Smarter_way_USA

Diversificarea sau cum îți protejezi economiile și investițiile

Ai economii? Investești? Îți protejezi suficient economiile sau investițiile? Cât de des îți pui aceste întrebări? Cu toții știm că nu există investiții fără riscuri. Bineînțeles, riscurile pot fi mai ridicate sau mai scăzute, unele pot fi controlate (într-o anumită măsură), altele deloc. În cel mai bun caz, acestea pot fi anticipate și, astfel, minimizate eventualele pierderi, însă riscurile asociate sunt inevitabile, iar ignorarea acestui aspect reprezintă o greșeală majoră de management investițional. Aici intervine conceptul de diversificare ce ar trebui studiat și aplicat, într-o manieră personalizată, de către fiecare investitor.

Ce este diversificarea riscului sau a portofoliului?

Diversificarea este un principiu recunoscut în economie și care poate face diferența între succesul și eșecul în investiții. Indiferent că ai ca obiectiv doar conservarea capitalului (economii) sau multiplicarea lui (investiții), există o regulă de bază aplicabilă tuturor întrebărilor de mai sus: niciodată să nu pui toate ouăle în același coș! Asta înseamnă diversificarea. Nu investi niciodată toți banii într-o singură direcție, pentru că atunci devii vulnerabil. Diversifică-ți investițiile, în așa fel încât riscul asociat fiecărui instrument să se disperseze.

Cum se face o diversificare corectă?

Dacă vorbim despre economii, ar trebui luată în considerare menținerea acestora atât în moneda locală, cât și într-o monedă străină majoră, la mai multe bănci, nu doar la una, în mai multe instrumente financiare, nu doar în depozite bancare. Astfel, dacă apar influențe nefavorabile pe moneda locală, pentru dobânzile unui anumit instrument financiar, cu o anumită instituția financiară, va fi afectat doar un fragment din economii și nu întreaga valoare a acestora.

Dacă ne referim la investiții, este înțelept să diversificăm portofoliul în mai multe direcții:

  • Este recomandat să investim în mai multe categorii de instrumente financiare, iar aici luăm în calcul o gamă largă de aspecte, în ordinea crescătoare a riscului: depozite bancare, titluri de stat, obligațiuni, fonduri de investiții, ETF-uri, acțiuni, CFD-uri (pe perechi valutare, mărfuri, indici, criptomonede) și alte instrumente financiare derivate.
  • În funcție de sector sau industrie, astfel dacă un domeniu este afectat, portofoliul în cauză nu va avea expunere totală pe un anumit domeniu. În cazul acțiunilor, le putem alege din sectoare diferite (bancar, farmaceutic, petrolier, construcții, tehnologie, cu capital privat sau de stat). Un investitor are la dispoziție și posibilitatea de a investi în indici bursieri, care agregă într-un singur instrument prețul mai multor acțiuni din sectoare diferite.
  • În cazul acțiunilor este recomandată diversificarea geografică, adică expunerea pe mai multe țări sau chiar pe mai multe continente. Astfel, influențele locale, regionale sau cele venite dinspre mediul politic sau o potențială criză sau recesiune să nu aibă un impact major asupra întregului portofoliu.
  • Diversificarea orizontului de timp. Orice portofoliu trebuie să includă investiții atât pe termen lung, cât și pe termen scurt sau speculative.

Trebuie luat în considerare și faptul că diversificarea se poate realiza diferit, în funcție de profilul investițional, de vârstă, apetit sau aversiune față de risc, obiectivele investiționale, cantitatea și sursa fondurilor, etc.

Cum se poate realiza o diversificare optimă?

Poate părea greu, dar există o soluție simplă: instituțiile financiare care oferă acces la cât mai multe tipuri de instrumente financiare printr-o singură platformă online care poate fi accesată de pe orice dispozitiv, oriunde, oricând.

X-Trade Brokers (XTB) este o companie de investiții de talie mondială, reglementată în peste 10 țări din Europa, Asia și America Latină, listată la Bursa de la Varșovia și membru al fondului de garantare din Varșovia.

XTB este un fintech, furnizor de tehnologie de tranzacționare și lichiditate care a dezvoltat xStation 5, o platformă de tranzacționare in-house ultra performantă și premiată la nivel global.

Astfel, platforma XTB oferă acces la peste 3.000 de instrumente financiare – atât instrumente cu deținere, acțiuni și ETF-uri din peste 16 țări, cât și instrumente derivate de tip CFD (cu activ suport pe perechi valutare, mărfuri, indici, acțiuni, instrumente cu venit fix, criptomonede, etc).

În plus, poți folosi și scannere avansate de identificare a oportunităților de diversificare în funcție de sector, industrie, arie geografică, indicatori financiari și macroeconomici, top movers, heatmap, market sentiment, știri de piață în timp real, analize de piață realizate de analiști renumiți, instrumente avansate de analiză tehnică și fundamentală.

Deschiderea de cont se realizează online, în doar 15 minute și este gratuită. De asemenea, clienții beneficiază de suport profesionist permanent din partea echipei locale din România și de resurse și programe educaționale complexe și recunoscute la nivel de industrie pentru calitatea lor.

În România, XTB activează de mai bine de zece ani, fiind recunoscut pentru implicarea activă în creșterea nivelului de cultură investițională prin amplele programe educaționalerealizate la nivel național.

X-Trade Brokers (XTB) este una dintre cele mai mari companii internaționale de brokeraj. Compania a fost înființată în Polonia în 2002, este prezentă în Europa, Asia și America Latină și este în proces de extindere în Africa. XTB este listată pe piața principală a Bursei de Valori din Varșovia din 2016 și are peste 400 de angajați la nivel de grup.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

67% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.