Smarter_way_USA

Piaţa asigurărilor şi poziţia companiei Transilvania Broker, singurul broker listat pe Bursa de Valori Bucureşti

Transilvania Broker este unul dintre primii brokeri de asigurare de pe piaţa din România şi singurul listat pe Bursa de Valori Bucureşti.Compania deţine o cotă de piată de peste 5% şi o valoare de peste 350 milioane lei a primelor intermediate.

Piaţa de Asigurări în Anul 2018

Valoarea pieţei de asigurări a crescut în anul 2018 cu aproximativ 4,5% faţă de anul precedent. Astfel, societăţile de asigurare au subscris anul trecut prime brute în valoare de aproximativ 10,14 miliarde lei.

Dintre schimbările notabile de pe piaţa asigurărilor din România amintim:

– Primele subscrise aferente asigurărilor generale au fost în valoare de circa 8,04 miliarde lei, cu 4,6% mai mult decât în anul precedent.

– Primele subscrise aferente asigurărilor de viaţă au fost în valoare de aproximativ 2,1 miliarde lei, cu 4,3% mail mult decât în anul 2017. Segmentul asigurărilor de viaţă a înregistrat o creştere spectaculoasă în ultimii doi ani (în anul 2017, creşterea a fost de 21%).

– Asigurările de sănătate au cumulat prime brute subscrise în valoare de 335 milioane lei – o creştere impresionantă de 60% faţă de anul precedent. La sfârşitul lui 2018 existau cu 33% mai multe contracte de asigurări de sănătate în vigoare decât în 2017. Astfel, asigurările de sănătate au cea mai mare pondere la nivelul pieţei de asigurări generale – 95,31%.

– Tot în creştere este şi numărul de subscrieri aferente asigurărilor facultative de locuinţe – cu 5% mai numeroase faţă de 2017.

În concluzie, se poate observa că această creştere totală a pieţei de asigurări este alimentată de poliţele facultative. Acesta este un semn clar al maturizării pieţei româneşti, dar şi a schimbării preferinţelor clienţilor finali.

Creşteri semnificative se pot observa şi pe piaţa de brokeraj. În anul 2018, brokerii de asigurări au avut venituri rezultate din acţiunea de intermediere în valoare de 1.095.337.930 lei, în creştere cu 12,71% faţă de aceeaşi perioadă de referintă a anului trecut.

Valoarea primelor intermediate pentru asigurări generale şi asigurări de viată a crescut cu 3,48%, de la 6.166.053.903 lei (2017) la 6.380.788.060 lei (2018). În anul 2018, a crescut atât volumul de prime intermediate pentru activitatea de asigurări generale (cu 3,04%), cât şi pentru segmentul asigurărilor de viată (cu 16,41%). În cazul asigurărilor de viată, în perioada 2014-2018 a avut loc o dublare a volumului de prime intermediate.

Comparativ cu anul 2017, cele mai mari creşteri în piaţa de brokeraj au fost pentru:

-Clasa A3, „Asigurări de mijloace de transport terestru (CASCO)” — 23,96% din totalul primelor intermediate

-Clasa A8, „Asigurări de incendiu şi alte calamităti naturale” — 8,53% din totalul primelor intermediate

-Clasa A15, „Asigurări de garantii” — 2,66% din totalul primelor intermediate

Din nou, se observă o creştere substanţială segmentelui asigurărilor facultative.

Poziţia Companiei Transilvania Broker pe Piaţa de Brokeraj în Asigurări

Dupa cum ne-a obisnuit inca dinaintea listarii pe bursa, anul 2018 a adus noi creşteri de profit pentru compania Transilvania Broker de Asigurare. Aceasta a intermediat prime în valoare de aproximativ 350 milioane lei, ajungând la o creştere de aproape 3% şi 10 milioane lei ca valoare netă faţă de anul precedent.

Datorită creşterii volumului primelor intermediate, dar şi a valorii obţinute din negocierea contractelor de asigurare, Transilvania Broker şi-a mărit veniturile din exploatare cu 15,39% fată de anul 2017, de la 53.9 milioane lei la 62.14 milioane lei.

Aceste creşteri au avut ca rezultat un profit net de aproape 4 milioane lei, cu 16,24% mai mult ca în exerciţiul financiar anterior. In anul 2017 compania a avut o alta creştere procentuală a profitului de două cifre – 11,6% faţă de 2016.

Investitorii TBK au fost primii beneficiari ai acestor creşteri. Pentru dividendele aferente anului 2017 şi distribuite în 2018, randamentul a fost de peste 7%, în timp ce media randamentului dividendelor în rândul companiei care formează indicele BET a fost de 6%. Astfel, primul şi singurul broker de asigurare listat la BVB se situează în topul companiilor listate la bursă din punctul de vedere al randamentului oferit. Dividendele aferente anului 2018 oferă un randament de 10%, dividendul brut/acţiune fiind de 1,28 lei.

Colaboratorii Transilvania Broker au fost şi ei beneficiari ai creşterii venitului companiei. În anul 2018, comisioanele cedate către aceştia au fost cu 6,36 milioane mai mari decât în anul 2017, ceea ce reprezintă o creştere de aproximativ 14% în rândul comisioanelor oferite către asistenţii în brokeraj.

TBK au fost primii beneficiari ai acestor creşteri. Pentru dividendele aferente anului 2017 şi distribuite în 2018, randamentul a fost de peste 7%, în timp ce media randamentului dividendelor în rândul companiei care formează indicele BET a fost de 6%. Astfel, primul şi singurul broker de asigurare listat la BVB se situează în topul companiilor listate la bursă din punctul de vedere al randamentului oferit. Dividendele aferente anului 2018 oferă un randament de 10%, dividendul brut/acţiune fiind de 1,28 lei.

Colaboratorii Transilvania Broker au fost şi ei beneficiari ai creşterii venitului companiei. În anul 2018, comisioanele cedate către aceştia au fost cu 6,36 milioane mai mari decât în anul 2017, ceea ce reprezintă o creştere de aproximativ 14% în rândul comisioanelor oferite către asistenţii în brokeraj.

În momentul de faţă, Transilvania Broker se poziţionează pe primele locuri în piaţa de brokeraj din România, având o cotă de piaţă de peste 5% şi peste 1.000.000 de clienţi.

Incă de la lansare, Transilvania Broker şi-a dorit o poziţie solidă pe piaţa din România, precum şi o creştere sustenabilă, sprijinită de încrederea partenerilor. Aceste lucruri au fost posibile doar prin realizarea de investiţii strategice, indeosebi in departamentele Corporate si Life&Health.

Evoluţia accentuat pozitivă pe asigurările facultative inregistrată pe parcursul anului 2017 se continuă şi în anul 2018, când asigurările de viată au crescut cu 133,6%, contribuind în măsură de 14,25% la creşterea de 9,9 mil lei a valorii totale a primelor asigurate.

Din categoria asigurărilor generale, clasele cu cele mai importante creşteri au fost, de asemenea, de tip facultativ: asigurări pentru daune la proprietăti (+58%), asigurări pentru răspundere civilă general (+18,8%), asigurări pentru incendiu şi calamităti naturale (+12,5%) şi CASCO (+10,4%).

Toate aceste creşteri masive au venit şi pe fondul creşterii brand awareness-ului companiei. Pe lângă investiţiile directe în acest domeniu, compania s-a bucurat şi de o atenţie media deosebită după listarea la Bursă. Fiind singurul broker de asigurări prezent pe Bursă şi având o listare impresionantă şi oferind investitorilor dividende cu un randament excepţional, TBK a intrat rapid în atenţia media.

Transilvania Broker Continuă Trendul de Creştere şi în 2019

Anul trecut a fost marcat de creşteri pe toate palierele semnificative, iar 2019 aduce noi creşteri pentru Transilvania Broker. Astfel, la sfârşitul primului trimestru al acestui an, compania raportează o sporire a profitului net cu peste 10%. Concret, la finele primului trimestru al 2018, profitul net era de 1,47 milioane Lei, iar la finalul lui martie 2019 acesta a ajuns la 1,61 milioane Lei.

Şi veniturile din exploatare ale Transilvania Broker au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 14,91 milioane Lei la 17,47 milioane Lei, cu 17,2%.

Mai mult, compania şi-a consolidat creşterea pe segmentul asigurărilor de viaţă şi sănătate. Valoarea primelor intermediate în aceste două categorii a fost cu 53% mai mare decât cea de la finalul lui martie 2018. În total, Transilvania Broker a intermediat cu 10% mai multe prime în această perioadă, creşterea fiind susţinută şi de alte categorii precum răspundere civilă generală – +20%, incendiu şi calamităti natural – +12%, CASCO – +6%.

Strategia Transilvania Broker pe termen mediu şi scurt se dovedeşte a fi una câştigatoare, în acord cu evoluţia pieţei asigurărilor din România. Creşterile de venit, profit şi număr de clienţi arată că Transilvania Broker a reuşit să câştige încrederea investitorilor, partenerilor, colaboratorilor şi clienţilor finali.

Sursa datelor prezentate in acest studiu o reprezinta site-urile : asfromania.ro, bvb.ro si transilvaniabroker.ro


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.