Smarter_way_USA

Afla cum sa inveti copiii sa aprecieze valoarea banilor

Desi criza financiara si perioadele dificile din punct de vedere financiara lasat un gust amar in buzunarele romanilor, dupa valurile de concedieri si scumpiri de produse/servicii, aceasta etapa delicata are si un impact pozitiv asupra familiilor cu copii.

O data cu traversarea acestor perioade, parintii ii pot invata pe copii sa aprecieze valoarea banilor

Citeste si: Cele mai bune 200 de sfaturi despre cum să economisești mai ușor și mai eficient

Iata cum ii puteti educa pe copii sa pretuiasca fiecare banut:

  1. Invatati-i pe cei mici ca nimic nu li se cuvine.
    Chiar daca nu aveti o situatie financiara precara, copiii trebuie sa stie sa isi pretuiasca jucariile, hainele si alte bunuri materiale. Spuneti-le ca nu vor primi alte lucruri noi curand daca nu demonstreaza ca stiu sa pretuiasca fiecare lucru si ban cheltuit.
  2. Pastrati banii in pusculita.
    Renuntati la tigari si alte investitii nocive si puneti intr-o pusculita banii economisiti. Incurajati copiii sa procedeze la fel ori de cate ori renunta sa ceara o jucarie sau ceva dulce. Explicati-le ca anumite jucarii se strica repede si nu isi merita banii, in timp ce dulciurile deterioreaza dantura si sunt nocive pentru organism. Spuneti-le ca cine are in pusculita mai multi bani stransi la sfarsit de saptamana va avea parte de o surpriza. Pe masura ce isi invata lectia, renuntati la stimulente.

  3. Nu tot ce zboara se mananca.
    Dati-le copiilor o lectie de viata si faceti o vizita la un centru de zi sau un orfelinat. Sau mergeti in vizita la o familie cu copii imbracati modest care au putine jucarii. Astfel micutii vor vedea ca banii nu cresc in pom si nu exista in cantitati nelimitate.

  4. Incurajati copiii sa isi plateasca singuri inghetata.
    Din banii stransi in pusculita, spuneti-le celor mici sa isi plateasca singuri dulcele favorit. Asa vor vedea ca suma economisita in porcusor scade pe masura ce vor sa isi cumpere mai multe lucruri. Explicati-le ca in acest mod scade si bugetul familiei dupa fiecare cheltuiala.

  5. Calculati valoarea facturilor lunare impreuna cu copiiii.
    Daca aveti in familie copii de scoala care au invatat cele patru operatii matematice de baza, rugati copiii sa va ajute la calculul valorii totale a facturilor lunare, cu banii cash pe masa. Apoi taiati din veniturile totale ale familiei cheltuielile lunare si intrebati-i pe copii ce suma puteti economisi. Asa copiii vor realiza ca un card de salariu inseamna o suma de bani fixa pe care o castigati in urma unei munci prestate.

  6. Puneti copiii la treaba.
    Pentru ca fiecare distractie costa, copiii trebuie invatati de mici sa munceasca pentru a obtine anumite favoruri. Spuneti-le ca asa cum parintii muncesc pentru un salariu, ei trebuie sa isi foloseasca potentialul intelectual ca sa vina acasa cu calificative mari de la scoale. De asemenea, o data responsabilizati, vor intelege ca fiecare cadou are un pret. Spuneti-le ca vor obtine jucaria din reclama doar atunci cand veti gasi in camera lor totul pus in ordine si vasele din chiuveta vor disparea.

  7. Deschideti pentru copii un cont de economii.
    Multi parinti procedeaza astfel pentru a-si invata copiii sa pastreze alocatia sau banii primiti in dar de la rude intacta. Explicati-le pe aceasta cale ca banii salvati intr-un cont de economii pot fi folositi mai tarziu pentru studii sau pentru alte necesitati, mai ales daca familia se afla intr-un impas financiar la un moment dat.

  8. Pastrati-va calmul.
    Pentru ca cei mici intra in panica usor atunci cand isi vad parintii ingrijorati, incercati sa adoptati o atitudine pozitiva ori de cate ori va aflati in preajma copiilor. Chiar daca situatia economica a familiei nu este roz, “atitudinea adultilor, fie una disperata, fie una constructiva, determina modul cum copiii vor reactiona la criza”, este de parere psihologul american Katherine Loveland.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.