Smarter_way_USA

UiPath a detronat OMV Petrom și a devenit cea mai valoaroasă companie din România

După o creștere fulminantă într-un timp record, UiPath devine cea mai valoroasă companie din România, detronând OMV Petrom, cea care deținea acest statut până acum.

Pe 30 aprilie 2019, UiPath, platformă de Enterprise Robotic Process Automation (RPA), care oferă soluții de automatizare a activităților repetitive efectuate de angajați, anunța că a atras o finanțare Seria D, de 568 de milioane de dolari, ajungând astfel la o evaluare de 7 miliarde de dolari. În comparație, la începutul lunii mai, producătorul de petrol și gaze OMV Petrom avea o capitalizare bursieră de 21,95 miliarde de lei –  aproximativ 5,2 miliarde de dolari.

Cum a ajuns UiPath, una dintre cele mai dinamice companii românești, la această performanță?

Bazele companiei au fost puse încă din 2005 de către Daniel Dines (CEO) și Marius Tîrcă (CTO), însă succesul a venit 10 ani mai târziu, când UiPath a atras prima finanțare, de 1,6 milioane de dolari. În aprilie 2017, compania anunța că obține o finanțare seria A, de 30 de milioane de dolari, de la Earlybird Venture Capital, Credo Ventures și Seedcamp, fonduri de investiții care au pariat pe companii precum Facebook sau Google, ducând compania la o evaluare de 110 milioane de dolari.

Primul unicorn

În martie 2018, știrea anului din industria locală de IT venea tot de la UiPath: compania a reușit să devină primul unicorn (companie din tehnologie a cărei evaluare depășește 1 miliard de dolari – n. red.) românesc, după ce a atras o finanțare de 153 de milioane de dolari.

Runda de finanțare care a propulsat compania la valoarea de peste 1 miliard de dolari a fost condusă de Accel, căruia i s-au alăturat doi noi finanțatori, CapitalG și Kleiner Perkins Caufield & Byers. De asemenea, și primii investitorii ai UiPath – Earlybird, Credo Ventures și Seedcamp, au participat în această rundă. Banii au fost folosiți pentru a accelera evoluția produsului UiPath și pentru a continua expansiunea globală cu birouri noi în Amsterdam, Houston, München, Paris, Seoul și Washington D.C. La momentul anunțului, Daniel Dines spunea că printre ingredientele reușitei s-au numărat: construirea unei echipe și culturi organizaționale puternice, setarea unei viziuni globale, atragerea unei echipe bune de specialiști, pătrunderea pe o piață mare, globală, și, poate cel mai important aspect enumerat – smerenia în business (humbleness – engl.): abilitatea de a rămâne umil, în ciuda reușitei.

În septembrie 2018, UiPath reușea să obțină o nouă finanțare, Seria C, în valoare de 225 de milioane de dolari, care a dus compania la o evaluare de 3 miliarde de dolari. Runda aceasta a fost condusă de investitorul existent CapitalG, alături de Sequoia Capital și Accel. UiPath a folosit finanțarea pentru accelerarea dezvoltării produsului, mărirea numărului de parteneriate și pentru a investi în oportunitățile de achiziție.

Un nou nivel

Nu au trecut decât șapte luni, iar UiPath făcea un nou anunț, confirmând zvonurile vehiculate în presa internațională în ultima perioadă: a obținut o nouă rundă de finanțare Seria D în valoare de 568 de milioane de dolari, care a propulsat compania la o evaluare de 7 miliarde de dolari, UiPath devenind, astfel una din companiile de enterprise software cu cea mai mare creștere și una din cele mai valoroase companii de Robotic Process Automation (RPA) din lume.

Noua rundă de finanțare a fost condusă de Coatue, cărora li s-au adăugat Dragoneer, Blackstone, Sands Capital, precum și fonduri aflate sub consilierea T. Rowe Price Associates, Inc. Accel, care a condus rundele din Seria A și seria B, precum și CapitalG și Sequoia, care au condus runda Seriei C, au participat, de asemenea, la runda prezentă, la fel ca și alți investitori din trecut, cum ar fi Madrona Ventures și Seedcamp.

„Suntem într-un moment hotărâtor. Liderii de afaceri de peste tot în lume își sporesc forța de muncă cu roboți software, accelerând rapid transformarea digitală a întregii lor afaceri și eliberându-și angajații de sarcini repetitive pentru a-și dedica timpul sarcinilor strategice. UiPath conduce această revoluție a forței de muncă, animați de angajamentul nostru față de democratizarea RPA și realizarea viziunii noastre – aceea a unui un robot pentru fiecare persoană. Sunt onorat de sprijinul incredibil pe care ni-l dau clienții, partenerii și investitorii noștri zi de zi, inspirându-ne să muncim și mai mult pentru a face din RPA platforma care realizează nu numai adevăratul potențial al inteligenței artificiale, dar și al altor tehnologii emergente. Și suntem de-abia la început”, a declarat Daniel Dines (foto), cofondator și CEO UiPath.

La fel ca și la rundele similare, angajații UiPath vor putea să-și vândă din acțiuni într-o ofertă formală.

Practic, de la închiderea Seriei A în aprilie 2017, când evaluarea companiei era de 110 milioane de dolari, printre cele mai importante realizări ale UiPath se numără: stabilirea celei mai mari comunități de RPA din lume, care depășește în acest moment 400.000 de utilizatori din 200 țări; creșterea venitului anual recurent de la 8 milioane de dolari, la peste 200 de milioane de dolari și creșterea numărului de angajați de 16 ori, la peste 2.500, care lucrează în 32 de birouri din 20 de țări.

Printre cei mai noi clienți ai UiPath se numără American Fidelity, BankUnited, CWT (cunoscut până curând sub numele Carlson Wagonlit Travel), Duracell, Japan Exchange Group (JPX), LogMeIn, McDonalds, NHS Shared Business Services, Nippon Life Insurance Company, Nissan Motor Corporation, NTT Communications Corporation, Orange™, Ricoh Company, Ltd., Rogers Communications, Shinsei Bank, Quest Diagnostics, Uber, US Navy, Voya Financial, Virgin Media și World Fuel Services.

UiPath a reușit, astfel, să uimească atât piața locală, cât și internațională, cu atât mai mult cu cât performanța de a ajunge la o evaluare de 7 miliarde de dolari nu a venit de la o companie consacrată, ci de la un start-up specializat într-o tehnologie a viitorului, care a devenit cunoscută cu doar câțiva ani în urmă. Totodată, această performanță subliniază potențialul pe care îl are domeniul tehnologic, la nivel global.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.