asupra economiei americane. Presedintele SUA a mai declarat ca oprirea productiei aeronavelor 737 MAX ar putea reduce anual cu 0.5% PIB-ul. (Sursa: Reuters.com)
  • Apple ar fi livrat 60 de milioane de AirPods in 2019, inregistrand o crestere de aproape 100% a vanzarilor acestui produs, con- form datelor oferite de Strategy Analytics. Livrarile Apple ar reprezenta mai mult de 50% din piata globala a castilor wireless vandute in 2019, fiind urmate de cele ale companiilor Xiaomi si Samsung cu putin peste 10% fiecare. (Sursa: SeekingAlpha)
  • Goldman Sachs a raportat un castig net pe actiune sub asteptarile pietei, in T4 2019 inregistrand 4.69 USD/actiune, fiind sub asteptari cu 0.42 USD. Veniturile trimestriale de 9.96 mld. USD, in crestere cu 23.3% au depasit cu 1.4 mld. USD asteptar- ile. Profitul net trimestrial al GS a inregistrat o scadere de 22% datorita cheltuielilor cu litigiile, compania fiind implicata in scandalului din Malaezia. Excluzand aceste cheluieli, castigul per actiune ar fi de 7.64 USD/act. (Sursa: SeekingAlpha, CNBC.com)
  • Bank of America, a doua banca din SUA dupa active, a raportat venituri totale specifice trimestrului al 4-lea din 2019 in valoare de 22.3 mld. USD, in scadere cu 1% fata aceesi perioada a anului 2019. Astfel, profitul trimestrial al companiei a ajuns la 7 mld. USD, mai mic cu 4% decat in trimestrul 4 din 2018. In pofida acestor scaderi, castigul pe actiune de 0.74 USD a de- pasit asteptarile analistilor cu 0.05 USD. (Sursa: raport companie, Seekingalpha.com)
  • Hyundai si Kia investesc 100 mil. EUR intr-o companie ce planifica inceperea vanzarii de dube alimentate pe baterie din 2021. In declaratia companiei Arrival Ltd, aceasta afirma ca va colabora cu Hyundai si Kia pentru a dezvolta o serie de masini electrice. (Sursa: Reuters.com)
  • Grupul austriac OMV a anuntat ca a depasit pragul de 500,000 de barili echivalent petrol pe zi in perioada octombrie- decembrie 2019, cu 4.16% mai mult decat in trimestrul anterior. Aceasta crestere se datoreaza in mare parte unor proiecte achizitionate in Abu Dhabi, Noua Zeelanda si Malayezia. De asemena, compania a mai informat ca vanzarile totale de produse rafinate au ajuns la 5.17 milioane tone in trimestrul patru, in scadere cu 7.6% fata de trimestrul al treilea, contributia OMV Petrom fiind de 1.41 milioane tone. (Sursa: bursa.ro)
  • SIF5 va incepe procesul de rascumparare a 6.6% din societate in vederea reducerii capitalului social. Tranzactia va fi in valoare de 106 mil. RON. la un pret maxim de 2.75 RON per actiune. Astfel, din toamna anului 2019 si pana in prezent pretul actiunilor SIF5 au crescut cu aproximativ 23%, atingand nivelul de 2.7 RON la sfarsitul sesiunii de tranzactionare de ieri. (Sursa: zf.ro)
  • Ieri, Delta Airlines a publicat raportarile la T4 2019, iar profitul se situeaza peste asteptarile initiale datorita ieftinirii combustibilului si cererii ridicate pentru calatoria cu avionul. Veniturile companiei au crescut cu 6.5% pana la 11.44 mld. USD, pentru cele trei luni incheiate la 31 decembrie 2019. Dintre acestea se remarca veniturile din produse de lux precum clasa de business ce au crescut cu 9% pana la 3.7 mld. USD. (Sursa: CNBC.com)
  • Banca spaniola Sabadell a incheiat un contract cu IBM in valoare de 1 mld. EUR pentru mentenanta si revizia sistemului IT al companiei in urmatorii zece ani. IBM ofera servicii cloud de tip hibrid in urma achizitionarii Red Hat Software. (Sursa: reuters)
  • J.P. Morgan Chase a raportat ieri rezultatele pentru T4 2019, mult peste asteptarile analistilor. Cifrele au aratat o crestere semnificativa de 86% in veniturile provenite din tranzactionarea obligatiunilor ajungand la 3.4 mld USD fata de 2.61 mld USD cat era preconizat. In urma publicarii rezultatelor, cotatia actiunilor a inregistrat o crestere de 2.1% pe parcursul zilei. CEO-ul companiei, Jamie Dimon a declarat ca banca de investitii a produs un profit record in ultimul trimestru. (Sursa. CNBC.com)
  • Citigroup a raportat ieri rezultatele trimestriale pentru T4 2019, iar cotatia actiunilor a crescut cu 1.6%. Veniturile din tranzactionarea cu obligatiuni ale grupului au crescut cu 49%, comparativ cu perioada similara a anului precedent. De asemenea, pentru anul 2019 compania a inregistrat un profit de 8.04 USD/actiune, in crestere cu 21% fata de 2018. Vanzarile cardurilor de credit de marca au inregistrat un avans de 10% in T4 2019. (Sursa: CNBC.com)
  • Cotatia actiunilor WFC a scazut cu peste 5% in sedinta de tranzactionare de ieri, dupa ce compania a raportat rezultatele financiare aferente T4 2019 sub asteptarile pietei. Veniturile companiei de 19.86 mld. USD, in scadere cu 5.3%, sunt sub asteptari cu 250 mil. USD. Castigul net per actiune in T4 a fost de 0.60 USD, sub aseptari cu 0.52 USD. (Sursa:SeekingAlpha)
  • Astazi, Hyundai a lansat primul SUV sub brandul Genesis, gama premium a companiei coreene. Prin lansarea acestui model, Hyundai doreste sa atraga si populatia mai tanara, media de varsta sa pentru conducatorii de Genesis fiind de 62 de ani. Principala piata pe care sunt comercializate autovehiculele sub brandul Genesis este Coreea de Sud (70%), iar restul in Statele Unite. (Sursa: Reuters)
  • Transelectrica a anuntat semnarea de catre dl. Corneliu-Bogdan Marcu a declaratiei privind acceptul mandatului de membru provizoriu in cadrul Directoratului, din data de 9 ianuarie si pana in 20 aprilie 2020. (Sursa: comunicat companie)
  • In convocatorul publicat de companie, pentru AGA din 10 februarie, Transgaz propune achizitionarea serviciilor de consultanta, asistenta si reprezentare juridica. Conform ZF, aceasta decizie ar putea veni pe fondul unei posibile amenzi de catre Consiliul Concurentei, in valoare de aproximativ 4% din cifra de afaceri a companiei, privind diverse licitatii derulate de catre TGN in pe- rioada 2009—2011. TGN a anuntat ca in prezent toate licitatiile sunt organizate online, pe Sistemul Electronic al Achizitiilor Publica—SICAP. (Sursa: ZF.ro, InvestingRomania.ro)
  • OMV Petrom a anuntat primirea unei solicitari din partea Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, ce detine o participatie de aprox. 20.64% din capitalul social al companiei, conform careia solicita o convocare AGA pentru revocarea dnei. Sevil Shhaideh din calitatea de membru in Consiliul de Supraveghere al SNP. De asemenea, in cadrul solicitarii se propune ca mandatul noului membru sa fie pana in 28 aprilie 2021, durata ramasa neexecutata din mandatul predecesorului membru. (Sursa: comunicat companie)
  • Potrivit declaratiei vicepresedintelui pentru China al Daimler AG (DAI), aceasta va construi prin intermediul Mercedes-Benz masini electrice sub marca Smart impreuna cu compania auto chineza Zhejiang Geely Holding pornind de la o capacitate de baza de 150,000 de autovechicule. (Sursa: Reuters)
  • Ford a anuntat ca vanzarile de masini catre China au inregistrat o scadere de 26.1%, ajungand la cca. 567 mii de masini vandute la nivelul anului 2019. Acesta reprezinta al treilea an consecutiv de scaderi pe a doua cea mai mare piata de desfacere a producatorului de masini. Principalul sau competitor, General Motors, a declarat saptamana trecuta ca vanzarile pe piata din China au scazut cu 15% in anul 2019. (Sursa: CNBC.com)
  • Airbus a anuntat ca in 2019 comenzile nete au crescut cu 3%, avans situat sub cel al livrarilor care au crescut cu 7.9%, situatie care nu este considerata ideala si a survenit si in 2018. (Sursa: Reuters)
  • Alianta Renault – Nissan este, se pare, in pericol. Potrivit FT, inalti oficiali ai grupului nipon au accelerat planurile de separare de Renault (FR.RNO), in ciuda eforturilor lui Jean-Dominique Senard, presedintele concernului francez, de a pastra alian- ta. (Sursa: Financial Times)
  • Familia Peugeot, care va controla 6.2% din al patrulea producator auto al lumii dupa ce fuziunea dintre Peugeot si Fiat Chrysler (IT.FCA, US.FCAU) va deveni finala, intentioneaza sa isi creasca rapid ponderea detinuta in noua companie, in acest sens, deti- nand optiuni pentru cel putin inca 2.5% din actiunile viitorului grup auto. (Sursa: Reuters)
  • Banca Transilvania a anuntat ca a atins 4 milioane de carduri emise, dintre care 500,000 sunt carduri de credit, consolidandu-si astfel pozitia de lider pe piata cardurilor din Romania. Conform comunicatului companiei, TLV detine in prezent o cota de piata de peste 22%. (Sursa: economica.net)
  • In anul 2019, producatorul german a vandut 2.34 milioane de automobile pentru pasageri Mercedes-Benz, devenind astfel al noulea an consecutiv in care inregistreaza vanzari record. Conform Daimler, aceasta ar fi prima companie dupa numarul de masini de lux vandute, dar BMW nu a publicat inca cifrele pentru 2019. In 2018, BMW a vandut 2.52 milioane de vehicule, in timp ce Daimler doar 2.46 milioane masini sub brandul Mercedes-Benz si Smart. (Sursa: Reuters.com)
  • CEO-ului companiei Air Lease Corp a declarat ca Boeing ar putea fi determinat sa reduca productia aeronavelor 787 Dreamliners la 10 pe luna, in urma scaderii cererii din China. Anul trecut, Boeing anunta ca se asteapta la reducerea productiei acestui tip de aeronave la sfarsit de 2020 la 12 pe luna, in scadere fata de cele 14 pe care le produce in fiecare luna in prezent. Anuntul a venit pe fondul anularii unor comenzi si a unei cereri scazute. In alte stiri, oficialii americani au declarat joi ca exista noi informatii ce atesta ca rachetele iraniene au fost responsabile pentru prabusirea aeronavei Boeing in Iran. (Sursa: NYTi- mes.com, Reuters.com)
  • Cotatia actiunilor Apple a crescut cu peste 2%, atingand un nou punct de maxim de peste 309 USD/actiune, dupa ce vanzarile de Iphone-uri in China au crescut cu peste 18%. Compania a livrat 3.2 milioane de telefoane in luna decembrie 2019 pe piata chineza, in crestere fata de 2.7 milioane livrate in aceeasi luna a anului precedent. (Sursa: CNBC.com)
  • Pozitia de CFO a diviziei de sanatate din cadrul grupului Alphabet a fost ocupata de fostul CFO al Tesla, Deepak Ahuja. La inceputul anului trecut, Elon Musk anunta retragerea din managementul companiei a lui Ahuja. (Sursa: Seekingapha.com)
  • Compania a comunicat investitoriilor ca se asteapta la un profit brut de 38 mil. USD, respectiv un profit net de 29 mil. USD pen- tru trimestrul incheiat pe 31 decembrie 2019. La nivel anual, PayPal estimeaza un profit net de 164 mil. USD, fapt ce ar influen- ta pozitiv castigul pe actiune cu 14 centi. (Sursa: Seekingalpha.com)
  • Facebook a anuntat modificari in politica sa in ceea ce priveste reclamele, in special anunturile politice, in perspectiva campani- ei electorale ce urmeaza in luna noiembrie in SUA. Astfel, compania a declarat ca va permite utilizatorilor sa opreasca afisarea anumitor reclame si a anumitor instrumente de advertising. Aceasta schimbare vine in contextul presiunilor utilizatorilor, dar si a competitorilor, Twitter si Google incetand sa permita agentiilor de publicitate sa ofere reclame unui segment tinta. (Sursa: reuters.com)
  • OMV Petrom a anuntat semnarea unui contract ce implica transferul a 40 de zacaminte onshore de titei si gaze catre Dacian Petroleum S.R.L. Conform comunicatului emis de catre companie, transferul face parte din programul de optimizare a portofoliului Diviziei Upstream a OMV Petrom, ce are ca principal scop eficientizarea operatiunilor si concentrarea pe zacamintele cele mai profitabile. Acesta este al treilea transfer din programul de optimizare mentionat, anterior fiind transferate alte 28 de zacaminte. (Sursa: comunicat companie)
  • Directorul provizoriu al transportatorului national de energie electrica, Ioan Folescu, a renuntat la mandatul sau din cadrul companiei, decizia avand efect incepand de astazi. (Sursa: comunicat companie)
  • SIF5 a comunicat investitorilor faptul ca ASF a aprobat documentul de oferta publica de cumparare actiuni emise de catre companie cu perioada de derulare: 16.01.2020 – 30.01.2020. Astfel, numarul de actiuni ce fac obiectul ofertei este de 38.4 milioane, reprezentand 6.6% din capitalul social al societatii de investitii, iar pretul de rascumparare se va situa la 2.75 RON per actiune. (Sursa: comunicat companie)
  • Pentru prima data de la listarea companiei, valoare de piata a Tesla Inc depaseste valoarea combinata a General Motors Co si Ford Motor Co. Cotatia actiunilor TSLA a inschis sedinta de tranzactionare de ieri cu un avans de aproape 5%. In ultimele 3 luni, sub aspectul inregistrarii unui profit net pe T3 2019, livrarea peste asteptari din T4, capitalizarea de piata a companiei s-a dublat. In timp ce producatorii GM si Ford au livrat fiecare peste 2 milioane de automobile in SUA anul trecut, Tesla a livrat la nivel global 367,500. (Sursa: Reuters.com)
  • Compania a anuntat ca a deschis 134 de noi magazine in Mexic in 2019, astfel majorand cu 5% prezenta sa pe piata. Noile deschideri de magazine fac parte din cea mai mare extindere anuntata de companie in Mexic, Walmart ajungand la 3,407 de magazine, Mexic devenind a doua piata ca numar de unitati de desfacere, dupa SUA. (Sursa: Reuters.com)
  • Compania americana Uber si-a schimbat termenii si conditiile pentru soferii sai din California in incercarea de a evita impactul negativ a unei noi legi ce reglementeaza statutul angajatilor. Astfel, o eventuala obligatie legislativa de a reclasifica soferii Uber ca fiind angajati si nu furnizori individuali de servicii ar putea adauga costuri anuale de pana la 500 mil. USD. In acest sens, intr- un email transmis soferilor Uber din California, compania a anuntat ca va permite acestora sa vada destinatia curselor inainte de a le accepta, pentru a le oferi mai mult control. De asemenea, tarifele fixe vor fi inlocuite cu intervale de pret, ele variind in functie de distanta si timpul cursei. (Sursa: FT.com)
  • Lyft Inc a anuntat un parteneriat cu JPMorgan Chase & Co prin care banca va oferi beneficii clientilor care vor utiliza cardurile de credit pentru a plati curse prin aplicatia Lyft. Prin acest parteneriat, in cursa catre profitabilitate, compania tinteste atragerea si mentinerea clientilor cu venituri ridicate ce calatoresc des. (Sursa: Reuters.com)
  • Franklin Templeton, fondul american de investitii ce administreaza Fondul Proprietatea intampina dificultati din cauza retrage- rilor masive de capital ale investitorilor. Astfel, aproximativ 21 mld. USD au fost retrasi in anul 2019, o mare parte fiind consti- tuita de retragerile din fondul Templeton Global Bond Fund. Conform Morningstar, Franklin Templeton a inregistrat in anul 2019 cele mai multe iesiri de capital de pe piata de investitii din SUA. In alte stiri, Fondul Proprietatea a depus la ASF o solicita- re de avizare a unei oferte publice de rascumparare a actiunilor proprii, intentionand sa cumpere 200 mil. actiuni. (Sursa: zf.ro, comunicat companie)
  • iHunt, companie producatoare de telefoane mobile a anuntat lansarea a doua noi smartphone-uri, iHunt S10 Tank Pro 2020, cel mai rezistent smartphone din portofoliul companiei, dar si Alien x Lite PRO 2020, varianta premium a best-sellerului Alien X Lite 2020. (Sursa: comunicat companie)
  • Romgaz intentiona sa cumpere sau sa construiasca un combinat chimic pentru a valorifica gazele naturale extrase, dar a luat decizia, ca cel putin pentru moment, sa nu se implice intr-un astfel de proiect. Conform studiului realizat la cererea companiei si citat de Economica, preluarea unui astfel de combinat ar duce la costuri ulterioare foarte mari, din pricina duratei de viata reduse, iar construirea de la zero a unui combinat chimic cu un nivel tehnologic mai complex ar costa aproximativ 2.5 mld EUR. Astfel, compania ia in calcul posibilitatea construirii unei fabrici de metanol, o investitie ce ar presupune cca. 300 mil. EUR. (Sursa: Economica.net)
  • Producatorul de automobile german Volkswagen a anuntat ca Luca de Meo nu va mai ocupa pozitia de CEO al SEAT, parte a grupului german. Cererea de revocare din functie a fost inaintata de acesta si finalizata prin comun acord, iar conform surselor FT, Luca de Meo ar fi candidatul favorit pentru functia de CEO la Renault. (Sursa: Reuters.com, FT.com)
  • Astazi, o aeronava Boeing 737-800 operata de Ukraine International Airlines s-a prabusit la scurt timp dupa decolarea de pe o pista din Iran, la bordul acesteia fiind 176 de pasageri si angajati ai companiei aeriene. Aeronava 737-800 foloseste un software diferit de 737-Max, care este imobilizata la sol din martie 2019. Conform posturilor TV detinute de statul iranian, prabusirea ar fi din cauza unor motive tehnice. Reprezentantii ambasadei Ucrainei in Iran au declarat ca aeronava a suferit o defectiune a motorului si ca prabusirea nu a fost cauzata de un atac terorist. Cotatia actiunilor Boeing este in scadere cu peste 1% in tran- zactionarea after-hours. (Sursa: Reuters.com, Telegraph.co.uk)
  • Linia de cafenele a anuntat extinderea in domeniul automatelor de cafea, ce vor contine cafea proaspata si gustari, tintind cresterea cotei de piata in China. Luckin Coffee a depasit numarul de cafenele detinute de Starbucks pe piata chineza, avand 4,500 de magazine, peste nivelul de 4,100 ale companiei americane. Startup-ul chinez are o valoare de piata de 8.4 mld. USD, semnificativa mai mica decat cea de 104 mld. USD a Starbucks. (Sursa: Reuters.com)
  • Cotatia actiunilor BYND a inregistrat un avans de peste 12% in sedinta de tranzactionare de ieri, dupa ce competitorul sau, Im- possible Foods a anuntat ca a renuntat la parteneriatul cu McDonald’s, deoarece nu detine capacitatea de productie necesara pentru a furniza produsele ce inlocuiesc carnea din burger. (Sursa: Reuters.com)

Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.