Smarter_way_USA

După o tatonare de 2 ani, Electroputere Craiova își vinde masiv din portofoliu și scoate pe piața imobiliară peste 30 de terenuri

Compania Electroptere (fosta întreprindere de stat Electroputere Craiova), pe a cărei platformă industrială a fost construit după privatizare un centru comercial, a lansat, după o tatonare de 2 ani, operațiunea de vânzare a peste 30 de terenuri din oraș, în suprafață totală care depășește 26 de hectare.

Operațiunea a fost planificată din vara anului 2017, fiind însă semnată acum. Terenurile vor fi vândute cu un preț minim de 260 euro metrul pătrat (față de 150 euro/mp gândit în urmă cu doi ani), compania sperând astfel că va obține cel puțin 67,6 milioane de euro. Prețul va trebui achitat în maximum 5 rate anuale, conducerea companiei urmând acum să caute cumpărători.

Urmare a acestei tranzacții planificate, Divizia Mașini Electrice Rotative (MER) a companiei va fi relocată. Din banii astfel obținuți, Electroputere trebuie să îi returneze acționarului majoritar – firma saudită Al-Arrab Contracting – o serie de împrumuturi, să își acopere și creditele contractate de la Blom Bank și să își modernizeze o serie de echipamente. În februarie anul trecut, Electroptere a vândut grupului Catinvest, controlat de familia franceză Catteau, care deține galeriile comerciale ale Electroputere Parc Craiova, două terenuri de lângă acest amplasament cu aproape 10 milioane euro.

Compania Electroputere, producător de motoare și transformatoare electrice pe piață din 1949, a fost privatizată în noiembrie 2007, pachetul majoritar de acțiuni de 86,28% fiind preluat de firma Al-Arrab Contracting Company Limited din Arabia Saudită. Astăzi, firma are 95,5% din acțiuni. Firma din Arabia Saudită a plătit statului român 2,34 milioane de euro și s-a obligat să asigure un capital de lucru de 37 de milioane de euro și investiții de 23 de milioane de euro, dintre care 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea și retehnologizarea uzinei și peste 3 milioane de euro în instalații pentru protecția mediu mediului. Odată cu preluarea pachetului majoritar de acțiuni, compania și-a asumat și datoriile Electroputere, evaluate la aproape 44 de milioane de euro, dar și garanțiile comerciale către bănci, în valoare de aproximativ 20 de milioane de dolari.

La momentul cumpărării, compania a asigurat că va transforma Electroputere într-un gigant mondial. La privatizare a fost implicat și omul de afaceri Fathi Taher, atunci ca președinte în noul Consiliu de Administrație. Guvernul român a arătat că privatizarea a reprezentat ultima tentativă de vânzare a unei societăți aflate în faza insolvenței, după alte cinci încercări nereușite de privatizare, și singura soluție de continuare a producției. Anul trecut, compania a avut afaceri de 81,2 milioane lei și o pierdere de 13,1 milioane lei, cu aproape 700 de angajați.

Centrul Comercial Electroputere Parc a fost construit pe platforma industrială operată de fosta întreprindere de stat Electroputere Craiova (actuala Electroputere SA) începând din 2011. Galeriile Electroputere Parc Craiova au fost ulterior preluate de la firma K&S Electric Power Point, aflată în insolvență din 2013, și parte a grupului belgian Belrom.

Centrul Comercial Electroputere Parc a fost construit pe platforma industrială operată de fosta întreprindere de stat Electroputere Craiova (actuala Electroputere SA) începând din 2011. Galeria comercială obiect al tranzacției are o suprafață închiriabilă brută (GLA) de 27.772 metri pătrați, în timp ce întreaga suprafață închiriabilă brută a Electroputere Parc, care include, printre altele, hipermarketul Auchan și magazinul do-it-yourself Leroy Merlin, măsoară circa 67.772 metri pătrați. Proprietatea asupra galeriei comerciale include și proprietatea asupra coridoarelor interne. Catinvest deține și operează galerii comerciale în Franța și alte țări europene.

În România, grupul activează și prin societățile: Metropolis Investiții Imobiliare SRL, S.R.C.C. Rentcom SRL și Victoria Invest Romania SRL. Grupul francez a intrat în România în 2003, când a preluat galeria comercială Esplanada, apoi a cumpărat galeriile comerciale Orhideea, iar în 2006 a deschis centrul comercial Tom în Constanța.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.