Smarter_way_USA

Banca Transilvania a devenit cea mai mare bancă din Europa de Sud-Est, conform TOP 100 SEE Banks

Banca Transilvania a ajuns cea mai mare bancă din Europa de Sud-Est cu activele totale pentru anul fiscal încheiat la 31 decembrie 2018 în TOP 100 Bănci Comerciale din Europa de Sud-Est, conform SeeNews. Pe locul doi se află o bancă din Croaţia, iar BCR este pe locul trei.

Banca Comercială Română a căzut pe locul trei, comparativ cu anul 2017, urmată de BRD – GroupeSocieteGenerale SA, cea de-a patra bancă din regiune din punct de vedere al activelor. Profitul acesteia a crescut anul trecut până la 331,5 milioane de euro, pe fondul creșterii afacerii, a performanței operaționale îmbunătățite și a costului net al recuperării riscurilor. Venitul net operațional al BRD a crescut cu 13%, în timp ce venitul net din dobânzi a crescut cu 16,5%, determinat de creșterea solidă a volumului.

Primele cinci bănci din SEE au reprezentat 25% din activele totale ale primilor 100 de creditori din regiune la sfârșitul anului 2018, deoarece sectorul a continuat să se consolideze, spune studiul realizat de SeeNews.

Profitul net combinat al primilor 100 de creditori pe active în regiune a crescut la 4,354 miliarde de euro în 2018, în creștere cu 24% față de anul trecut. Numărul băncilor cu pierderi din rândul primelor 100 a scăzut de asemenea, la doar patru din 10 în 2017 și 12 în 2016.

Cu toate acestea, activele totale ale celor mai mari bănci din regiune au crescut doar marginal. Activele combinate ale celor mai importante 100 de bănci din SEE au totalizat 279 de miliarde de euro, în creștere cu doar 1,45% față de 275 de miliarde de euro în anul precedent.

Activele agregate ale sistemelor bancare din Europa de Sud-Est au crescut cu 5,5% față de anul precedent, la aproape 312 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2018, deoarece creșterea anuală s-a accelerat de la 4,1% în 2017. Cea mai rapidă expansiune a fost înregistrată în Serbia, Moldova și Macedonia de Nord, la 12,2%, respectiv 9,8% și, respectiv, 9,3%.

În anul 2018, creditele sectorului bancar pe o bază netă au crescut cu 5,7% față de anul precedent la 191,4 miliarde de euro. Aceasta a fost în creștere cu 3,9% față de anul precedent în 2017 și a reflectat cererea de credit crescândă a sectorului privat într-un mediu în scădere a ratei dobânzii, creșterea ocupării forței de muncă și a veniturilor. Mai mult, băncile din SEE au facilitat, în medie, standardele de creditare pe segmente în încercarea de a emite noi împrumuturi și de a compensa veniturile în scădere din diferența dintre rata dobânzii în scădere și cea a depozitelor. Un alt factor important pentru creșterea netă a creditelor a fost scăderea deprecierii activelor comparativ cu anul 2017.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.