#pescurt – Stirile business ale zilei 6 mai 2019

 • In data de 14 mai va avea loc AGA Romgaz unde se va decide printre altele si mecanismul de remunerare pentru membrii exec- utivi ai Consiliului de Administratie. Daca statul roman va sustine aprobarea componentei variabile a remuneratiei, indemniza- tia directorului general Romgaz, care este si unicul membru executiv din CA va fi de aproximativ 250 mii EUR pe an. (Sursa: Eco- nomica.net)
 • Electrica a fost data in judecata de catre filiala sa de furnizare a energiei electrice, Electrica Furnizare SA, pentru obligarea Elec- trica la plata sumei de 6.2 mil. RON, plus dobanda 0.8 mil. RON, pretentii conform Deciziei Curtii de Conturi nr. 11/2016. (Sursa: ZF.ro, BVB.ro)
 • Transgaz a obtinut dreptul de a incepe lucrarile la proiectul “Conducta Tarmul Marii Negre – Podisor pentru preluarea gazului din Marea Neagra” si conectarea la BRUA. Valoarea estimata a proiectului este de 360.4 mil. EUR, iar termenul estimat de fina- lizare este anul 2021. (Sursa: ZF.ro, BVB.ro)
 • Ministerul Energiei a cerut completarea ordinii de zi a AGA din 20/05/2019 cu un punct suplimentar, respectiv “informarea cu privire la analiza si decizia conducerii SNN privind distribuirea si virarea, sub forma de dividend sau varsaminte la bugetul de stat, a 35% din sumele repartizate la alte rezerve”, masura prevazuta in OUG 114. Vineri, dupa publicarea anuntului, actiunile SNN s-au apreciat cu 4%. (Sursa: bursa.ro)
 • Conform St. Louis Post, oficialii General Motors se vor intalni cu Guvernatorul Statului Missouri pentru a discuta posibila imple- mentare a unui proiect de extindere a capacitatii de productie din Wentzville in valoare de 1 mld. USD. Desi detaliile cu privire la planul de extindere nu sunt inca oficiale, este de asteptat ca GM sa solicite din partea statului un pachet de stimulari fiscale. De asemenea, GM a anuntat ca are in vedere crearea unei camionete electrice. (Sursa: CNBC.com)
 • Conform Reuters, Boeing nu a transmis autoritatilor de reglementare din SUA pentru mai bine de un an faptul ca a imple- mentat in mod inadecvat o alarma care avertizeaza pilotii aeronavelor 737 MAX ca exista o eroare a datelor de zbor. Oficialii Boeing sustin ca aceasta implementare nu afecteaza siguranta operationala a aerovalelor. (Sursa: Reuters.com)
 • In cursul weekend-ului Warren Buffet a semnalat angajamentul fata de compania Kraft Heinz, companie ce a fost creata in 2015 prin fuziunea Kraft Food si H.J. Heinz si in prezent este controlata de Berkshire si de catre 3G Capital. In februarie 2019, detinerea de 26.7% a Berkshire din Kraft Heinz s-a depreciat cu 3 mld. USD dupa ce compania a venit cu o serie de anunturi negative in legatura cu rezultatele financiare si dividendul propus. Buffet a declarat ca din punct de vedere operational compa- nia a inregistrat un parcurs pozitiv, iar problemele actuale nu pot fi atribuite unei lipse de investitii. Cu toate acestea, Warren Buffet continua sa precizeze ca a platit prea mult pentru Kraft. (Sursa: Reuters.com)
 • In aceasta dimineata BRD a raportat un venit net bancar trimestrial 784 mil. RON, in crestere cu 8.3% fata de aceeasi perioada a anului 2018. Cresterea se datoreaza majorarii veniturilor nete din dobanzi cu 10%, la 514 mil. RON. Profitul net a scazut cu 27%, la 301 mil. RON, datorita diminuarii costului net al riscului pozitiv cu 83% la 26 mil. RON, si a cresterii costurilor de reglementare (Sursa: raport companie)
 • Erste Group Bank a raportat in aceasta dimineata un profit net aferent T1 2019 in valoare de 466.3 mil. EUR, in crestere cu aproximativ 15% fata de aceeasi perioada a anului precedent. In T1 2019 s-a inregistrat majorarea volumului de afaceri pe toate liniile de business, veniturile din dobanzi s-au majorat cu 7% la 1.16 mld. EUR, veniturile din comisioane s-au majorat cu 2% la 487.7 mil. EUR in timp ce venitul net din tranzactionare a crescut de 12.5 ori. Desi activitatea grupului bancar s-a intensificat, cheltuielile operationale au crescut cu doar 4.7% conducand la un rezultat operational de 656 mil. EUR, in crestere cu 11%. (Sursa: raport companie)
 • OMV Petrom a inregistrat in T1 2019 o cifra de afaceri de 5.4 mld. RON, in crestere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Venitul operational a crescut cu 19%, la 1.28 mld. RON. Profitul net inregistrat in T1 2019 a fost de 1.15 mld. RON, crestere de 35%. (Sursa: raport companie)
 • Oil Terminal Constanta, a incheiat un contract de 30.5 mil. RON (plus TVA) cu Oscar Downstream pentru descarcarea motorinei din nave maritime in rezervoare, depozitare, amestecare cu biodiesel si incarcare in autocisterne sau cisterne. Perioada de valabilitate a contractului este 01.05.2019 – 30.04.2020. (Sursa: economica.net)
 • Actiunile Beyond Meat au terminat prima zi de tranzactionare la 65.75 USD/actiune, inregistrand o apreciere de 163% fata de pretul final de IPO. Conform CEO-ului Ethan Brown, compania nu se concentreaza atat de mult pe sectorul de substituenti vegetali ai produselor din carne cat se concetreaza pe sectorul produselor din carne ce valoareaza aproximativ 1.4 trilioane USD.(Sursa: Seekingalpha.com)
 • Warren Buffet a declarat ca Berkshire Hathaway a cumparat pentru prima data actiunile gigantului din e-commerce Amazon Inc. De asemenea, acesta a mai declarat ca a fost intotdeauna un fan Amazon Inc. si ca a gresit pentru ca nu a cumparat mai devreme. (Sursa: Reuters.com)
 • Societe Generale, al treilea cel mai mare grup bancar din Franta, a raportat un profit net trimestrial aferent T1 2019 de 631 mil. EUR, in scadere cu 26% fata de aceeasi perioada a anului precedent si sub asteptarile pietei de 637 mil. EUR, evolutia negativa fiind determinata de mediul macroeconomic si de ratele de dobanda scazute ce au pus presiune pe intregul sistem bancar European. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, volumul de afaceri al grupului bancar a scazut cu 1 % pana la 6.2 mld. EUR, insa CEO-ul Frederic Oudea a declarat ca este multumit cu rezultatele din primul trimestru. In incercarea de a stimula cresterea profitabilitatii, Societe Generale a anuntat luna trecuta ca va renunta la aproximativ 1,600 de angajati in princip al din diviziile de corporate si investment banking. (Sursa: CNBC.com)
 • Fondul Proprietatea a atins pe 30 aprilie 2019 maximul istoric de 0.978 lei/actiune, dupa o apreciere de 0.80% in ultima sedinta de tranzactionare din luna aprilie. De la inceputul anului pana in prezent, FP a inregistrat un avans de 10.8% comparativ cu indicele BET ce a inregistrat un avans de 14.33%. (Sursa: ZF.ro)
 • Producatorul de medicamente Zentiva are prevazute in acest an proiecte de investitii in valoare de 5.39 mil. EUR pentru cresterea capacitatii de productie, modernizarea echipamentelor de productie si asigurarea respectarii normelor de buna practica. De asemenea, pentru activitatea de cercetare – dezvoltare, bugetul pe anul 2019 este de 6.48 mil. RON. In 2018 compania a implementat un plan de investitii in noi echipamente de productie si modernizare in valoare de 4.3 mil. EUR. (Sursa: Economica.net)
 • Actionarii Electrica au aprobat bugetul pentru 2019. Astfel, pentru anul curent se asteapta o crestere a veniturilor cu 7.5% fata de 2018, in timp ce profitul net se asteapta sa scada cu 48% din cauza cheltuielilor mai mari cu achizitionarea energiei electrice si al costurilor cu achizitia certificatelor verzi. (Sursa: zf.ro)
 • Facebook Messenger va primi anul acesta o serie de facilitati noi, cea mai importanta dintre acestea avand de a face cu viteza crescuta de functionare a aplicatiei. In cadrul conferintei F8, unde a fost anuntata reorganizarea si un design nou pentru aplicatia Facebook de smartphone, compania a anuntat planul LightSpeed ce urmareste imbunatatirea aplicatiei Massenger. De asemenea, Facebook a anuntat ca integrarea dintre cele trei servicii de comunicare Messenger, WhatsApp si Instagram va include criptarea la ambele capete ale discutiei. (Sursa: CNBC.com)
 • Volkswagen a raportat rezultate financiare in linie cu asteptarile pietei, in primul trimestru din 2019 compania a inregistrat un profit operational de 3.9 mld. EUR, in scadere cu 7.14% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent in timp ce veniturile companiei s-au majorat cu 3.1% la 60 mld. EUR. De asemenea, in T1 2019 compania a decis sa inregistreze un provizion de 1 mld. EUR pentru riscuri de reglementare. Volkswagen a confirmat asteptarile pentru 2019 ce vizeaza cresterea veniturilor cu 5% si o marja operationala situata in intervalul 6.5% – 7%. (Sursa: CNBC.com)

Vezi reducerile de Black Friday:

eMag , Altex , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Recommended investment platforms:

80.6% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 65% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

Azi va recomandam:


Investeste in actiuni la bursa:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.