Smarter_way_USA

Conflict de muncă la ALRO Slatina: Au crescut salariile cu jumătate de pâine şi 250 gr de cartofi

Două dintre sindicatele de la ALRO SA Slatina au declanşat conflictul de muncă, susţinând că angajaţii au primit o majorare salarială de 7 lei pe zi, adică „o jumătate de pâine, 250 de grame de cartofi şi trei fire de ceapă verde”. Conducerea companiei nu a comentat până acum conflictul.

Două dintre sindicatele din cadrul ALRO SA Slatina, Sindicatul Liber „Aluministul” şi Sindicatul Prelucrarea Aluminiului, au declanşat conflictul de muncă, nemulţumiţi de creşterile salariale acordate angajaţilor.

Sindicaliştii spun că acţionarii au primit dividende la nouă luni, în valoare de 70 de milioane de dolari, în timp ce pentru angajaţi compania a ales să acorde creşteri salariale în valoare de 7 lei pe zi pentru fiecare salariat. Liderii de sindicat spun că 7 lei pe zi înseamnă o jumătate de pâine, 250 de grame de cartofi şi trei fire de ceapă verde.

Sindicaliştii au precizat că au înregistrat marţi la ITM Olt declanşarea conflictului de muncă cu administraţia companiei şi că joi vor organiza miting de amploare, începând cu ora 15.30.

Dacă nu se va ajunge la nicio înţelegere, liderii de sindicat au spus că vor merge mai departe şi vor declanşa greva generală.

Liderii celor două sindicate, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi Sindicatul Liber „Aluministul” din cadrul ALRO SA Slatina, spun că au declanşat conflictul de muncă cu administraţia companiei după au dus mai multe negocieri prin care au cerut creşterea salariilor angajaţilor cu 800 de lei brut şi au primit doar 7 lei pe zi.

„Am avut mai multe negocieri prin care am cerut o creştere de 800 de lei brut pe lună pentru fiecare angajat, asta însemnând net cam 450 de lei. Nu este mult dacă ne uităm că acţionarii au luat 70 milioane de dolari la 9 luni. Suntem singura entitate juridică din România care a plătit dividentele. Cerem nişte drepturi şi pentru salariaţi”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Constantin Popescu, preşedintele Sindicatului Liber „Aluministul”.

Acesta a adăugat că angajaţii de la ALRO Slatina au salarii nete cuprinse între 1.300 de lei şi 3.100 de lei, subliniind că aceştia lucrează în condiţii deosebit de grele şi cei care ajung la pensie se mai bucură doar câţiva ani de viaţă.

„Salariul unui angajat la ALRO Slatina porneşte de la 1.300 de lei pe lună şi ajunge la 3.100 de lei la cei care lucrează la electroliză. Cu aceşti bani ei nu îşi mai pot permite nici măcar să mai încălzească casele şi să îşi achite taxele şi impozitele locale care cresc mereu. De luna viitoare va creşte iar preţul gazului, ce vor face aceşti oameni cu încă 7 lei pe zi pe care îi dă acum administraţia companiei? De 7 lei la preţurile care sunt acum pot cumpăra pe zi o jumătate de pâine, 250 de grame de cartofi şi trei fire de ceapă verde. Şi vă mai spun ceva. Nu sunt angajaţi care să se bucure apoi de pensie. Este vorba de metalurgie neferoasă şi se lucrează în condiţii deosebit de grele, iar cei care ies la pensie mai trăiesc 3 ani sau maxim 5 ani”, a spus Constantin Popescu.

În ce priveşte mitingul de joi, sursa citată a afirmat că nu ştie dacă va fi afectată producţia.

„Noi nu facem un miting pentru a închide o întreprindere, ci facem un miting în care să ne spunem nemulţumirile. Să afle o ţară întreagă că o companie care produce milioane de dolari mai dă angajaţilor la salariu 7 lei pe zi “, a mai declarat preşedintele Sindicatului Liber „Aluministul”.

Liderii de sindicat au spus că în prezent la ALRO Slatina sunt 2.500 de angajaţi. Conducerea companiei nu a comentat până acum conflictul.

sursa: Ziarul Financiar


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.