Smarter_way_USA

Guvernul va cere de la companiile de stat dividende suplimentare de 1,5 miliarde de lei. Pe fondul acestor solicitări, Bursa de la Bucureşti poate sparge pragul de 10.000 de puncte

Premierul Ludovic Orban spune într-o discuţie telefonică cu Ziarul Financiar că vor exista solicitări de divi­den­de de circa 1,5 mld. lei pe care le va trimite companiilor de stat, dar că încă nu ştie dacă plăţile vor fi efectuate anul acesta sau în 2020.

Cel mai probabil aceste solicitări de la companiile de stat, o listă pe care ar putea intra şi companiile de la Bursă, vor fi trimise pentru a îmbunătăţi situaţia macroeconomică în degradare, reflectată în prezent printr-un deficit de 4,4% din PIB, în contextul în care Orban promite 3,5% pentru 2020.

„Există solicitări de dividende din partea Ministerului de Finanţe de 1,5 miliarde de lei de la compa­niile de stat. Nu se ştie dacă vor fi acordate anul acesta sau anul viitor“, spune Ludovic Orban fiind întrebat dacă guvernul pe care îl conduce va solicita dividende de la companiile din subordine, având în vedere că Fondul Proprietatea, acţionar la Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, a cerut deja dividende de la aceste companii.

Miercuri, de la ora 12.00, Ludovic Orban i-a primit la Palatul Victoria pe reprezentanţii Fondului Proprietatea, dar biroul de presă al Guvernului nu a oferit detalii pe marginea acestei întâlniri. Orban s-a întâlnit miercuri şi cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional din România, iar reprezentanţii Guvernului au spus că cele două părţi au convenit o serie de măsuri prioritare, printre care şi listarea companiilor de stat.

Orban nu a menţionat companiile cărora le-au fost solicitate dividendele sau din ce surse ar putea fi acordate (profit net, rezerve), însă a spus că Florin Cîţu, Ministrul de Finanţe, care se află la reuniunea Consiliului ECOFIN de la Bruxelles, este în măsură să ofere mai multe detalii pe acest subiect. Cîţu nu a putut fi contactat de ZF pentru a da mai multe detalii pe marginea acestui subiect, care ar putea alimenta ascensiunea Bursei peste pragul psihologic de 10.000 de puncte.

Pe 12 decembrie, Guvernul va decide dacă Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, va repartiza dividende de circa 512 milioane de lei către acţionari, din care statul român va fi îndreptăţit la 423 de milioane de lei.

Pe 17 decembrie, Ministerul Energiei este convocat de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică şi cea mai valoroasă companie a statului român, pentru a vota repartizarea a 1,25 miliarde de lei, din care statul român ar putea primi 1 miliard de lei.

Prin urmare, doar de la aceste două companii, de la care acţionarul minoritar Fondul Proprietatea a solicitat dividende, statul român ar putea să primească 1,4 miliarde de lei. Dar Nuclearelectrica a avertizat deja că nu poate susţine această distribuire pentru că i-ar afecta planurile de investiţie în retehnologizarea de la Cernavodă şi poate pune în pericol realizarea altor proiecte de investiţii.

Bursa românească mai are câţiva paşi până la a sparge pragul psihologic de 10.000 de puncte, pentru prima oară din octombrie 2007 încoace, ceea ce arată că anul 2019, în pofida unui început cu stângul, poate fi cel mai bun de la criză încoace.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.